Un abator din Botoşani în scandalul naţional cu carnea de cal

 

Numele unui abator de la Botoşani a fost adus în discuţie în scandalul naţional al cărnii de cal care ar fi fost etichetată ca fiind de vită şi destinată exportului. Ministrul agriculturii a declarat astăzi că nu ar exista indicii conform cărora carnea să fi fost etichetată greşit pe teritoriul României, scrie cotidianul.ro.
La nivel naţional există 35 de abatoare autorizate pentru sacrificare cabaline, însă, potrivit afirmaţiilor ministrului agriculturii, doar două unităţi au fost anunţate de partea franceză ca posibil implicate, o unitate din Botoşani şi una din Braşov. „Aceste două firme sunt firma Carm Olimp a cărui proprietar este secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Valeriu Şoneriu şi cealaltă este o firmă din Botoşani, Doly Com se numeşte şi tot din Botoşani trebuie să precizăm că este preşedintele ANSVSA, dl. Mihai Ţurcanu care este fratele preşedintelui CJ Botoşani, Florin Ţurcanu. Nu ştiu dacă aţi auzit până acum din partea autorităţilor române să spună ce firme au fost verificate”, a declarat la B1 TV un redactor al publicaţiei Cotidianul.
Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară (FSA) a anunţat joi că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel. Preşedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a anunţat vineri că produsul, respectiv carnea de cal folosită în lasagna considerată de vită, provenea de la un producător român. De asemenea, grupul agroalimentar suedez Findus a acuzat sâmbătă furnizorul de carne pentru lasagna, societatea franceză Spanghero, că a livrat carne de cal din România cu menţiunea „carne de vită”.
CITEŞTE:
 Mihai Țurcanu, pus la treabă de ministru în scandalul cărnii de cal