UAIC construiește la Ștefănești cea mai modernă stațiune de cercetare științifică din Estul Europei - FOTOGALERIE

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași își continuă expansiunea, atât în ceea ce privește performanțele științifice, cât și cele administrative, în concordanță cu planul de management implementat de rectorul instituției Tudorel Toader.

 

Anul acesta, doar, UAIC a reușit performanță remarcabilă de a așeza pe harta centrelor universitare ale țării două noi orașe – Focșani și Botoșani, prin deschiderea a noi filiale, consolidându-și astfel locul de Universitate de prim rang la nivel național și avansând în topurile mondiale.

 

Bineînțeles, lucrurile au evoluat rapid și în plan administrativ, unde zeci de proiecte se află în faza implementării sau așteaptă ordinul de începere a lucrărilor, scrie Evenimentul Zilei.

 

Unul dintre acestea este și cel al reabilitării clădirii Stațiunii de Cercetare și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, județul Botoșani, unde marea ambiție a rectorului UAIC este aceea de a transforma actualul imobil - compus din câteva hectare de teren, conac și clădiri adiacente, într-unul dintre cele mai moderne centre de cercetare ştiinţifică din Estul Europei.

 

Amplasată într-o zonă naturală de excepție, încadrată de rezervații floristice unice în lume, cu o istorie aparte, captivantă, Stațiunea de la Ștefănești (achiziționată de UAIC în anul 2007), a intrat, din anul 2020, într-un amplu și accelerat proces de reconstrucție.

 

Prima etapă de dezvoltare a stațiunii a fost finalizată

 

După identificarea şi gestionarea spaţiilor necesare desfăşurării activităţii de cercetare și  asigurarea dotării tehnice în vederea îndeplinirii standardelor de calitate, s-a propus înfiinţarea unui Centru de transfer expertiză privind managementul biodiversităţii în bazinul mijlociu al râului Prut, acesta urmând a funcționa pe amplasamentul vechiului conac Cordescu, situat în incinta staţiunii.

 

La Ștefănești au fost fost înființate deja două heleștee, unul dintre acestea fiind populat cu pește, au fost plantați peste 450 de pomi din diferite specii și soiuri, dar și o suprafață de 2,5 ha de viță de vie, au fost finalizate lucrările de branșare la rețeaua publică de apă și cea de electricitate.

 

Mai mult, au fost finalizate procedurile privind reabilitarea corpului de clădire principal - fostul conac boieresc Cordescu, pentru care a fost eliberat Certificatul de urbanism (55/29.10.2020), fiind semnat și contractul pentru proiectarea clădirii (la 6 noiembrie 2020), urmând ca, în timp, să fie înființat și un spațiu de depozitare de tip pivniță. Practic, dacă nu vor exista piedici birocratice, anul viitor vor putea începe lucrările de reabilitare a conacului.

 

„Stațiunea de la Ștefănești va deveni un loc de o strălucire aparte, aidoma proprietăților vestite din Franța, bineînțeles, cu respectarea arhitecturii inițiale. Va fi un loc unde vor putea fi invitați oaspeții noștri din țară și din străinătate, dar vom face, în primul rând, cercetare, studenții având condiții excelente de studiu”,

susține prof. univ.dr.Tudorel Toader, Rectorul UAIC.

 

„Vinul lui Cuza”, produs la Ștefănești

 

În cadrul Stațiunii de cercetare de la Ștefănești va fi produs un brand unic - „Vinul lui Cuza”, înregistrat de UAIC la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) – atât numele, cât și designul etichetei, cu începere de la 31 ianuarie 2017 pentru o durată de 10 ani. Marca a fost înregistrată pentru clasa de produse vin, mai precis „ Vinuri dulci; vinuri rozé; vinuri neacidulate, vinuri de masă; vinuri cu denumire de origine protejată; vin; vin roșu; vin alb; vin de struguri”.

 

Nu trebuie uitat faptul că Ștefăneștiul se situa cândva printre podgoriile importante ale țării, vestit fiind pentru pentru vinul roșu făcut în urmă cu mai bine de un secol și jumătate, adorat printre alții de marele compozitor George Enescu.

 

Stațiunea este situată central, în oraşul Ştefăneşti, în apropierea principalului obiectiv turistic al oraşului – Casa memorială „Ştefan Luchian”, singurul muzeu din România dedicat marelui pictor, în vecinătatea râului Prut şi a Lacului de acumulare Stânca-Costeşti.

 

Conacul care va fi reabilitat de UAIC are o vechime de peste un secol, construit după o arhitectură deosebită, la modă în Occidentul acelor vremuri și devenit „simbol al bunăstării Ştefăneştiului la final de secol XIX şi început de secol XX, un târg cu o mare putere comercială şi o comunitate evreiască puternică”, după cum susțin autoritățile locale.

 

Din nefericire, după  anul 1948, clădirea a fost rechiziţionată de către comunişti,  transformată în sediu CAP și lăsată apoi în paragină, după anul 1989.

 

Iată că, după aproape șapte decenii de nepăsare, UAIC – prin insistența Rectorului Tudorel Toader, a luat decizia de a reda Ștefăneștiului o clădire simbol, care va reprezenta, de acum, un punct de atracție în lumea universitară nu doar din România, ci și din partea de Est a Europei.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store