Ţurcanu, pus la zid pentru „golăneală” şi „frauda” reclamată la Ţâbuleac-Apaserv

 

Conducerea SC Nova Apaserv SA a reacţionat în urma acuzelor aduse de deputatul Florin Ţurcanu. Fost pentru jumătate de an vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, instituţie acţionar al operatorului de apă şi canalizare, şeful PNL Botoşani a reproşat conducerilor CJ şi societăţii în cauză mai multe lucruri. Printre altele, acesta a susţinut că înfiinţarea noii firme este o afacere a preşedintelui CJ, că s-au făcut inginerii financiare, că se facturează doar 1% din apa intrată în sistem, reproşând celor implicaţi săvârşirea de „golăneală” şi „fraudă”. Conducerea SC NovaApaserv SA a transmis un comunicat pe această temă semnat de directorul general Maricel Georgescu, pe care îl redăm integral, cu precizarea că intertitlurile ne aparţin.
“Activitatea actualului operator nu reprezintă o afacere a preşedintelui CJ”
În legătură cu aspectele prezentate de dl. deputat Florin Ţurcanu, în cadrul conferinţei de presă a Partidului Naţional Liberal Botoşani din data de 11martie 2011, referitoare la activitatea fostului şi actualului operator de servicii de apă şi canalizare facem următoarele precizări.
Din punct de vedere juridic şi financiar realitatea este următoarea:
Noul operator S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani este o persoană juridică înfiinţată în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, cu modificările şi completările ulterioare, de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară(A.D.I.) Botoşani având un acţionariat compus din 49 de membri din care face parte Consiliul Judeţean Botoşani şi 48 de consilii locale proprietare a reţelelor, care au încheiat cu operatorul un Contract de Delegare a Gestiunii serviciilor de apă şi canalizare.
Activitatea actualului operator nu reprezintă o afacere a Preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani prin care a fost falimentată S.C. APA GRUP S.A. Botoşani odată cu înfiinţarea S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani ci, consecinţa aplicării unor prevederi legale în ceea ce priveşte gestionarea serviciilor publice de apă şi canalizare prin delegarea serviciilor făcută în mod direct de către consiliile locale din judeţul Botoşani.
Înfiinţarea S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani are la bază Hotărârile de Consiliu Local emanate de la fiecare acţionar, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.)  având un control total asupra operatorului.
“Falimentarea fostului operator nu este rezultatul nici unei inginerii financiare”
Falimentarea fostului operator S.C. APA GRUP S.A. Botoşani nu este rezultatul nici unei „inginerii financiare” sau „afaceri” ale unei anumite persoane ci rezultatul sau efectul juridic al retragerii licenţei de operare şi acordarea de către A.N.R.S.C.  a unei noi licenţe către noul operator S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani, după semnarea Contractului de Delegare de Gestiune încheiat între A.D.I. şi această societate.
Precizăm faptul că din punct de vedere juridic şi financiar-contabil cele două societăţi au funcţionat independent, nefiind vorba de nici o deturnare de fonduri ci de o gestiune separată, de o administrare separată şi de o transparenţă ce rezultă din verificarea tuturor documentelor contabile.
Un aspect relevant îl constituie faptul că după retragerea licenţei de operare S.C. APA GRUP S.A. Botoşani nu mai putea să-şi exercite obiectul de activitate, nemaiputând să menţină contractele individuale de muncă ale tuturor salariaţilor pe care îi avea în organigramă.
Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii, asigurarea continuităţii serviciului de apă şi canalizare fiind o condiţie imperativă în Contractul de Delegare de Gestiune, noul operator a preluat o mare parte a salariaţilor ce au desfăşurat o activitate pentru S.C. APA GRUP S.A. Botoşani cu încheierea unor noi contracte individuale de muncă ce nu au nici o interferenţă cu cele încheiate de fostul operator.
“Nu era nevoie deci de nici un aviz scris dat de dl. Mihai Ţâbuleac”
Nu putem pune în discuţie şi stabili nici un prejudiciu cauzat fostului operator de către S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani, începând cu luna noiembrie 2010, când S.C. APA GRUP S.A. Botoşani a intrat în procedura de insolvenţă, activitatea acesteia fiind coordonată de administratorul judiciar numit de Tribunalul Botoşani respectiv dl. avocat Lulu Constantin Dascălu.
Sub acest aspect, folosirea unor utilaje şi a unor salariaţi ai S.C. APA GRUP S.A. Botoşani de către noul operator S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani s-a făcut legal şi transparent prin încheierea unor contracte între cele două societăţi şi prin emiterea unor facturi reprezentând contravaloarea prestărilor de servicii efectuate.
Încheierea unor contracte oneroase şi prestarea anumitor servicii reprezintă o modalitate legală, analizată de cele două societăţi, nefiind vorba de nici o implicare şi de nici un acord dat de Preşedintele Consiliului Judeţean ca ordonator principal de fonduri, cele două societăţi funcţionând în baza autofinanţării şi neavând nici o legătură cu subvenţii sau alocaţii de la bugetul Consiliului Judeţean.
Nu era nevoie deci de nici un aviz scris dat de dl. Mihai Ţâbuleac, iar dacă cineva trebuia să plătească o anumită prestaţie, aceasta a fost plătită de S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani către S.C. APA GRUP S.A. Botoşani, în baza facturilor emise de către aceasta.
„Nu a fost constatată nici o fraudă şi nici o golăneală”
În toată perioada funcţionării fostului operator, inclusiv de la începerea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean a d-lui Mihai Ţâbuleac, la S.C. APA GRUP S.A. Botoşani nu a fost constatată nici o „fraudă” şi nici o „golăneală”, activitatea fiind controlată şi verificată de organismele financiare de control abilitate în acest sens.
În legătură cu activitatea de recuperare a creanţelor menţionăm faptul că S.C. APA GRUP S.A. Botoşani în perioada în care a funcţionat ca operator de servicii de apă şi canalizare nu a acordat nici o facilitate persoanelor fizice sau juridice după criterii subiective şi diferenţiat, aplicând aceleaşi metode coercitive faţă de toţi utilizatorii.
Preocuparea permanentă a fostului operator a constituit-o recuperarea creanţelor, sens în care au fost emise somaţii, notificări, invitaţii la conciliere şi cereri de chemare în judecată. Au fost întocmite în permanenţă angajamente şi grafice de eşalonare a datoriilor, atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice, în acelaşi timp fiind introduse lunar, la executorii judecătoreşti, cereri de executare silită a titlurilor obţinute în instanţă.
Pierderile din sistem au scăzut
Nejustificată este şi declaraţia potrivit căreia S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani vinde sau facturează un procent de 1‰ din apa brută contractată.
În privinţa pierderilor de apă din sistem, informăm că acestea au scăzut de la cca 78 – 80% în anul 2008 la cca 65% în prezent. Reamintim că sistemul de alimentare cu apă  Botoşani a fost realizat etapizat, începând din anul 1900, vechimea conductelor şi modul de execuţie a reţelelor justificând cea mai mare parte a apei neregăsite. Singura lucrare de anvergură pentru corectarea acestei situaţii de la realizarea sistemului de alimentare cu apă se desfăşoară în prezent, în cadrul programului ISPA şi anume „reabilitare reţele distribuţie apă în municipiul Botoşani pe o lungime de 64,6 km”. În urma finalizării acestor lucrări sperăm ca volumul de apă neregăsit să se reducă la 50%, fapt de altfel prevăzut şi în indicatorii de performanţă stabiliţi de ADI  „AQUA” Botoşani pentru operatorul S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani.
În ce priveşte calitatea apei furnizată beneficiarilor, aceasta respectă, în general, indicatorii de potabilitate stabiliţi prin Legea nr. 458/2002 cu modificările şi completările ulterioare. Menţionăm că verificarea respectării valorilor acestor indicatori se face periodic de către Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, care în cazul apariţiei unor neconformităţi sesizează operatorul de apă pentru adoptarea măsurilor ce se impun.
Cât despre tratarea apei cu clor facem cunoscut că introducerea acestui reactiv în apă se face din containere sub presiune de 800 litri, respectiv 400 litri prin dozatoare automate care funcţionează cu vid. Sustragerea clorului din aceste containere pentru alte scopuri este, practic, imposibilă fără risc de accidentare majoră a lucrătorilor şi a populaţiei din zonă.
Afirmaţiile d-lui deputat Florin Ţurcanu au creat un prejudiciu de imagine operatorului de apă iar, pentru buna informare a publicului, considerăm acest comunicat de presă un drept la replică.