Ţurcanu - afacere creaţă de peste 10 miliarde din Parlament

 

Liderul judeţean al liberalilor pune bazele uneia dintre cele mai mari afaceri din  zootehnia botoşăneană. Folosindu-se de mandatul de deputat şi de influenţa pe care o are în rândul crescătorilor de animale de la Botoşani Florin Ţurcanu intermediază intrarea a sute de mii de euro anual în conturile unei asociaţii controlate tot de un liberal. Totul în cadrul unei acţiuni în care se invocă ajutorarea fermierilor.
Turcanu crescatori animale
Mută în Parlament identificarea animalelor de la medici la o asociaţie reprezentativă
În dezbaterea Parlamentului se află de 11 luni ordonanţa de urgenţă 23/2010 referitoare la identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor. În principiu, actul normativ stabileşte că această operaţiune de crotaliere a animalelor este efectuată de medicii veterinari. „Identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor din exploataţiile non-profesionale se realizează de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi în baza contractelor de servicii de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale”, se arată în OUG amintită. Ca orice altă ordonanţă, aceasta poate fi aprobată, respinsă sau completată de către senatori şi deputaţi. Membru al comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor, Florin Ţurcanu a ales cea din urmă variantă. Cu ajutorul colegilor ordonanţei i s-au adus mai multe amendamente a căror scop final este ca operaţiunea de crotaliere să nu mai fi efectuată de medicii veterinari, ci de asociaţii ale crescătorilor de animale. Pentru a putea face acest lucru ele ar urma să fie autorizate de Asociaţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) şi nu de Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ca până acum. Conform amendamentelor depuse, în fiecare judeţ ar trebui să fiinţeze câte o singură asociaţie acreditată, criteriul principal fiind ca aceasta să grupeze crescătorii care cumulat să deţină cel puţin jumătate din numărul animalelor existente într-un judeţ. Amendamentele mai prevăd şi că asociaţiilor în cauză ar urma să li se achite de la bugetul de stat câte 2,8 lei pentru fiecare animal introdus în sistemul electronic naţional de evidenţă. Până acum toate aceste operaţiuni au fost efectuate de medicii veterinari, care erau plătiţi pentru serviciile prestate prin contractele pe care le aveau încheiate cu Direcţia Sanitară–Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). În rezumat, amendamentele au ca scop trecerea întregii activităţi de identificare a animalelor la asociaţii, inclusiv cu toate drepturile financiare de care aveau parte medicii veterinari. Proiectul de lege privind aprobarea OUG 23/2010 cu toate completările menţionate a fost aprobat de comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor şi trebuie să intre la dezbaterea în plen.
La Botoşani pune bazele unei asociaţii reprezentative
În paralel cu tot ceea ce s-a întâmplat în Parlament cu acest proiect lege la Botoşani se desfăşoară operaţiuni prin care se pregăteşte terenul pentru aplicarea noilor prevederi. Mai exact, se derulează o amplă acţiune de comasare a asociaţiilor de animale într-una singură. Aceasta nu este alta decât „Moldoovis”, structură condusă de nimeni altul decât liberalul Ionică Nechifor, apropiat şi colaborator al preşedintelui PNL Botoşani. Mai exact, actuala Asociaţie a Crescătorilor de Ovine şi Caprine (ACOC) „Moldoovis” se va transforma în Asociaţia Judeţeană a Fermierilor „Moldoovis”, trimiţându-se deja cererea de rezervare de nume la Ministerul Justiţiei. Prin unificările succesive se va crea astfel o asociaţie care automat va grupa minim jumătate din numărul animalelor existente în judeţ, ceea ce înseamnă că noul „Moldoovis” va deveni şi singura asociaţie acreditată la nivel judeţean pentru operaţiunile de crotaliere a animalelor şi de introducere a datelor în amintitul sistemul electronic de evidenţă. În acest fel fermierii care vor dori să îşi identifice animalele, operaţiune fără de care nu pot face mai nimic cu acestea, de la primit subvenţie şi până la comercializare în pieţe, vor trebui să se adreseze „Moldoovis” pentru a intra în legalitate.
Miliarde de la stat şi de la crescătorii de animale direcţionate spre asociaţie
De aici încolo se poate vorbi de o afaceri de multe miliarde de lei vechi. Pentru a-şi putea crotalia animalele crescătorii vor trebui să fie membri ai asociaţiei. Reprezentanţii acesteia susţin că nu vor solicita nici un ban pentru identificarea animalelor, în schimb vor cere plata unei cotizaţii de numai un leu pentru fiecare ovină sau caprină crotaliate. Ei bine, conform datelor existente la nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură numai în 2010 s-a acordat subvenţii la 211.000 ovine şi caprine, de unde rezultă că numai din cotizaţii „Moldoovis” ar putea încasa peste 200.000 de lei. Suma ar putea fi însă considerabil mai mare. Şi asta deoarece chiar preşedintele actualei asociaţiei susţine că în judeţ există de fapt 350.000 de ovine şi 5.500 de caprine, date mai apropiate şi de cele prezentate de DSVSA, ceea ce ar ridica miza la peste 350.000 de lei. Grosul banilor este programat însă să vină de la stat. Astfel, ţinând cont că potrivit amendamentelor asociaţiile acreditate vor primit câte 2,8 lei pentru fiecare animal introdus în baza de date înseamnă că alţi între circa 600.000 şi un milion de lei s-ar putea încasa de la stat doar pentru această operaţiune. Toate aceste cifre pot fi şi mai mari dacă se atrag în noul „Moldoovis” şi crescătorii de bovine. Iniţial s-a anunţat că şi Asociaţia „Bovilact” condusă de alt membru PNL, Viorel Marocico va trece la „Moldoovis”, însă se pare că acesta a primit semnal de la PDL să nu facă aşa ceva. 68.700 de vite au fost subvenţionate anul trecut de APIA, iar identificarea acestora de către noua asociaţie ar creşte considerabil încasările. În plus, unul dintre membrii de vază ai PNL, Constantin Bursuc, preşedintele interimar al PNL Dorohoi, este la rândul său crescător de porci. Atragerea şi a acestora în asociaţie i-ar mări iarăşi veniturile dacă ne gândim că potrivit datelor făcute publice de DSVSA în Botoşani există în jur de 75.000 de porci. 
„Nu-i nici o afacere”
Deşi cifrele vorbesc de la sine, principalii artizani ai celor relatate susţin că nu vizează nici o afacere şi că unicul lor scop este să ajute zootehniştii. „Nu-i nici o afacere. Până la urmă noi le reprezentăm interesele şi ca asociaţie nici nu putem înregistra profit. Nu poate fi o afacere că nu e afacere. Afacere înseamnă să ai profit. De ce îi vrem pe toţi crescătorii de animale la un loc? Ca să fim mai puternici”, ne-a declarat Ionică Nechifor (foto stânga), preşedintele ACOC „Moldoovis”. Acesta susţine că a avut parte de controale la „sânge” efectuate de patru instituţii ale statului şi că, dacă nu ar fi ieşit bine, ar fi fost schimbat din funcţia ocupată. Potrivit şefului „Moldoovis”, efectuarea identificării animalelor de către medicii veterinari a dus la distorsionarea totală a datelor de către aceştia care, pentru a încasa mai mulţi bani de la DSVSA, au „umflat” numărul animalelor existente, lucru care a făcut ca în acte acestea să fie de trei ori mai multe decât cele existente în realitate. Cum totalul subvenţiei acordat pe ţară rămâne acelaşi indiferent de numărul animalelor, subvenţia a scăzut pentru fiecare animal în parte din cauza raportării false. „Din 2005 până în 2010 nici un proprietar de animal nu a văzut vreodată baza de date. El completa un formular, dar ce se întâmplă în baza de date nu ştia. Asociaţia, aplicând crotaliile, nu va avea nici un interes să nu precizeze numărul real pentru că altfel ni se va diminua subvenţia”, a mai spus Nechifor. Deputatul este pe aceeaşi lungime de undă: identificarea animalelor de către medici este nesatisfăcătoare şi, ca atare, noul sistem va ajuta zootehniştii. El susţine că în toate ţările Uniunii Europene operaţiunea este făcută de proprietar sau de asociaţii. „Nu e vorba de o afacere pentru că, atât timp cât crotaliile ajung la proprietari la preţurile de producţie şi noi asociaţiile, având în vedere că percepem cotizaţia de la fiecare membru, nu mai percepem nici un leu pentru manoperă pentru crotalii”, a afirmat Florin Ţurcanu. Acesta este de părere că nu poate influenţa deciziile „Moldoovis”, acolo unde colegul său din PNL este preşedinte, deoarece nu deţine nici o funcţie la asociaţie. „Obiectivul nostru este să fim alături de crescătorii de animale şi nu va fi nici într-un caz tratată ca o afacere, va fi doar clar un sprijin pentru crescătorii de animale”, a mai dat asigurări preşedintele PNL Botoşani.
Agricultură liberală
Toate aceste operaţiuni sunt posibile şi pentru că, deşi aflat în opoziţie, PNL controlează o bună parte a structurilor agricole importante de la Botoşani. Direcţia Agricolă este condusă de liberalul Cristian Delibaş, iar Camera Agricolă Judeţeană  (CAJ) de alt membru PNL, Gheorghe Dănilă. Totodată, comitetul de iniţiativă format pentru desemnarea noii conduceri a CAJ este condus de acelaşi Cristian Delibaş. Vineri 26 martie Ţurcanu şi Nechifor au strâns aproximativ 300 de crescători de animale la Cinematograful Unirea într-o şedinţă desfăşurată sub egida ACOC „Moldoovis”, la care deputatul a dat mâna aproape cu toţi agricultorii prezenţi, spunându-le apoi de la microfon că iubeşte animalele.  
Sergiu BĂLĂŞCĂU