Trecutul trăiește în prezent la Botoșani: Turul ISTORIC al orașului - FOTO

Județul nostru este încărcat de frumusețe și istorie. Din acest motiv, este recunoscut ca și locul unde trecutul trăiește prin prezent. Chiar dacă este iarnă, putem vizita locuri încărcate de istorie.

 

Astăzi ne-am gândit să îți prezentăm turul istoric al orașului nostru. Mulți turiști care ne vizitează aleg să-l parcurgă însoțiți de un ghid de la Centrul Național de Promovare și Informare Turistică Botoșani.

 

Să începem:

 

1. Mănăstirea Popăuți

 

A fost clădită pe moșia domnească în anul 1496 de Ștefan ce Mare, în zona numită Popăuți. Făcea parte dintr-un ansamblu fortificat care cuprindea un palat domnesc și un turn clopotniță. Din anul 1750, s-a transformat în mănăstire de călugări.

 

2. Parcul Mihai Eminescu

 

 

A fost Grădina Publică Vârnav. Păstrează lacul artificial, dar și copaci contemporani cu Mihai Eminescu. Este locul în care se plimbau și botoșănenii de rând, dar și oameni de cultură, care trăiau aici sau vizitau aceste locuri.

 

3. Monumentul Răscoalei de la 1907

 

 

 

A fost ridicat în perioada comunistă în anul 1978, de sculptorul Gavril Covalschi, în memoria țăranilor care s-u răsculat la Flămânzi, Botoșani și a devenit un simbol al orașului.

 

4.Casa Antipa

 

A fost construită în anul 1860. Clădirea se deosebește prin stilul ei arhitectural, de inspirație franceză, cu reminiscențe rococo. Aici s-a născut marele biolog Grigore Antipa și fratele lui Nicolae Leon.

 

5. Tribunalul Botoșani

 

Primul tribunal ”giudecătoresc” din Botoșani s-a înființat la 1 ianuarie 1832  și a funcționat în casele lui Neculai Damianovici. La începutul anului 2002, pe lângă clădirea veche (realizată de marele arhitect Petre Antonescu) s-a construit o nouă clădire a Judecătoriei Botoșani în apropierea vechii clădiri.

 

6. Liceul de fete ”Carmen Silva” Casa Corpului Didactic

 

 Are o istorie de peste 122 ani. Ridicată în 1908 de către Nicolai Sofian (fost primar al orașului) construită în stil eclectic, clădirea se remarcă printr-o armonie specială și a fost folosită ca școală până după 1944. În prezent, în această clădire își desfășoară activitatea Corpul Didactic.

 

7. Casa ”Ventura”

Este construită în stil neoclasic, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Poartă numele renumitei actrițe, românca Maria Ventura, care juca pe scena română, franceză și evreiască. Din anul 2012, funcționează Muzeul de Etnografie Botoșani și Școala Populară de Arte.

8. Casa memorială ”Nicolae Iorga”

A fost construită în secolul al XIX-lea. Aici a trăit marele istoric vreme de 4 ani. În 1965 a fost reabilitată, iar din 1977 a devenit secție a Muzeului Județean de Istorie.

 

9. Liceul ”A.T.Laurian”

 

Gimnaziul din Botoșani a luat ființă în 1859, anul care a rămas în istoria românilor ca an al înfăptuirii Unirii Moldovei și Țării Românești. Este o instituție cu tradiție a învățământului , cu o istorie  de peste 150 de ani. Aici au învățat mari personalități ale culturii românești ca Nicolae Iorga, Elie Radu, Octav Onicescu și alții.

 

10. Biserica Romano-Catolică ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

Este cea mai importantă biserică catolică din județ. A fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea, în stil neogotic.

11.Casa ”Bolfosu”

 

Este construită în urmă cu peste 200 de ani pe locul celui mai vechi han din Moldova. A aparținut lui Garabet ”Bolfosu”, un bogat negustor armean. Orașul Botoșani era un important nod comercial între Marea Neagră și Marea Baltică.

 

12. Biserica Armeană ”Sfânta Maria”

 

A fost ridicată în secolul al XIV-lea (1350). Este cea mai veche biserică armeană din Europa și este o piesă de rezistență în viața culturală a comunității armenești.

 

 

13. Biserica Lipovenească ”Nașterea Maicii Domnului”

 

Este o biserică de rit vechi, ce a fost ridicată în 1853. Poartă hramul Nașterii Maicii Domnului și este un important centru cultural, religios și istoric în zonă.

 

14. Casa ”Ciomac Cantemir”

 

Construită în 1800 în stil moldovenesc, cu pridvor brâncovenesc, este un model de casă de târgoveți, din ansamblul medieval al Botoșaniului. Acum se află sediul Fundației ”Ștefan Luchian”.

 

15. Biserica ”Sfântul Gheorghe”

 

A fost clădită în anul 1551 de către Elena Rareș. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este patronul și ocrotitorul orașului Botoșani.

 

16. Centrul Istoric

 

Centrul Vechi al Botoșaniului, o colecție de clădiri ”simbol” care îmbină aproape perfect istoria și modernismul. Are o vechime de peste 100 de ani și este singurul ansamblu arhitectural de acest tip din Moldova.

 

17. Grupul statuar ”Compania de mitraliere Maior Ignat în atac”

 

A fost realizat în anul 1929 de sculptorul botoșănean, Horia Miclescu, în memoria maiorului Grigore Ignat, răpus de gloanțe în august 1917 în bătălia de la Răzoare, Mărășești. Cele patru scuturi amplasate pe colțuri, reprezintă cele patru provincii istorice.

 

18. Casa ”Ankele”

 

Construită pe colț și cu vedere de pe cele două căi pietonale, construcția datează din anul 1836, dă o notă aparte Centrului Vechi al orașului . Caro I Ankele, un mare negustor armean, a avut aici un magazin universal  cu utilaje agricole, automobile și un atelier mecanic.

 

19. Biserica ”Uspenia”

Ctitoria Doamnei Elena Rareș în anul 1552, este biserica unde a fost botezat Mihai Eminescu. În anul 1810, a fost afectată grav de un incendiu mistuitor. Au urmat mai multe restaurări, ultimul în anul 1995.

 

20. Casa în care s-a născut Mihai Eminescu

 

Pe locul acestei clădiri a fost casa în care s-a născut poetul M. Eminescu la data de 15 ianuarie 1850. Aici a stat până la vârsta de 4 ani, după care se mută la Ipotești împreună cu familia, unde își petrece restul copilăriei.

 

21. Cuptoarele medievale de redus minereu și ars ceramică

 

Au fost descoperite în timpul lucrărilor în parcarea din Centrul Vechi al orașului (2008-2011). Datează din epoca lui Alexandru ce Bun și dovedește faptul că aici era de fapt centrul Vechi Meșteșugăresc.

 

22. Casa ”Sommer”

 

Această clădire a fost ridicată de către negustorul evreu Hirsch Sommer la mijlocul secolului al XIX-lea și are un stil arhitectural eclectic.

 

23. Casa ”Moscovici”

 

Construită în anul 1872, a fost refăcută în 1888, de bancherul evreu, Boris Moscovici. Are patru fațade individualizate și o arhitectură eclectică de factură baroc- palladian. În perioada interbelică a funcționat Palatul Camerei de Comerț.

 

24. Biblioteca județeană

 

A fost inaugurată la 14 noiembrie 1882, în localul Şcolii nr. 1 de baieţi "Marchian". Primul său bibliotecar a fost V. Nadejde, învăţător, viitor membru fondator al Ateneului botoşănean.

 

25. Sinagoga Mare-OicheSil

 

A fost construită în anul 1834 și este una dintre cele mai vechi sinagogi din Moldova. În interior sunt reprezentări ale scenelor din Ierusalim.

 

26. Teatrul ”Mihai Eminescu”

 

Clădirea teatrului a fost construită în anul 1914. În anul 1944 frumoasa clădire este parțial distrusă de un bombardament. Este refăcută în anul 195 cu o arhitectură comunistă. În prezent este în renovare ți va reveni la vechea arhitectură din 1914.

 

27.Clădirea Primăriei

 

Este construită în secolul al XIII-lea într-un stil eclectic cu influență germană. Clădirea a fost restaurată între anii 1906-1914 și 2008-2011. În prezent clădirea găzduiește Primăria orașului Botoșani.

 

28. Casa ”Văsescu”

 

A fost construită în 1880 și a aparținut unui important om politic al secolului XIX-lea, Alexandru Văsescu. A găzduit o perioadă internatul ți Liceul de fete ”Carmen Sillva” Botoșani. În prezent își desfășoară activitatea Direcția Județeană pentru Cultură.

 

29. Muzeul Județean

 

Muzeul Județean de Istorie, amenajat în fosta Prefectură a județului Botoșani, între anii 1904-1913, prezintă cele mai semnificative momente ale evoluției zonei Botoșanilor din preistorie până în contemporanitate. Din complexul Muzeului Județean Botoșani fac parte mai multe secții- case memoriale pe tot cuprinsul județului.

 

30. Casa ”Pisochi”

 

Este casa în care a locuit o importantă personalitate a orașului, colonelul Nicolae Pisoschi, aghiotantul lui Alexandru Ioan Cuza. S-a făcut remarcat prin lupta lui pentru unirea Principatelor Române.

 

31. Atetierul de Ceramică Kuty al familiei Iacinshi

 

Atelierul de ceramică al familiei Iacinschi este singurul din judeţulBotoşanişi al doilea din România, după cel de la Rădăuţi - Suceava, care produce farfurii, căni, sfeşnice, căniţe, castroane, străchini sau obiecte de decor realizate manual după o tehnică practicată începând din secolul al XIV-lea.

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL:

download from google play download from apple store