Tot mai mulţi copii în comă alcoolică la spital: fetele beau cot la cot cu băieţii

 

Alarmant! Aproape zilnic ajung pe mâna medicilor pediatri adolescenţi botoşăneni, după ce au consumat alcool în cantităţi excesive. Numărul fetelor este proporţional cu cel al băieţilor, după cum susţin cadrele medicale de la Secţia de Pediatrie din Botoşani.

Proporţia este egală fete-băieţi

Tineretul are alte preocupări în ziua de astăzi şi din ce în ce mai mulţi adolescenţi ajung să stea în baruri şi cafenele, unde consumă băuturi alcoolice, de multe ori în cantităţi exagerate, care duc la comă alcoolică.
„Alcool? Da, consumă alcool şi de proastă calitate, îi mai întreb ce ai băut? Sunt şi proporţia este egală, fete-băieţi. Adică să nu vă imaginaţi că beau mai mult băieţii decât fetele, se întâmplă cam la fel. Vin după consum exagerat de alcool, în comă alcoolică, nu aşa că vine beat, altfel nu ar veni în secţie unde lucrez eu, în terapie. Vin în comă, de gradul I, II sau chiar III”, a declarat Aurel Tinca, medic pediatru în cadrul Secţiei de Pediatrie din Botoşani.

S-a îmbătat cu unchiul la cârciumă şi a ajuns la spital

De asemenea, pediatrul a mai menţionat că pe lângă cazurile de comă alcoolică accidentală, sunt foarte mulţi elevi de liceu care ajung la spital, iar în mediul rural chiar şi elevi de gimnaziu, cu tot felul de afecţiuni generate de viaţa dezordonată.
„Sunt care ajung în comă accidental, dar din aceştia care beau, sunt elevii de liceu, de la ţară sunt şi elevii de gimnaziu, cam de clasa a VII - a. A venit un copil care s-a îmbătat cu unchiul său la cârciumă. Cea mai mare alcoolemie la copii a fost în jur de 1,1 şi ceva. Drama este generată de cauzele care duc la aşa ceva. Mie îmi place să spun că niciodată nu e de vină copilul, nu el e de vină că ajunge la astfel de situaţii”
, a mai spus Aurel Tinca.
În opinia sa de vină ar fi şi societatea, microclimatul familial şi toate la un loc, care generează un climat ce îl îndepărtează pe copil de activităţile frumoase, normale care ar trebui să le aibă la o vârstă şcolară.
[[banner]]

În anii 90, erau rare comele alcoolice şi atunci accidentale

Dacă până în anii '90 astfel de cazuri erau foarte rare, în timpurile noastre s-a ajuns la un nivel exagerat.
 „E dur ce spun, dar eu văd realitatea cu care ne confruntăm, nu există zi să nu vină copil de şcoală care fie leşină, fie  pleacă de la şcoală, fie au tentative de suicid sau se îmbată. Chestiune cu care nu mă întâlneam eu personal înainte de 90 nu mă întâlneam, sau dacă mă întâlneam era extrem de rar şi accidental”, a spus medicul pediatru.
Nu în ultimul rând a precizat că relaţia care s-a stabilit între tineri şi şcoală s-a deteriorat într-o măsură uimitor de mare, preocupările adolescenţilor fiind cu totul altele decât şcoala. (A.D.)
CITEŞTE:
Botoşănencele egalează bărbaţii la "boala alcoolului": Nimeni nu se mai miră