Precum adulții, sunt foarte mulți copii care încă se confruntă cu consecințele infectării cu COVID 19.
Sunt cazuri în care micuții dezvoltă boli amenințătoare cu moartea dacă nu sunt tratate la timp.
Potrivit doctorului Gianina-Georgiana Hamza Lalău, patologiile care predomină în rândul copiilor sunt sindromul hemolitic și uremic.
Acestea sunt afecțiuni grave, în cazul cărora trebuie început cât mai repede procesul de dializă.
Gianina-Georgiana Hamza Lalău, medic șef secție Pediatrie
„Ca și urmare a izolării din timpul Covidului, avem patologii foarte importante ca și sindromul hemolitic și uremic post Covid. Acestea sunt o reală problemaă. Dar avem susținerea Centrului Universitar de la Iași, a doamnei profesor Miron, doamnei conferențiar Stârcea, care rezolvă aceste cazuri care ne depășesc pe plan local, pentru că se impune dializă, se impune hemo-dializă și atunci le mulțumesc. Cele mai multe cazuri de sindrom hemolitic și uremic din ultimii un an jumătate-doi au fost post Covid, a fost singura cauză descoperită. Pot fi foarte grave, sunt amenințătoare cu moartea, trebuie inițiată cât mai repede dializa.”
O altă afecțiune cu care se prezintă tot mai mulți copii în urgențe este pneumonia lombară.
În ultimul an ponderea la pneumonii lombare a crescut semnificativ. Comparativ cu anii trecuți când un caz de pneumonie lombară apărea o singură dată, la șase luni.
Pneumonia lombară este o forma de infecție a plămânilor care implică o inflamație continuă a unuia dintre lobii pulmonari. De obicei, boala debutează brusc și pot rezulta complicații grave dacă nu este tratată, inclusiv deteriorarea permanentă a structurilor plămânilor, ceea ce determină prelungirea problemelor respiratorii. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice agresive, pentru a ucide organismele care au provocat infecția și, apoi tratament de susținere. Mortalitatea este scăzută în cazul în care se urmează tratament corect cu antibiotice.