Top, Top, Top… Design! Și de pe săraci, și de pe bogați – afacere financiar-electorală CJ – Top Design cu zacusca de la UE

„Şi bogat îi greu, şi sărac îi rău", una dintre melodiile intens cântate la revelioanele organizate de Consiliul Judeţean Botoşani şi-a găsit o aplicabilitate minunată în activitatea instituţiei. Planului European de Ajutoare alimentare în beneficiul persoanelor Defavorizate – PEAD, s-a transformat la Botoşani într-un plan de făcut bani pentru o firmă a cărui nume este asociat cu familia Şoptică şi, în paralel, într-un instrument de campania electorală pentru preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu.

 


UE a dat mâncare la 50.000 de botoşăneni, prin CJ

Şi asta, bănuim, fiindcă nu trebuie pierdută nici o ocazie, fie că-i vorba de bogaţi sau de nevoiaşi, de a mai câştiga bani sau capital politic.
PEAD este un program prin care Uniunea Europeană acordă ajutoare sub formă cj botosani ajutoare pead de alimentele persoanelor sărace din România. Patru categorii sociale, şomeri, pensionari cu venituri sub 400 de lei/lună, benficiari de venit minim garantat şi persoane cu dizabilităţi, au primit toamna trecută şi în primele două luni din acest an alimente de bază. Li s-au acordat făină albă, mălai, paste făinoase, ulei, roşii în suc propriu, zacuscă, conserve de porc, miere şi zahăr. Valoarea totală a alimentelor împărţite s-a ridicat la circa 6,4 milioane de lei, iar beneficiarii au fost desemnaţi de o comisie condusă de CJ Botoşani, din care au făcut parte reprezentanţi de la 12 instituţii, de la Prefectură, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean până la Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială şi Casa Judeţeană de Pensii. În jur de 50.000 de botoşăneni au intrat în acest program de ajutorare cu alimente de bază, care la nivel judeţean a fost coordonat de CJ Botoşani.

Alimentele au fost depozitate la Top Design

CJ Botoşani s-a ocupat de recepţionarea mărfurilor venite de la Bucureşti şi împărţirea pe localităţi. Aşadar, a avut nevoie de un depozit. S-a contactat Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat (ANRS), care a comunicat că deţine top design depozit pead un depozit de 85 metri pătraţi, insuficient pentru păstrarea unor asemenea cantităţi de marfă. În consecinţă, s-a căutat o firmă privată şi cea mai bună ofertă a fost cea de la SC Top Design SRL, nimeni alta decât societatea comercială la care în 2012, an în care a intrat în Parlament, director general era Costel Şoptică, actual vicepreşedinte al PNL Botoşani. CJ Botoşani a efectuat achiziţia publică pentru recepţie, depozitare şi livrare prin sistemul „cerere de ofertă” şi a solicitat propuneri financiare de la trei companii din Botoşani, pe lângă cea menţionată mai trimiţând oferte SC Comcereal SA şi SC Pita SRL. Câştigătoare a fost însă desemnată „Top Design”, cu care s-a semnat un contract în valoare de 82.406 lei, din care s-au făcut plăţi de 68.225 de lei.

Contractul iniţial pentru depozitare s-a prelungit prin act adiţional

„Legea spune că, până în 15.000 de euro se poate merge pe încredinţare directă, dar noi am mers mai departe şi am făcut o selecţie de ofertă”, afirmă Geanina Pintilii, directorul direcţiei de administrare a patrimoniului de la CJ Botoşani, preşedintele grupului de lucru constituit la nivelul judeţului pentru aplicarea programului PEAD. Aceasta a adăugat că, pentru a participa la selecţia de oferte, depozitele trebuiau să fie autorizate pentru a dovedi astfel că pot adăposti alimentele în condiţii de siguranţă sanitară.
CITEŞTE ŞI:
 Bătaie pe ajutoarele UE, Poliţia şi sute de oameni la împărţit mâncare FOTO&VIDEO
Iniţial, contractul s-a semnat pentru perioada 19 iulie – 31 decembrie 2013, însă cum o bună parte a beneficiarilor nu s-au prezentat pentru a ridica alimentele, s-a semnat un contract adiţional de prelungire a depozitării până pe 31 ianuarie 2014.
Depozitul „Top Design” se află în Zona Industrială a municipiului Botoşani, undeva în apropierea liniei ferate care traversează Calea Naţională.

Transportul alimentelor? Acelaşi Top Design

Cum însă nu toate primăriile dispuneau de maşini care să le permită transportul alimentelor de aici şi până în localităţi, s-a mai organizat o cerere de oferte şi pentru transport. Din nou, s-au solicitat propuneri financiare de la SC Top Design top design transport pead SRL, SC Pita SRL, iar SC Comcereal SA a fost înlocuit de SC Doly Com SRL, abatorul de la Roma controlat de familia Căzăcuţ. Acelaşi „Top Design” a venit cu oferta cea mai bună şi, ca timp, a semnat un contract similar celui pentru depozitare, adică de pe 19 iulie până pe 31 decembrie 2013. Exact 81.592 de lei a fost valoarea contractului dintre CJ Botoşani şi SC Top Design SRL, din care s-au decontat exact 46.799 de lei.
Cumulat deci, firma în cauză a încheiat cu CJ, pentru PEAD, două contracte în valoare totală de 163.998 de lei, din care s-au achitat 115.024 de lei, adică peste un miliard de lei vechi.

Când a devenit parlamentar era director la Top Design, acum nu mai este nimic

Potrivit declaraţiei de avere pe care a completat-o în calitate de deputat, Costel costel soptica top design pead Şoptică a încasat în 2012 bani de la Top Design în calitate de director general. Acum susţine însă că nu mai are nici o legătură cu societatea în cauză, deoarece ar fi vândut-o de multă vreme. 
„Nu mai sunt de mult, de vreo cinci-şase ani. Eu nu mai sunt în firmă cred că din martie 2008, nu mai am nici o implicare în societate. Am mai lucrat ca director vreo doi ani şi după aceea nu am mai lucrat deloc”, ne-a declarat Costel Şoptică.
Întrebat dacă familia sa este implicată în activitatea firmei în cauză, acesta a răspuns, „depinde ce înseamnă”.

Ţurcanu a trimis 50.000 de scrisori, pe banii Consiliului, la beneficiarii de alimente

Dincolo de câştigul financiar, alimentele de la UE au constituit un prilej minunat pentru preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani de a-şi face propagandă electorală mascată. Florin Ţurcanu, în calitatea sa de şef al instituţiei, a trimis pe banii Consiliului, scrisori la toţi beneficiarii, adică în jur de 50.000, prin care îşi arogă practic o bună parte din meritul acordării acestor alimente.
Redăm mai jos, integral, adresa pe care şeful administraţiei publice judeţene a trimis-o beneficiarilor de alimente prin PEAD.
„Consider că dvs. reprezentaţi o categorie socială ce trebuie susţinută cu eforturile cumulate ale celor ce conduc acest judeţ.
florin turcanu scrisori pead În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, am făcut toate demersurile pentru a implementa în condiţii bune Planul European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (PEAD), program ai cărui beneficiar sunteţi dvs.
Eu, personal, mi-am mobilizat echipa pentru ca informaţiile legate de derularea programului să ajungă în timp util la dvs., pentru că ştiu cât de necesare vă sunt aceste alimente.
Vreau să vă spun, cu toate sinceritatea, că vă înţeleg nevoile, şi de aceea, prin intermediul instituţiei pe care o conduc, am depus toate eforturile pentru ca dvs. să intraţi în posesia alimentelor într-un timp cât mai scurt.
Pentru că vă cunosc neajunsurile, ţin să vă asigur că am făcut tot posibilul pentru ca, la fiecare dintre dvs., să ajungă cantitatea repartizată conform programului.
Sunt alături de dvs. şi vă garantez că am toată disponibilitatea de a vă ajuta în orice problemă pe care o întâmpinaţi.
Cu respect, preşedinte Florin Ţurcanu”
.

"Le-am explicat ce înseamnă programul acela, că doar nu dau primarii de la ei, de acasă"

Şeful CJ Botoşani susţine că, practic, a fost nevoit să trimită cele peste 50.000 de scrisori deoarece unii primari ar fi încercat să manevreze ajutoarele alimentare de la UE în interes politic.
„Consiliul Judeţean are în coordonare şi se ocupă de PEAD şi am informat oamenii de acest lucru, le-am trimis un număr de telefon, foarte mulţi m-au sunat şi m-au întrebat cu cât apar pe tabel la noi pentru că am informaţii din teritoriu că sunt primari care nu le-au dat conform tabelelor. Noi preluăm tabelele de la primari, le verificăm şi trimitem produsele în comune după tabelele verificate şi avizate de o comisie, dar sunt comune unde primarii i-au pus pe oameni să semneze, însă nu le-au dat conform tabelului. Oamenii se interesează, e foarte bine”, a afirmat Florin Ţurcanu.

florin turcanu adresa pead

Acesta susţine că nu şi-a făcut nici un fel de campanie electorală prin trimiterea zecilor de mii de scrisori, deoarece adresele au atentul partidului, ci al CJ-ului. Cât despre costuri…
„Le-am explicat ce înseamnă programul acela, că doar nu dau primarii de la ei, de acasă. Că sunt care spun că sunt de la PSD sau de la alt partid. E greşit! E negociat cu Poşta şi prin Poştă am trimis, nu prin altă parte”, a mai spus Florin Ţurcanu.
Preşedintele CJ Botoşani a subliniat că există prevăzut clar în legea 215/2001 a administraţiei publice locale şi în legea bugetului că şeful de CJ şi primarii pot trimite scrisori cetăţenilor.
Peste 2.000 de tone de alimente au fost împărţite botoşănenilor prin PEAD.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Ditamai primarul vicepreşedinte PDL prins cu mălaiul de la UE pentru săraci în portbagaj
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Ajutoarele pentru săraci de la UE, stopate de Ziua Îndrăgostiţilor