Situația șoferilor începători care produc nenorociri pe șosele a fost discutată în cadrul Comisiei pentru Siguranța Rutieră care a avut loc luni, 10 februarie 2025, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).
Șeful Serviciului Rutier, cms șef Teodor Orhei, a declarat că 11 accidente rutiere au fost produse de șoferi începători în cursul anului 2024. Iar unul dintre ele s-a soldat cu moartea cu unei persoane.
cms. șef Teodor Orhei, șef Serviciul Rutier
„Din totalul de 408 accidente, 66% au avut consecințe grave, respectiv persoane rănite grav 50 și 20 persoane decedate. Dintre acestea, 11 accidente au fost produse din vina conducătorilor auto cu mai puțin de un an vechime de la data dobândirii dreptului de a conduce autovehiculul, din care două au fost grave, soldate cu o persoană decedată și una rănită grav, iar 9 accidente ușoare cu 11 răniți ușor”
Tot în perioada menționată au fost amendați aproape 1.000 de tineri începători la volan.
cms. șef Teodor Orhei, șef Serviciul Rutier
„Din totalul de 35.073 de fapte contravenționale constatate la regimul rutier în anul 2024, 975 au fost reținute în sarcina tinerilor conducători auto începători. Un fenomen îngrijitor este că aceștia au comis 12 infracțiuni la regimul rutier, între care se numără patru infracțiuni de conducere sub influența alcoolului și una sub influența drogurilor.”
Prezent la ședință, șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Ovidiu Luca, le-a transmis instructorilor auto să fie mai exigenți.
Ovidiu Luca, șef ISCTR.
„Cele 30 de ore practice eu le-aș vedea ca un număr de ore orientative. În momentul în care instructorul îi semnează fișa, el să fie convins că acel elev îndeplinește, la acel moment, baza de cunoștințe pentru a absolvi examenul. Testele care se dau la pregătirea teoretică și practică... aș ruga d-nii profesori, d-nii instructori să fie puțin mai intransigenți. Nu e niciun păcat dacă un elev repetă testul, vor fi elevi care își vor da seama că nu sunt făcuți pentru șoferie. Și atunci nu vor mai ajunge la volan, pe patru roți, teribiliști, cu lacune în educația civică”
De partea cealaltă, instructorii auto au susținut că nivelul de educație al tinerilor a scăzut foarte mult.
Viorel Teodorescu, reprezentant școală de șoferi
„Educația lor a scăzut foarte mult în ultimul timp. Deci, nu mai au logică unii dintre ei. Îi întrebi ceva, repeți, în două minute nu mai știu. La aceste ședințe ar trebuie să participe și Inspectoratul Școlar, de acolo pleacă, începând de jos, de la familie, de la 7 ani de acasă. Noi, în școala de șoferi, la categoria B, avem 30 de ore de conducere și 24 de ore legislație rutieră. În 54 de ore, noi nu putem decât să-i învățăm date tehnice, ce au de făcut în trafic, dar să îi educăm, să conștientizeze faptul că trebuie să respecte ceea ce au învățat la noi la școala e greu pentru noi în 54 de ore”
Un alt instructor a opinat că tinerii sunt dependenți de tehnologie și că odată ce se văd cu permisul în mână nu mai pot fi controlați.
Ciprian Boghițoiu, reprezentant școală de șoferi
„E vorba despre generații diferite. Ei sunt «generația tabletiștilor.», așa le zic eu. Îmi cer scuze dacă supăr pe cineva. Privirea lor e punctuală atât, nu au vedere periferică, nu au atenție, nu au empatie, nu știu ce e aia frică pentru că jucându-te nu trezești frica sau senzația de emoție. După ce iau permisul nu mai au emoții, ei au senzația că sunt pe jocuri și de aceea bag accelerația maximă. Noi le dăm educația cât ține de noi, dar mai încolo, ce fac ei în trafic, nu putem să-i controlăm. Noi la școală mergem cu 20, 30, hai să zic 40 la oră. Nu i-am învățat noi să meargă cu 100 la oră.”
În cursul anului 2024, 3.370 de candidați cu vârste de 18 – 20 de ani s-au înscris pentru a obține permisul auto.