Tineretul lui Țurcanu, de la fiul lui Grigoraș la consilierii de la cabinet, ajung mari șefi mari la „Apă” 

 

A participat cine a vrut, dar a ieşit cine a trebuit, asta s-ar putea spune despre concursul organizat pentru completarea Consiliului de Administraţie de la SC Nova Apaserv SA Botoşani. Societatea la care şefii îşi operează hemoroizii pe banii plătiţi de botoşăneni pe apă şi canalizare capătă nişte administratori a căror selecţie poartă un damf puternic de aranjament politic. Singurul participant la examen care avea cu adevărat experienţă în domeniu, lucrând peste un deceniu la societate, a fost executat la concurs. În schimb, mult mai pricepuţi într-ale furnizării apei s-au dovedit a fi junii din PNL Botoşani.
tnl botosani nova apaserv

CA-ul se măreşte după ce PNL-ul ajunsese la paritate cu PSD-ul

SC Nova Apaserv SA este o societate controlată de Consiliul Judeţean prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Aqua” Botoşani. Aceasta reuneşte CJ Botoşani şi în jur de 50 de localităţi, adică mai mult de jumătate din oraşele şi comunele judeţului. În luna septembrie asociaţia a făcut public un concurs pentru lărgirea Consiliului de Administraţie cu cinci membri după ce un liberal, Grigore Bozi, şi-a dat demisia şi cum PNL întâmpina dificultăţi în a-şi promova anumite hotărâri dată fiind opoziţia celorlalţi doi membri de la PSD, la Botoşani fiind de notorietate conflictul dintre principalele forţe politice a USL, s-a decis mărirea CA-ului.

Condiţie clară: experienţă în conducerea unei unităţi de stat profitabile sau private, dar din acelaşi domeniu

Pe 9 septembrie ADI „Aqua” a făcut publică organizarea concursului, stipulând două condiţii specifice. Prima era aceea ca pretendenţii să aibă studii superioare absolvite nova apaserv botosani sediu comercial cu diplomă de licenţă, iar a doua, „experienţă în administrarea/managementului unor întreprinderi publice profitabile sau a unor societăţi comerciale profitabile din domeniul de activitate al societăţii comerciale, în cel puţin un exerciţiu financiar încheiat cu profit”. Cu alte cuvinte, aspiranţii trebuia să fi fost membri CA sau directori la unităţi de stat sau private aflate pe profit, din domeniul de activitate al SC Nova Apaserv SA. Cerinţa a fost preluată cuvânt cu cuvânt din OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, act normativ în baza căruia s-a organizat concursul şi care la articolul 28 prevede tocmai că, „în cazul societăţilor administrate potrivit sistemului unitar, consiliul de administraţie este format din 5-9 membri, persoane fizice sau juridice, cu experienţă în activitatea de administrare/management a/al unor întreprinderi publice profitabile sau a/al unor societăţilor comerciale profitabile din domeniul de activitate al întreprinderii publice”.

Pentru pilele din PNL comisia îşi calcă în picioare propriile condiţii

Şapte candidaţi s-au înscris la examen, iar îndeplinirea condiţiilor pentru participare, mai exact a cerinţei preluate din OUG 109/2011, a părut a fi o glumă bună pentru majoritatea participanţilor. Lucian Diac Milatinovici este absolvent al Facultăţii de tnl botosani nova apaserv radu grigoras Drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi. Este însă preşedinte al Tineretului Naţional Liberal Botoşani şi consilier la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, nimeni altul decât preşedintele PNL Botoşani.Daniel Tupiluş este manager sisteme de calitate şi este fiul consilierului judeţean PNL, Petre Tupiluş. Andrei Leonte este consilier la cabinetul preşedintelui CJ Botoşani şi vicepreşedinte judeţean TNL Botoşani, iar Radu Grigoraş, vicepreşedinte municipal TNL Botoşani, conduce SC RVG Speed SRL, firmă de transport călători, la care tatăl său a ieşit din acte după ce a devenit senator PNL. Singurul social-democrat prezenţi între primii cinci care au obţinut cele mai mari note este Brânduşa Bucşă, psiholog, care totuşi a făcut parte din Consiliul de Administraţie al SC Modern Calor SA, societatea de termoficare a oraşului. Cu excepţia celei din urmă, nici unul dintre ceilalţi n-a condus vreodată o unitate publică profitabilă a cărei activitate să fie axată pe apă şi canalizare.

Cum devin autocarele experienţă în canalizare

În ciuda acestor lucruri, dosarele lor au fost acceptate. Preşedintele comisiei de concurs, o funcţionară din CJ Botoşani, subordonată deci liberalului Florin Ţurcanu, a avut câteva explicaţii terifiante. „Are experienţă la RVG”, a fost pretextul dat pentru acceptarea dosarului lui Radu Grigoraş. Când i-am spus că respectiva societate comercială transportă călători şi nu are nici o treabă cu furnizarea apei, replica a fost că, de fapt, nu ar fi obligatorie condiţia cu experienţa din acelaşi domeniu fiindcă... „legea este interpretabilă”. „Oricum, să ştiţi că eu am mare grijă ce semnez pentru că vreau să dorm liniştită noaptea şi să şitiţi că dorm liniştită”, ne-a asigurat Silvia Simiuşcă, consilier la Serviciul Organizare, Salarizare, Resurse Umane al CJ Botoşani. Cât despre teribila potriveală, prin care cei mai bine notaţi provin de la PNL şi PSD, având funcţii de conducere în partid sau pe la cabinetul şefului PNL Botoşani, Silvia Simiuşcă a răspuns că, „dacă alţi tineri nu vin...”. Comisia a avut ca membri câte un funcţionar de la compartimentele de resurse umane de la Primăria Botoşani şi Primăria Dorohoi, ambele conduse de primari social-democraţi, cărora li s-au adăugat şi alţi trei funcţionari de la CJ Botoşani. Culmea este că, potrivit anunţului publicat de ADI „Aqua”, primul criteriu de selecţie menţionat a fost chiar „îndeplinirea criteriilor generale şi specifice şi a celor cerute prin OUG nr.109/2011", exact cele călcate în picioare de comisie.
Stranie coincidenţă, cei cinci membri de la PNL şi PSD au obţinut şi cel mai mare punctaj la concurs.

 NR.CRT. NUME
REZULTAT
 1 Lucian Diac Milatinovici
98
 2 Daniel Tupiluş 
90
 3 Brânduşa Bucşă
 87
 4 Andrei Leonte
87
 5 Radu Grigoraş
85
 6 Albert Tănasă
83
 7 Augustin Alucăi
75



„Orice administrator de asociaţie de proprietari sau SRL cu orice obiect de activitate ar fi fost declarat admis”

Albert Tănasă, fost consilier juridic mai bine de un deceniu la SC Nova Apaserv SA, disponibilizat spre sfârşitul anului precedent odată cu externalizarea oficiului juridic al societăţii, care a făcut parte timp de şapte ani în Consiliul de Administraţie al SC albert tanasa concurs nova apaserv botosani Urban Serv SA, societatea de salubrizare a oraşului, a obţinut abia al şaselea punctaj. Acesta a fost cel puţin mirat de modul de desfăşurare a concursului. Nu a existat o probă scrisă, iar interviul a constat în cinci întrebări. Acesta povesteşte că răspunsurile nu le scria el pe o hârtie, ci membrii comisiei, care i-ar fi cerut în mai multe rânduri să se oprească pentru a putea scrie. Acesta a formulat o contestaţie către ADI „Aqua” şi o alta către SC Nova Apaserv SA în care susţine tocmai că amintita comisie de concurs şi-a încălcat una dintre condiţiile specifice pe care le-a impus prin acceptarea dosarelor celor cinci candidaţi.
„Comisia de evaluare, în imposibilitatea de interpretare şi aplicare a unui text de act normativ sau în mod voit pentru îndeplinirea unor sarcini prestabilite de cineva (ceea ce este mult mai grav), a trecut peste aceste criterii, declarând admise toate dosarele. La acest mod de înţelegere şi aplicare a unei prevederi legale este de înţeles faptul că orice administrator de asociaţie de proprietari sau SRL cu orice obiect de activitate ar fi fost declarat admis”, se arată în contestaţia trimisă de Albert Tănasă.

Proiect tehnic făcut degeaba

Mai mult, acesta menţionează şi că nici o parte dintre vechii membri de CA ai SC Nova Apaserv SA nu îndeplinesc condiţiile din OUG 109/2011. Potrivit acestuia, fiecare candidat a trebuit să depună câte o ofertă tehnică din care nu i s-a adresat nici o întrebare, nu i s-a cerut nici o relaţie. „După admiterea subiectivă şi nelegală a tuturor dosarelor a fost desfăşurată o selecţie subiectivă în care ofertele tehnice nu au fost corect analizate şi notate, iar modalitatea de dictare de către un membru al comisiei, a răspunsurilor la întrebările din legislaţie, denotă în mod clar subiectivismul selecţiei”, se mai specifică în adresa trimisă de Albert Tănasă. Contestaţia acestuia a fost respinsă exact de aceeaşi comisie care a organizat concursul, deşi cutuma la CJ este ca la fiecare concurs să fie constituită o comisie de analizare a contestaţiilor diferită de cea care s-a ocupat de examenul propriu-zis.

contestatie albert tanasa nova apaserv botosani
contestatie albert tanasa nova apaserv botosani

Nu se dă un răspuns concret la chestiunea referitoare la condiţia specifică stipulată de OUG 109/2011, în schimb se precizează că, la concurs, „candidaţii au fost rugaţi să-şi exprime răspunsurile rar, tocmai pentru acurateţea consemnării. În momentul în care membrul comisiei nu reuşea să consemenze la timp răspunsul, candidatul era rugat să repete şi să aştepte consemnarea exactă a răspunsului”.
Teoretic, toţi cei şapte candidaţi au fost admişi deoarece punctajul minim a fost de 70, numai că selecţia finală a lor va fi făcută de către Adunarea Generală a Acţionarilor, care este însă greu de crezut că va opta pentru un candidat cu o notă mai mică. Preşedintele ADI „Aqua” susţine că nu a avut nici o treabă cu organizarea concursului. „A fost desemnată o comisie care s-a ocupat de concurs”, ne-a spus Vasile Hălăşanu.

raspuns contestatie concurs ca nova apaserv botosani

Poveşti liberale la unităţile CJ-ului

Ceea ce s-a întâmplat la SC Nova Apaserv SA reprezintă doar un episod din seria concursurilor cu final anticipat organizate la unităţile controlate de Consiliul Judeţean.
Tot în septembrie a avut loc examenul pentru Consiliul de Administraţie de la SC Parcuri Industriale SRL, societate la care CJ Botoşani este unic acţionar. Printre cei care au promovat interviul se regăsesc din nou Andrei Leonte, Ionuţ Gireadă, vicepreşedinte judeţean TNL Botoşani şi Anamaria Mighiu, secretara preşedintelui Consiliului Judeţean şi totodată membră a Biroului Politic Local al TNL Botoşani.
În iulie a avut loc concursul pentru CA-ul de la SC EcoSal SRL, agent economic înfiinţat de CJ pentru gestionarea noii gropi de gunoi, iar comisia a acceptat dosarele lui Ionuţ Cârnu, consilier al preşedintelui CJ, Radu Grigoraş, fiul senatorului Viorel Grigoraş, ajuns între timp să ia parte la concursul de la CA-ul de la Nova Apaserv şi Sorin Cornilă, preşedinte municipal TNL Botoşani. În final, admis n-a fost decât primul, care este la rândul său membru al Biroului Politic Judeţean al TNL, ceilalţi doi retrăgându-se.
Vara aceasta, director la Orchestra Populară Rapsozii Botoşanilor a devenit Dan Doboş, solist de muzică populară care în campania pentru europarlamentare a cântat pentru USL într-un turneu prin cartiere, iar director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, liberalul Aurel Melniciuc. De asemenea, funcţiile de director general la SC Nova Apaserv SA şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, au fost dobândite de Gabriel Cîrlan şi Sorin Clim, fost consilier local PNL de Botoşani, respectiv fost viceprimar PNL de Dorohoi. La toate aceste unităţi, teoretic, au avut loc nişte concursuri.

Marele şef de la „Apă” este un pensionar MAI

Revenind la SC Nova Apaserv SA, merită menţionat că în actuala componenţă consiliul de administraţie este condus de Constantin Grigoroşcuţă, un pensionar MAI, Cristina Anton, preşedinte executiv TSD Botoşani, consilieră la cabinetul deputatului Andrei Dolineaschi, secretar general PSD şi preşedinte PSD Botoşani, Dan Deleanu, un economist din sistemul privat, Gheorghe Epuraş, fost consilier judeţean PNL, pensionar. Societatea are eşalonare la Fisc din cauza datoriilor la buget în condiţiile în care a luat fiinţă în 2009 şi a început efectiv să opereze abia de la 1 octombrie 2010.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Hemoroizii şi hernia şefilor de la „Apă” operate pe banii abonaţilor – LISTA beneficiarilor
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Ţurcanu & Portariuc, aranjamentele şi ilegalităţile prin care îşi fac pilele directori