Valoarea voucherului acordat angajatei nu se impozitează.
Ziua Femeii este una dintre ocaziile speciale în care angajatorii români pot acorda vouchere cadou, conform unor reguli reglementate în urmă cu doi ani.
Se pot acorda vouchere de 300 de lei pentru femei de 8 martie. Plafonul de 150 a fost majorat la 300 de lei, la finalul lunii decembrie 2021, prin Ordonanță de Urgență (OUG), pentru ca tichetele cadou oferite pentru ocaziile speciale să fie considerate netaxabile.
Aceste vouchere care pot fi acum în valoare maximă de 300 de lei nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit Codului fiscal.
Mulţi angajatori, mai ales în domeniul privat, oferă pe lângă aceste tichete-cadou de 8 martie şi o zi liberă tuturor angajatelor, conform newsweek.ro.
„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 lei.”,
informa Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Conform sursei citate, voucherele se pot acorda în următoarele situații:
„Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii”,
preciza ANAF.
În ordonanța de urgență a fost introdusă și obligativitatea ca toate tichetele valorice, inclusiv certificatele cadou, să fie numai sub formă de card și să elimine biletele fizice.
Mai mult decât atât, angajatorii care decid să ofere tichete cadou femeilor pentru 8 martie, trebuie să aibă grijă să nu discrimineze femeile angajate, indiferent dacă sunt mame sau nu, dacă lucrează cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, dacă îndeplinesc funcții de bază în cadrul companiei sau nu.
(Sursă foto: depositphotos)