TEZAURUL inestimabil al Botoșanilor: 5 km de documente unice păstrate în sistem de avarie

Pentru prima dată într-un Colegiu Prefectural s-a făcut o prezentare a activității Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, unitatea care are grijă de unul dintre cele mai importante comori ale județului. 

 

5 kilometri de documente unice se află în grija salariaților de la Arhivele Naționale. 

”Suntem în sistem de avarie ca și personal și ca și dotări”, a spus printre altele Rodica Crăcană, directorul acestei instituții referindu-se atât la deficitul de personal cât și la resursele financiare limitate. 

Serviciul Județean al Arhivelor Naționale deține o importantă colecție de documente create în perioada feudală, cel mai vechi act datând din anul 1529, o colecție de manuscrise, hărți și planuri. Un document deosebit de valoros pentru istoria orașului este planul topografic al străzilor întocmit în anul 1872 de inginerul Ștefan Emilian. 

 

Instituția mai deține o colecție de mitrici și registre de stare civilă, printre acestea regăsindu-se actele de naștere ale lui Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian, Grigore Antipa, Octavian Băncilă sau Octav Onicescu și nu în ultimul rând o colecție de aproape 3.000 de fotografii și o bibliotecă documentară cu peste 25.000 de titluri periodice și cărți documentare.

 

Sala de studiu a fost frecventată în primele 10 luni ale anului de peste 600 de ori, cercetării unici solicitând aproape 70 de permise pentru studierea arhivelor.