Palatul Administrativ urmează să fie supus unor lucrări de modernizare îndelungate, iar funcționarii sunt nevoiți să își găsească o nouă locație în care să își desfășoare activitatea.
Prefectului județului Botoșani, Sorin Cornilă a semnat anul acesta, mai exact în 17 ianuarie 2024, un contract de lucrări pentru reabilitarea Palatului Administrativ .
Proiectul „Componenta 5 - Valul Renovării” este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar valoarea totală a acestuia este de 15,4 milioane de lei, din care 12,3 milioane sunt bani europeni.
Proiectul urmează să fie implementat pe o perioadă de trei ani, însă timpul în care angajații Instituției Prefectului trebuie să își caute un nou sediu este limitat.
O nouă clădire va trebui să fie desemnată sediu provizoriu în termen de 90 de zile.
Invitat în emisiunea difuzată live pe canalul de youtube Botoșăneanul TV, prefectul Sorin Cornilă a oferit câteva declarații cu privire la acest aspect.
,, Avem un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea energetică moderată a clădirii Palatului Administrativ, proiect pentru care am semnat contractul de lucrări cu constructorul desemnat prin procedură de licitație, prin care am convenit un termen de 90 de zile în care noi vom da ordinul de începere al lucrărilor. În această perioadă de 90 de zile suntem în căutarea unei locații pentru desfășurarea activității Instituției Prefectului.”
Sorin Cornilă, prefect al județului Botoșani.
Una din clădirile vizate pentru mutație este cea situată pe Pietonalul Unirii, unde ar urma să funcționeze Centru Județean de Formare Profesională.
Acest imobil se află în proprietatea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), însă nici aici nu s-au finalizat lucrările de renovare.
,,Pe pietonalul Unirii, AJOFM-ul are o clădire, într-adevăr. Ei și-au propus să facă acolo Centru Județean de Formare Profesională, o clădire pentru care au avut și ei un contract de lucrări pentru reabilitarea acelei clădiri semnat în urmă cu trei, patru ani. Au avut o problemă cu constructorul, iar anul trecut au reluat lucrările și aveau un termen pe 4 decembrie. Din păcate nici lucrările la respectiva clădire nu s-au terminat la data respectivă, încă se lucrează acolo.”
Sorin Cornilă, prefect al județului Botoșani.
De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu afirmă că ar fi fost o variantă benefică în care Aparatul Administrativ și-ar fi putut desfășura activitatea.
,, A fost pentru noi, într-adevăr o variantă, dar din cauza faptului că lucrările nu s-au terminat acolo, nu mai putem lua în considerare acea locație. De altfel, o locație bine poziționată și cred că ar fi fost foarte bună pentru Instituția Prefectului. Vom găsi în disponibilitățile care sunt în municipiul Botoșani o locație care să găzduiască pentru aproximativ doi ani de zile. Termenul asumat de constructor, solicitat prin caietul de sarcini este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.”
a mai adăugat prefectul județului.
O altă clădire benefică pentru activitatea instituției ar fi fost Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice, fiind o clădire generoasă, însă prefectul a declarat că nu mai există loc de investiții.
Nevoiți să își găsească un nou sediu sunt și cei din Consiliul Județean (CJ) Botoșani.
Adăpostind un număr de peste 100 de angajați, CJ-ul nu poate conlucra în aceeași clădire cu Instituția Prefectului, care deține doar câteva zeci de funcționari.
,,Slabe șanse pentru că nu mai este disponibilă la nivelul municipiului Botoșani, o clădire care să poată găzdui 200 de oameni.”
Sorin Cornilă, prefect al județului Botoșani.
De asemenea, Sorin Cornilă afirmă că deține bugetul pentru chirie, însă solicitările sale către instituțiile deconcentrate și administrația publică județeană au fost în zadar.
Emisiunea poate fi vizionată integral în videoclipul de mai jos, iar subiectul se poate regăsi între minutele 6:30 și 11:10.