Tensiuni şi la Mavromati: noul contract semnat până la desfiinţarea CAS

 

Anunţul făcut marţi de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu privind desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică a avut rolul de a produce panică atât în rândul salariaţilor încadraţi în cele două instituţii dar şi a celorlalte structuri care încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru finanţarea serviciilor medicale către pacienţi.

"Până la 1 aprilie probabil încheiem contractul cu Casa"

Ulterior la câteva ore de la „anunţul bombă” ministrul a ieşit din nou cu declaraţii şi a avansat chiar şi un termen până la aplicarea măsurii de desfiinţarea a celor două instituţii judeţene, respectiv data de 15 aprilie 2013. Anunţ care a liniştit cel puţin conducerea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ care ar urma să încheie contractul cadru pentru serviciile medicale din acest an până la începutul lunii viitoare. „Până la data de 1 aprilie probabil că noi vom încheia contractul cu Casa, am înţeles că ieri după amiază ministrul sănătăţii a venit cu noi precizări, vă daţi seama că a fost o declaraţie aruncată în aer, sunt sute, mii de salariaţi la ambele instituţii şi nu numai neapărat, este şi implicarea celorlalte instituţii care încheie contracte cu casele de asigurări”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Mavromati.

"Ne-am bucura să crească"

Nou contract cadru ar avea totuşi o serie de modificări negative faţă de cel anterior în sensul în care spitalul va pierde peste 100 de paturi, de la 1.538 anul trecut la 1.422 în 2013, potrivit unei adrese emisă de reprezentanţii CAS Botoşani. Discuţii privind o serie de reduceri ar fi şi în cazul tarifului pe caz ponderat. „Teoretic până la data de 1 aprilie trebuie încheiat contractul cadru, noi mergem acum pe act adiţional. Faţă de contractul anterior e o scădere a numărului de paturi şi nu ştim dacă nu va scădea şi tariful pe caz ponderat, adică finanţarea pe care o primim pe fiecare caz, tarif care se acordă în funcţie de gradul de clasificare a spitalului. În 2012 noi am avut un tarif pe caz ponderat de 1.450 de lei, să vedem acum dacă mergem pe acelaşi tarif sau mai scade, dar ne-am bucura să crească”, a mai spus Ioan Asaftei.
Ceea ce înseamnă că la nivelul unităţii cel mai probabil se va face o selecţie mai riguroasă a pacienţilor care ajung la urgenţe pentru ca spitalul să nu mai fie aglomerat de persoane care nu sunt considerate cazuri de urgenţă. „Noi suntem spital de urgenţă şi într-adevăr ponderea mare o reprezintă cazurile de urgenţă, Bine ar fi ca să funcţioneze veriga medic de familie – ambulatoriu – spital pentru a nu aglomera spitalul cu pacienţi care pot fi trecuţi pe liste de aşteptare şi a avea într-adevăr prioritate urgenţele”, a mai spus Asaftei. Un rol în acest ar avea şi centrele de permanenţă din judeţ care ar trebui să funcţioneze ca un filtru pentru bolnavi, pentru diminuarea fluxului de pacienţi în defavoarea bolnavilor care sunt consideraţi cazuri medicale urgente.
CITEŞTE:
 Datorii uriaşe la Victor, disperare cu naşteri, mame şi prunci spre stradă – GALERIE FOTO