Televizoare inteligente OLED sau QLED: pe care să le cumperi? Sfaturi și recomandări

(P) În zilele noastre avem de obicei mai mult de un televizor acasă, dar de obicei cel din sufragerie este cel pe care ne dorim să aibă cele mai bune caracteristici. Dacă ne îndreptăm spre vârful de gamă al mărcilor, aici s-ar putea să avem o mare nelămurire: televizor OLED sau QLED? Există multe diferențe care se regăsesc la fiecare dintre televizoarele cu aceste tehnologii de panouri și, contrar credinței populare: nu, televizoarele OLED nu sunt mai bune decât cele QLED. Cel puțin, nu în toate privințele.

 

Mulți producători au început recent să promoveze tehnologia QLED ca și cum ar fi un panaceu pentru a oferi cea mai bună experiență de vizionare posibilă, dar ce este această tehnologie și cum funcționează? Este mai bună decât ceea ce am avut până acum? Haideți să aruncăm o privire, dar pentru a face acest lucru trebuie să începem cu începutul și să explicăm ce este această tehnologie, sau în ce constă ea.

 

Deși este adevărat că a avea un tv OLED sau QLED va avea ca rezultat o experiență de utilizare excelentă, s-ar putea să fim nevoiți să alegem un tip de ecran în detrimentul celuilalt, mai ales dacă suntem în căutarea a ceva anume. Pentru a face acest lucru, vom explica cele mai importante aspecte ale fiecărei tehnologii de panouri.

 

 

Avantajele ecranelor QLED

 

Nivelul de luminozitate și de strălucire. Unul dintre principalele avantaje ale tehnologiei QLED este nivelul de luminozitate și de strălucire pe care ecranele îl pot atinge, depășind cu mult tehnologia tv OLED. Acest lucru, în practică, poate fi observat în acele momente sau în anumite încăperi în care ecranul televizorului este expus la lumina soarelui.

 

 

Durata de viață a televizorului.

 

 

Este bine cunoscut faptul că ecranele OLED se pot arde atunci când o imagine statică este lăsată pentru o perioadă lungă de timp și, deși această tehnologie de panou a evoluat în timp, nu este scutită de această problemă. În schimb, arderea este mai puțin frecventă în cazul ecranelor QLED, ceea ce duce la o durată de viață mai lungă. Deși, desigur, multe pot depinde de modul în care este utilizat televizorul.

 

 

Volum mai mare de culoare și saturație mai mică.

 

 

Un alt avantaj al ecranelor QLED față de tv OLED este capacitatea de a reproduce un volum de culoare de 100%. Acesta este un lucru pe care tv Samsung îl pretinde de ani de zile, deși este mai eficient în teorie decât în practică, deoarece depinde de calibrare și de o serie de alți factori care pot determina dacă oferă sau nu ceea ce promite.

 

Avantajele ecranelor OLED

 

 

Nuanțe de negru mai profunde sau mai pure

 

Unul dintre cele mai clare avantaje datorate compoziției ecranelor OLED este că acestea sunt capabile să afișeze culori negre mai profunde. Deși acest lucru nu înseamnă că rezultatul este mai bun, faptul că LED-urile pot fi stinse pentru a afișa aceste culori face o diferență uriașă.

Tehnologia QLED, pe de altă parte, necesită o sursă externă pentru a afișa imaginile, astfel încât este mai dificil să se obțină același rezultat (deși în prezent este foarte aproape).

 

 

Unghiuri de vizualizare mai mari

 

 

Există multe televizoare LED și QLED care oferă unghiuri de vizualizare bune, dar aici câștigătoare sunt OLED-urile. Aceasta este o caracteristică importantă, mai ales dacă vom instala televizorul într-o cameră mare, deoarece acestea sunt capabile să arate o calitate mai bună a imaginii aproape indiferent de locul în care ne aflăm.

 

 

Grosimea televizorului

 

 

Din cauza sursei de lumină externă a televizoarelor QLED, ca regulă generală, cele cu tehnologie OLED tind să fie mai subțiri. Dar acest lucru s-a schimbat, deoarece multe dintre televizoarele actuale de la, de exemplu, tv Samsung sunt foarte subțiri.

 

 

Timp de răspuns și decalaj de intrare mai mici

 

 

Timpul de răspuns nu este un aspect la care toată lumea tinde să se uite atunci când cumpără un televizor, dar este interesant de știut că, în timp ce ecranele QLED reușesc să se mențină între 2 și 8 ms, televizoarele tv OLED reduc această cifră la 0,1 ms. În mod similar, input lag-ul, care este mai potrivit pentru jocurile video, tinde să fie mai mic pe televizoarele OLED, deși în ultimii ani am observat o evoluție mare la tv Samsung.

 

Per total, este dificil de decis dacă televizoarele OLED sunt mai bune decât cele QLED sau invers, deoarece ar trebui să comparăm modelele individual pentru a trage concluzii. De asemenea, nu ar trebui să ne uităm niciodată doar la tehnologia ecranului, ci la televizor în ansamblu, deoarece există tehnologii sau specificații care pot face diferența.

 

În plus, există și alte televizoare care au intrat în ecuație, cele cu tehnologie de ecran Neo QLED. Începând cu 2021, tv Samsung a lansat câteva modele destul de interesante, care vin să îmbunătățească QLED-urile și să se apropie de OLED-uri. Și cu ce se diferențiază ele cu adevărat? Practic, ele integrează un nou procesor și adaugă, printre altele, așa-numitele LED-uri MIni pentru a reduce feedback-ul.