Ţeapă nouă în Centrul Vechi : Spaţiile gratuite pentru firme costă vreo 30.000 de euro

 

Gratuităţile oferite agenţilor economici pentru a-şi iniţia afaceri în Centrul Vechi al municipiului Botoşani şi a-l reanima există mai mult la nivel declarativ. Primăria Botoşani şi Fundaţia Naţională de Dezvoltare Comunitară au organizat miercuri un seminar privind zona istorică a urbei în care edilii şi-au anunţat câteva idei din planul de reocupare a acestei părţi a oraşului. Una dintre principalele noutăţi este că mult promisele spaţii cu chirie zero presupun de fapt cheltuieli serioase din partea firmelor interesate.
teapa cu chirie 0 lei in Centrul Vechi Botosani

Zeci de mii de euro pentru un spaţiu „gratuit”

Dezbaterea a reunit personalităţi culturale locale, proprietari ai clădirilor din Centrul Vechi care au investit în cultură şi directori ai instituţiilor de profil. De asemenea, întreaga conducere aleasă a Primăriei Botoşani, de la edilul şef, Ovidiu Portariuc, la viceprimarii Cosmin Andrei şi Viorel Iliuţă, a fost prezentă la întâlnire, la prezidiu alăturându-li-se şi inspectorul şcolar general Mihaela Huncă.
Primarul a reiterat intenţia de a oferi spaţiile din Centrul Vechi pentru înfiinţarea de terase şi cafenele la chirii modice, dar a subliniat că există o grilă în baza căreia vor fi selectaţi agenţii economici beneficiari. Astfel, printre altele, aceştia trebuie să realizeze o investiţie de minim 30.000 de euro şi să creeze noi locuri de muncă.
Strategia Primăriei Botoşani pentru readucerea la viaţă a Centrului Vechi mai cuprinde o investiţie de 350.000 de lei în vederea punerii în valoare a cuptoarelor descoperite în faţa fostului magazin Botoşani, eliminarea taxei de parcare  şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice de către Poliţia Locală şi o firmă de profil.

Primarul dă asigurări că banii investiţi vor fi recuperaţi

Timp de două ore, propunerile rostite au fost în sprijinul ideii de a-i reda Centrului Vechi caracterul cultural. „Sunt foarte multe cereri pe partea culturală, va fi un procent destinat zonelor cu specific cultural, dar mă îndoiesc că, dacă ar fi numai muzee, galerii de artă şi librării oamenii ar veni în Centrul Vechi. Vom desfăşura activităţi după modele care şi-au dovedit deja eficienţa – Bucureştiul, care are în Centrul Vechi cea mai mare densitate de turişti din ţară, Braşovul sau Sibiul”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc. Acesta le-a dat asigurări celor care investesc  în zonă că în următorii ani banii băgaţi vor fi recuperaţi.
Bustul lui Mihai Eminescu din Centrul Vechi Botosani  La sfârşitul primei decade a lunii martie, aflând de intenţia declarată a municipalităţii botoşănene de a ceda gratuit spaţii din Centrul Vechi, zece agenţi economici trimiseseră solicitări pentru a li se acorda spaţii, printre ideile de afaceri figurând un restaurant cu specific grecesc şi un altul de tip italian.

Eminescu la cuptoare

Patru statui diferite ale lui Eminescu, muzeu sau ateliere de artă, ghizi în uniforme, agenţi de pază voluntari coordonaţi de un „guvernator” al Centrului Vechi, dar şi parfumerie, anticariate, terase şi cafenele sau manifestări tradiţionale. Acestea sunt doar câteva dintre propunerile oamenilor de cultură botoşăneni care au participat la seminarul „Centrul Istoric al Botoşanilor, bun al patrimoniului naţional cultural”. Prezentă la şedinţă, Elena Condrei, fost consilier judeţean, a propus amplasarea în zona cuptoarelor din parcarea fostului magazin Botoşani a patru statui ale poetului Mihai Eminescu, la patru vârste diferite.
Centrul Istoric a fost reabilitat printr-un program PHARE în care au fost incluse 18 clădiri cu valoare de patrimoniu, precum şi zona pietonală, totul în vederea relansării turismului local. Bugetul total al proiectului s-a ridicat la 7,6 milioane euro, însă terminarea lucrărilor nu a revitalizat această parte a urbei şi de aceea acum se caută soluţii. O analiză efectuată de Botoşăneanul  la începutul lunii februarie a arătat că în Centrul Vechi sunt deschise 53 de spaţii comerciale, iar 38 sunt închise. În plus, o bună parte a celor care acum funcţionează au anunţuri de genul „vând”, „închiriez”.

spatiile gratuite idn Centrul Vechi Botosani costa bani frumosi
CITEŞTE ŞI:
Solicitări pentru spaţiile aproape gratis din Centrul Vechi, de la tavernă la „ristorante”
VEZI ŞI:
 Se „prăbuşeşte” Centrul Vechi: bucăţi de moloz pe trotuar – FOTOGALERIE