Mai multe sesizări au fost înregistrate la Primăria municipiului reședință de județ cu ajutorul aplicației City Report, de către cetățeni care susțin că se tem pentru siguranța lor și a familiilor lor.
Vorbim despre veșnica problemă a iluminatului public stradal care lasă orașul, pe zone largi, într-un întuneric de-ți scoți ochii. Oamenii continuă să reclame acest ”handicap” la Primărie, iar numărul acestor reclamații este în continuă creștere și îl contrazice pe cel al soluționărilor.
Iată ce scriu oamenii din trei scări de bloc dintr-un cartier din municipiu:
”Lipsa iluminatului public la adresa General Gheorghe Avrămescu nr. 31, scările A, B și C. Am rugămintea să aveți în vedere adresa mai sus menționată pentru a monta 1-2 stâlpi de iluminat public și amenajarea aleilor de acces la blocuri. Seara este întuneric în această zonă și observ că seara devine din ce în ce mai frecventată de diverși ”oameni” care consumă diferite substanțe la adăpostul scărilor de bloc întunecate”
De asemenea….
”Pe strada Popa Șapcă în dreptul nr. 9 este un stâlp la care becul nu funcționează bine și se stinge la fiecare 3 minute. Vă rog frumos să remediați, era să cad jos când am intrat în curte. Am sunat și la cei de la E.ON și nu au făcut nimic în privința asta”
Nu în ultimul rând….
”În zona Pieței Viilor, mai exact în fața magazinului de carne este un stâlp de iluminat care nu funcționează de circa 4 luni”
Din nou….
”Aleea Decebal noaptea nu este luminată. Măcar becul din spatele blocului 46 de pe strada Împărat Traian să fie funcțional deoarece în zonă există pericolul de producere a accidentelor și tâlhăriilor”
Si…
”Pe Calea Națională cel puțin în zona stadionului iluminatul public se oprește cam repede dimineața, pe întuneric este foarte greu de circulat”
”În parcul Sucevei nu funcționează mai mulți stâlpi de iluminat”
”Vis a vis de Școala 13, pe strada Pacea nr. 53 la scara E nu funcționează becul de pe stâlp”
”Nu funcționează iluminatul public pe întreaga stradă Dreptății și nici în parcarea din spatele blocurilor”
Reprezentanții Primăriei Botoșani, confirmă și cunosc aceste probleme și încă foarte bine.
”Primim o serie de reclamații privind iluminatul public, poate mai mult decât în altă perioadă datorate și sezonului rece care a generat o serie de avarii în rețeaua gestionată de către E.ON. Noi înaintăm cu celeritate solicitările noastre către această companie, o parte sunt rezolvate în termenul așteptat, o parte sunt întârziate, nu pot să spun motivul pentru care nu sunt rezolvate toate conform așteptărilor noastre, dar acest lucru ar fi rezolvat cu siguranță dacă rețeaua publică ar fi preluată de către municipalitate”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Și, din nou își face loc discuția privitoare la preluarea rețelei de iluminat public. Mai ales că în Moldova, mai exact la Vaslui, această tranzacție a fost finalizată, iar rețeaua a fost preluată, conform presei locale, pentru suma de 150.000 de lei.
Ceea ce-i determină pe edilii botoșăneni la optimism că această tranzacție poate fi efectuată și la Botoșani, contra unei valori mai scăzute. Mai ales că rețeaua datează din anul 1960 și este depășită moral și tehnic.
Odată preluată rețeaua de iluminat public, se pot accesa fonduri europene și se poate încheia un nou contract cu un alt operator care să o gestioneze în baza unor condiții mai drastice, cu timpi de rezolvare mai mici și rezultate mai bune.
În bugetul de anul acesta se propune prinderea unei sume pentru preluarea rețelei de iluminat public, care, potrivit viceprimarului, poate fi plătită și în rate.