Te Deum la Biserica Uspenia pentru Eminescu cu oficialități și scriitori: Nu uitați să citiți poezie / Viața poate fi o poezieVIDEO 

Dimineața zilei de 15 iunie 2024 a început cu gânduri îndreptate către marele poet Mihai Eminescu care a cinstit locurile în care s-a născut, a copilărit și mai apoi și-a făurit opera lăsată moștenire omenirii. 

 

 La 135 de ani de la moartea geniului poeziei românești, la Botoșani curg evenimentele care-i sunt dedicate, în locurile în care poetul și-a marcat existența. 

 

La Biserica Uspenia unde a fost botezat Mihai Eminescu a fost oficiată un „Te Deum”, o slujbă de laudă și de mulțumire adusă lui Dumnezeu, în memoria poetului. Prezența a fost una îndestulătoare și nu a ieșit cu nimic din tiparele anilor anteriori, fiind compusă din scriitori și oficialități. 

 

Au asistat la ceremonialul religios prefectul Sorin Cornilă însoțit de mai mulți liberali printre care Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general precum și Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, alături de deputatul Marius Budăi, viceprimarul Bogdan Buhăianu și mai mulți social democrați.

 

Preotul paroh al Bisericii Uspenia a adresat un cuvânt care a mers la inimile tuturor și a depășit și zidurile lăcașului, prin intermediul tehnologiei. 

 

 

Marius Babiuc, preot paroh Biserica Uspenia

„Iată că prezența noastră aici în Biserică, prezența dv. astăzi nu face altceva decât să arate că noi nu ne uităm obârșia, că rădăcinile noastre sunt importante. Și, cu atât mai mult, dragii mei, pentru că sunteți cei mai mulți dintre dv, la cârma acestui oraș, acestei țări, să nu uităm că prin cultură s-a vindecat neamul omenesc și neamul românesc de multe răni pe care le-a suferit din partea altora, despre care Eminescu în problema și chestiunea românească, cum era numită, a vorbit de nenumărate ori”

 

Prin cultură ne putem ridica și prin credință putem cu adevărat să depășim spiritul acestor timpuri, a continuat părintele Babiuc care a mai arătat că-și dorește ca bunul Dumnezeu să primească rugăciunea pentru Mihai Eminescu și să ne întărească atunci când vânturile bat din toate părțile și când suntem arătați cu degetul și vorbiți de rău.

Dar înainte de toate să nu uităm să avem grijă cum ne prezentăm înaintașii. 

 

Marius Babiuc, preot paroh Biserica Uspenia

„Poezia și poetul au fost dintotdeauna exponenți ai timpului lor. Nu uitați să citiți poezie, nu uitați să trăiți poezie. Că până la urmă în definitiv, cu bune și cu rele, ca distanță între două începuturi, începutul vieții și începutul vieții în Dumnezeu, viața poate fi o poezie”,

 

Înainte de „Te Deum” la statuia poetului din curtea Bisericii s-au depus coroane și jerbe de flori.