Tânăra din Botoșani care la 22 de ani „îmblânzește”  un mastodont de 40 de tone – GALERIE FOTO

Mălina Ghileschi are doar 22 de ani și este șoferiță de tir. A devenit cunoscută în toată țara după ce a câștigat concursul de „cea mai frumoasă șoferiță de TIR din România” organizat online de Ilie – omul șoselelor. Spune însă că această meserie, preponderent masculină, a fost „invadată” de numeroase femei frumoase.

 

Mălina este absolventă a  Liceului “Demostene Botez” din Trușești. A absolvit bacalaureatul cu 9.41, s-a înscris la  Facultatea de Construcții și Instalații din Iași.  Viața a dus-o pe alte căi și astfel a renunțat pentru o perioadă la facultate și a devenit șoferiță de tir. Este împlinită și pe plan personal, are o relație de șapte ani, este logodită, iar pe 20 august 2022 are planificată nunta.

 

Și în doar doi ani a reușit să devină șofer profesionist.

 

Permisul pentru categoria B l-am obținut în anul 2016 iar la sfârșitul anului 2018 am adăugat acestuia categoriile C și E. Mă mândresc cu faptul că am promovat toate categoriile din prima, acest fapt datorându-se și celor doi instructori pe care i-am avut, instructor Petronela Haureș și instructor Cosmin Andronic, cărora le mulțumesc tare mult pe această cale”,

Mălina Ghileschi, șoferiță

 

CUM și-a început viața de TIR-istă

 

O vacanță în Germania petrecută alături de logodnic a făcut-o să realizeze că vrea să devină șoferiță de tir.

 

„ Într-o vacanță pe care am avut-o în timpul facultății, logodnicul meu mi-a propus să îl vizitez în Germania, la locul lui de muncă. Nu știam că această excursie va contribui atât de mult la viitorul meu. Ajunsă în Germania, am fost copilotul logodnicului meu iar tot ceea ce am văzut m-a fascinat. Am rămas profund impresionată de această lume, a șoferilor, și reîntoarsă acasă, am decis că vreau să devin un șofer profesionist

 

Iar părinții au înteles-o într-un final și i-au fost alături:

 

Când am venit din Germania, vestea pe care am dat-o părinților mei nu a fost tocmai pe placul lor. Din fericire, sunt foarte norocoasă pentru că ai mei părinți m-au susținut și încurajat mereu cu tot ceea ce mi-am dorit să fac. Pentru că sunt unicul lor copil, am încercat să îi fac mândri de mine.

 

De altfel, Mălina susține că de mică a  fost atrasă de meseriile dedicate bărbaților. Se consideră puternică și nu se vede practicând altă meserie.

 

S-ar descurca dacă ar avea TIR-ul vreo defecțiune?

 

Până acum nu am întâmpinat probleme pe care nu le-am putut rezolva. Bineînțeles că depinde de gravitatea problemei. Orice șofer învață și mecanică pentru că altfel nu ar putea promova examenele. Am mai schimbat câte un bec, am mai schimbat o siguranță, lucruri minore care pot fi făcute cu ușurintă de oricine. Din fericire pentru mine, firma la care lucrez, Spedition Pflaum GmbH, are mecanici profesioniști și toți șoferii dispun de ajutor atunci când apare o defecțiune!

 

 Conduce doar în Germania și face raze de 300 - 400 km pe zi/noapte și declară că oamenii care locuiesc aici, că au un respect deosebit pentru șoferii profesioniști.

 

În doi e mai ușor

 

Începutul a fost dificil, însă logodnicul ei a învățat-o într-o lună de zile ce are făcut. Se ocupă cu aprovizionarea magazinelor, iar cel mai dificil lucru pe care l-a învățat a fost  cum să bage TIR-ul în rampă.

 

Imaginați-vă că sunteți în căutarea unui loc de parcare în fața magazinului și cu greu reușiți să îl găsiți. Ei bine, eu sunt nevoită să intru într-o astfel de parcare, cu 40 de tone după mine, fiind nevoită sa ocolesc mașinile mici cu mare atenție, să am grijă la mișcările pe care le fac pentru a reuși să trag camionul în rampă. Într-o zi de muncă, pot avea de la unul până la trei magazine, deci trei rampe diferite”,

 

Iar din punct de vedere financiar momentan se consideră mulțumită.

 

Chestia cu banii e la latitudinea fiecăruia. Unii poate sunt multumiți de banii câștigați din această meserie, iar alții nu. Din punctul meu de vedere, depinde și de firma unde lucrează fiecare. Eu sunt mulțumită în totalitate de condițiile salariale de la firma unde lucrez. Îmi place și programul de lucru pe care îl am. După ce îmi finalizez cursa, parchez camionul și merg acasă (cazarea din Germania).

 

Nu îi este dificil să împletească viața de familie cu cea profesională și asta pentru că lucrează la aceeași firmă cu logodnicul ei.

 

„Recunosc că unul din motivele pentru care mi-am ales această meserie, a fost faptul că acum suntem mai aproape unul de celălalt. Îl iubesc pe logodnicul meu pentru că datorită lui am devenit un șofer profesionist în adevăratul sens al cuvântului. Mi-a suportat nervii și toate toanele pe care le-am avut în perioada de o lună de zile în care a trebuit să mă învețe cum să încarc corect marfa pentru magazine, cum să manevrez o liză electrică și cel mai greu lucru din cariera de șofer, trasul în rampă”

 

Pentru prima dată de sărbători va fi în Germania, departe de părinți. Însă va petrece românește alături de logodnicul ei și de prieteni.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store