Tânăr din Botoșani cu abilități în securitatea informatică și hacking: Este poreclit „hacker alb”

În spatele uneia dintre cele mai mari conferințe de securitate informatică și hacking, DefCamp, se află un „hacker alb”, potrivit Forbes.ro

 

Anul 2009 a fost cel în care pasiunea sa pentru IT s-a extins

Nu mai este de mult timp un lucru nou faptul că românii au abilități în securitatea informatică și hacking. Andrei Avădănei este exemplul perfect. A lansat conferința  de securitate informatică și hacking, DefCamp, a inițiat dezvoltarea Asociației Centrului de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR), iar în 2013 a pus bazele Bit Sentinel împreună cu Alexandru Andrei. Acestea sunt doar câteva dintre performanțele tânărului de 23 de ani. Andrei Avădănei a absolvit Colegiul Mihai Eminescu din Botoșani,perioadă frumoasă și activă”, așa cum o descrie tânărul, în care a participat la mai mult de 50 de concursuri naționale și internaționale de algoritmică și dezvoltare de produse software, în urma cărora s-a plasat pe poziții fruntașe. Anul 2009 a fost cel în care pasiunea sa pentru IT s-a extins de la olimpiadele la care participa în liceu, la dezvoltarea mai multor proiecte în acest domeniu. Astfel, a lansat platforma online Worldit, dedicată altor persoane care îi împărtășesc pasiunea pentru IT. Despre acest blog, Andrei spune că la un moment a ajuns să aibă mai mult de 100.000 de cititori lunar și i-a pemis să experimenteze și să înțeleagă mai bine ce înseamnă promovarea online și conceptul social media. 

Andrei a obținut porecla „hackerul alb”

Implicarea lui Andrei în domeniul IT nu s-a oprit aici. În 2011, a inițiat dezvoltarea Asociației Centrului de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR), o organizație non-guvernamentală care desfășoară activități specifice domeniului securității cibernetice.  Tot în acea perioadă, Andrei a obținut porecla „hackerul alb”. În România, încă nu se cunoșteau foarte bine diferențele dintre infractorii cibernetici și specialiștii în securitate cibernetică, cum este Andrei. Pe atunci, toți erau cunoscuți drept „hackeri”. În acest sens, specialiștii au hotărât să ofere explicații.

 „Am folosit denumirea de «black hat hacker» pentru infractori și «white hat hacker» pentru specialiști. De aici și până la „hackerul alb”, a rămas doar adaptarea termenului în limba română”, spune tânărul.

A pus bazele conferinței de securitate informatică și hacking DefCamp

În 2015, Andrei Avădănei a mai lansat un proiect, Bit Sentinel, împreună cu un coleg, Alexandru Andrei. Compania este specializată doar pe nișa în care cei doi excelează, pentru a livra produse și servicii de calitate. Anul trecut, au lansat un serviciu gratuit, RO Hacked, „registrul atacurilor cibernetice din România”. Proiectul urmărește și anunță site-urile din România care sunt victimele unui atac cibernetic. Planurile de viitor sunt multe. În timp ce consolidează poziția DefCamp la nivel internațional, și experimentează lansarea unor produse de securitate cibernetică la costuri ușor de acoperit, Andrei Avădănei și echipa sa vor lansa în curând Fendly.io, „un serviciu online prin prin intermediul căruia orice companie va putea identifica vulnerabilățile cu doar cateva click-uri. Vom elimina costurile și cunoștințele necesare pentru a utiliza, întreține și interpreta rezultatele acestor soluții de securitate […]”, explică tânărul.

Andrei Avădănei are deja o vastă experiență în domeniul IT. El a pus bazele conferinței de securitate informatică și hacking DefCamp, cu aproape 900 de participanți în 2015, a inițiat dezvoltarea Asociației Centrului de Cercetare în Securitate Informatică din România și a înființat proiectul  Bit Sentinel.