Ambiţia lui Eusebiu Toma nu are margini.
Un tânăr nevăzător din Botoşani învaţă mai bine decât mulţi dintre tinerii de vârsta sa, a reuşit performanţa de a promova Bacalaureatul cu media 9,43 şi este un adevărat om-orchestră: cântă la opt instrumente muzicale.
Eusebiu Toma, un tânăr de 19 ani din municipiul Botoşani, a absolvit clasa a XII-a, a susţinut examenul de Bacalaureat şi s-a numărat printre elevii cu cele mai bune rezultate: media generală 9,43. Acesta este un rezultat bun pentru orice absolvent, dar, spre deosebire de ceilalţi candidaţi, Eusebiu nu a putut să vadă subiectele, ci le-a simţit, pentru că tânărul botoşănean a devenit nevăzător după naştere.
Asta nu l-a oprit, însă, să devină un elev silitor, un adevărat om-orchestră, care ştie să cânte la opt instrumente muzicale, şi un tânăr plin de ambiţii, care doreşte să devină muzician. Încă din copilărie, Eusebiu Toma a fost un copil-fenomen, pe care lipsa vederii nu l-a împiedicat să-şi atingă scopurile. Visul lui cel mai mare acum este să intre la Conservatorul din Iaşi, unde va susţine examenul de admitere în toamnă.
Eusebiu Toma a absolvit Şcoala Specială pentru Nevăzători de la Târgu Frumos, dar Bacalaureatul l-a dat alături de tineri fără probleme de vedere, după programa normală.
„Au fost aceeaşi programă, aceleaşi materii şi absolut aceleaşi subiecte date la nivel naţional. Doar că noi foloseam la şcoală alfabetul braille şi fişierele audio. La Bacalaureat, probele scrise le-am dat în braille, supravegheat, bineînţeles, de profesori. Nu a fost aproape nicio diferenţă. Doar scrierea a fost alta“, explică tânărul.
Fiind la profil uman, el a susţinut examene scrise la limba şi literatura română, istorie şi filosofie. A obţinut note mari, mai precis: 9,50 la română, 9,30 la istorie şi 9,60 la filosofie. Eusebiu spune că acest rezultat este rodul muncii din timpul anilor de liceu.
Pur şi simplu a învăţat lecţiile şi a „citit“ sau, mai precis, a ascultat lecturile obligatorii.
„Nu am făcut pregătire specială. Lecturile şi, în general, cărţile le ascult în format mp3. Este mai uşor. Doar la filosofie am făcut, să zicem, pregătire. Adică m-a ajutat o cunoştinţă, studentă la filosofie, odată pe săptămână“, spune Eusebiu Toma.
Consideră că probele de la Bacalaureat nu sunt dificile dacă eşti serios şi că nu contează dacă vezi sau nu.
„Contează dacă înveţi sau nu. Degeaba vezi, dacă nu înveţi materia“, spune Eusebiu.
Totodată, tânărul spune că odată ce un nevăzător se obişnuieşte de mic cu acest stil de lucru şi de învăţat, prin alternarea scrisului şi cititului braille cu fişierele audio, poate învăţa la fel ca orice elev văzător.
Eusebiu spune că nu a simţit niciodată lipsa vederii ca pe un neajuns suficient de mare pentru a renunţa la studiu sau la orice şi-a pus în minte. I-a plăcut mereu să înveţe, în special la ştiinţele umaniste: română, istorie, filosofie.
„Nu te poţi ascunde după pleoape, în spatele lipsei văzului, adică să te opreşti şi să te lamentezi. Chiar nu are rost. Trebuie să mergi înainte şi să poţi dovedi că faci lucruri la fel ca ceilalţi. Normal că este greu în anumite momente, dar înveţi să le depăşeşti. Altfel nu ai încotro dacă vrei să-ţi atingi obiectivele, dacă vrei să realizezi ceva“, spune tânărul nevăzător.
Eusebiu Toma s-a născut perfect normal, dar în incubatoarele maternităţii a orbit.
„M-am născut prematur şi a trebuit să stau în incubator. Aşa mi s-a povestit: că acolo, din cauza faptului că nu am fost protejat de lumina puternică, mi-a fost distrusă retina. La ochiul drept retina a fost distrusă total“, spune Eusebiu.
Cu ochiul stâng vede doar în proporţie de 10%.
„Disting culorile şi formele, dar foarte puţin“, adaugă tânărul.
Dar nu s-a dat bătut niciodată.
„Am preferat mereu să văd partea plină a paharului. Dacă rămâi fără ceva, cu siguranţă primeşti altceva în loc, la fel de valoros“, precizează tânărul.
Profesor: „Învaţă uluitor de repede“
Şi într-adevăr, Eusebiu a primit un talent aparte, un talent care l-a făcut mereu să viseze şi să lupte cu întunericul: o înclinaţie aparte pentru muzică. Eusebiu a îndrăgit muzica din copilărie. A dovedit, de altfel, un talent aparte pentru instrumentele muzicale. Mai precis, el cântă ca un virtuoz la opt instrumente muzicale. El nu este doar un amator. A urmat inclusiv studii la Şcoala Populară de Arte din Botoşani. A început din şcoala primară cu orga, apoi, în clasa a V-a, a continuat cu fluierul.
„Orga a fost primul meu instrument. Am început la vârsta de 8-9 ani. Mi-a adus un verişor o orgă de jucarie, de ziua mea şi am început să mă joc cu ea. Părinţii au observat că îmi place şi m-au dus la cursuri“, spune Eusebiu.
Apoi, treptat, a crescut numărul instrumentelor pe care a învăţat să le acordeze şi în prezent cântă la orgă, fluier, clarinet, ocarină, caval, fluiere îngemănate, saxofon şi cimpoi.
Şi-a uimit profesorii cu puterea sa de a învăţa notele şi tehnicile.
„Pentru mine este un exemplu. Este mai preocupat şi mai talentat decât un instrumentist care vede. El nu se plânge că nu poate, că nu vede. Găseşte soluţii alternative, de multe ori fără să ceară ajutorul. Este propriul lui stăpân. Al lui şi al instrumentelor la care cântă“, îl laudă profesorul Florin Vecliuc de la Şcoala Populară de Arte.
Culmea este că tânărul a învăţat să cânte la toate aceste instrumente în afara orelor de curs, doar în weekenduri. A îmbinat şcoala cu muzica. Deja este considerat un adevărat virtuoz şi a obţinut numeroase premii la diferite concursuri de muzică, naţionale şi internaţionale, destinate văzătorilor.
„Este ceva miraculos. Nu apucă să studieze mult, dar învaţă repede, uluitor de repede, fără prea multe explicaţii. A câştigat o mulţime de premii la diferite concursuri din ţară, naţionale şi internaţionale. De la mai toate concursurile din ţară nu se întoarce fără trofeu, locul I sau măcar premiul al II-lea. Cred că are aproape 100 de premii“, precizează profesorul Vecliuc. (Sursa: Adevărul)