Ștafeta Prieteniei cu polițiști, pompieri și copii cu Sindromul Down la o școală : GALERIE FOTO & VIDEO

Sala de sport a Școlii Gimnaziale nr. 13 din Botoșani a fost luată cu asalt astăzi, 21 martie 2015 de zeci de copii, părinți, lucrători ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, ai Inspectoratului de Poliție Județean pentru a sărbători Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindromul Down.

 

Polițiștii și pompierii au alergat cot la cot cu copiii

Concursul ”Ștafeta Prieteniei” a început în jurul orei 11.00 și a dat startul la o adevărată veselie în rândul copiilor, care așteptau nerăbdători să înceapă...distracția. Președintele Asociației ”Down Activ” Moldova, Dan Pălimariu a fost cel care s-a ocupat de gruparea echipelor formate atât din angajați ai ISU și IPJ cât și copii tipici sau cu sindromul Down. Concurenții au fost implicați în diferite activități interactive cum ar fi alergare prin schimbarea ștafetei, iar mai apoi trasul cu arcul. Membrii celor două Inspectorate din Botoșani nu au stat o clipă și au fost mai mereu în preajma micuților, le-au zâmbit călduros și nu în ultimul rând i-au încurajat.

”Pași mici dar pe termen lung vor fi de bază”

Într-un colț al sălii de sport au fost pregătite pe o masă diferite premii care au fost oferite de către organizatori precum tricouri cu inscripția ”Special olympics”, medalii sau diplome. De cealaltă parte a mesei a fost puse la spre vânzare obiecte lucrate manual, cum ar fi coșulețe sau brățări colorate. Președintele Asociației menționate a declarat faptul că acest eveniment a fost organizat în premieră și are menirea ca membrii societății să se cunoscă între ei.
Evenimentul de astăzi are loc pentru a se cunoaște membrii societății între ei. Polițiștii de la Compartimentul  de Proximitate sunt primii care-i întâlnesc pe stradă și-i vor avea în vizor. Îi vor cunoaște astăzi cu totul altfel decât își imaginează. Cunoașterea, astăzi ,sperăm că se va transforma într-o prietenie, sperăm într-o colaborare pe termen lung și ceea ce-mi doresc eu, imaginați-vă societatea de astăzi așa cum o vedem noi, peste zece ani. Aștia sunt pași mici dar pe termen lung vor fi de bază în societatea noastră. Oamenii au fost foarte deschiși din cele două Inspectorate. Au venit ne-au ajutat, logistic. Eu zic că sunt oameni cu care noi putem colabora, iar copiii noștri au de câștigat pe termen lung”, a declarat Dan Pălimariu, președintele Asociației Down Activ Moldova.

 

Ce este Sindromul Down?

Sindromul Down nu este o boală. Este o situaţie genetică care implică o colecţie de caracteristici comune, nu numai fizice, ci şi care vizează funcţionalitatea mintală sau natura dificultăţilor de învăţare. Sindromul Down este cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus. Fiecare copil cu sindrom down este unic şi are propria personalitate. Trăiesc aceleaşi emoţii şi sentimente ca oricare alt copil .

 

Ștefania VORNICEANU

[[galerie-foto]]

CITEȘTE:

Ziua Mondială a Sindromului Down sărbătorită la Botoșani cu activități interactive – AFLĂ când