Ţâbuleac dă de pământ cu regionalizarea PDL, gândeşte desfiinţarea Prefecturii - VIDEO

 

Proiectul de reîmpărţire a ţării susţinut de Guvern şi-a găsit un aprig adversar chiar în persoana preşedintelui Consiliului Judeţean. În cadrul unei emisiuni televizate, la Somax TV, acesta a criticat iniţiativa susţinută de Executiv şi de liderul local al PDL, identificând o mulţime de argumente împotriva ei.
Despre o posibilă alipire a Botoşaniului la Suceava Mihai Ţâbuleac a arătat că a mai avut loc şi în perioada 1950 – 1968 şi că pentru locuitorii acestui judeţ rezultatele nu au fost dintre cele mai bune. „Pot să vă spun cu certitudine că, în momentul în care am ieşit din asocierea cu judeţul vecin Suceava, eram totdeauna poziţionaţi de statistici pe ultimul loc din ţară din punct de vedere al dezvoltării economice şi nivelului de trai, la concurenţă cu Vaslui. Prin urmare, e un lucru trăit de noi botoşănenii o asociere cu un judeţ vecin. Am intrat săraci în această asociere şi am ieşit şi mai săraci”, a afirmat şeful CJ Botoşani. În opinia acestuia, o eventuală contopire a Botoşaniului cu alte judeţe nu ar face altceva decât să mărească decalajele dintre această zonă şi cele alăturate.
"Şeful lor, culmea, este prefectul"
În plus, potrivit lui Ţâbuleac, CJ-urile nici nu au fost valorizate până la această dată, în ciuda organizării mai multor runde de alegeri o bună parte a puterii locale rămânând în continuare în mâna prefecţilor. Şeful CJ este de părere că pentru o reorganizare administrativ-teritorială este necesară modificarea Constituţiei şi că problema reală este aceea dacă nu cumva Prefectura este cea care ar trebui să dispară sau să îşi restrângă activitatea doar la controlul legalităţii actelor astfel încât să se producă o descentralizare reală prin trecerea serviciilor publice deconcentrate la CJ-uri. „Şeful lor, culmea, este prefectul”, a spus Mihai Ţâbuleac despre aceste instituţii. Iată alte câteva afirmaţii făcute de şeful CJ pe tema reîmpărţirii României:
„A discuta într-un moment ca cel pe care noi îl trăim, într-o etapă ca cea pe care noi o parcurgem despre reîmpărţirea teritoriului României cred că reprezintă un lucru care vine în totală contradicţie cu nevoie de recuperare a decalajelor în interiorul ţării”.
„La un moment dat, din fondurile UE deja s-a dat o felie foarte importantă deoparte pentru dezvoltare urbană către aşa numiţii poli de creştere şi de dezvoltare. Şi cine credeţi că, din regiunea de nord-est, de unde facem şi noi parte, au beneficiat de aceşti bani ca poli de creştere şi de dezvoltare? Suceava, Bacău şi Iaşi”.
„Ca o consecinţă a revoluţiei s-au înfiinţat consiliile judeţene. Oameni au fost chemaţi la vot să-şi aleagă primari, preşedinţi de consilii judeţene şi au cam fost chemaţi degeaba cel puţin la nivel de judeţ pentru că, până la urmă, Guvernul spunea că în judeţe, de fapt, şefii sunt tot ai noştri, adică prefecţii. Vedeţi dvs., mai degrabă în momentul acesta am discuta dacă e potrivit ca cetăţeanul să suporte din taxele şi impozitele care le plăteşte şi o Prefectură şi un CJ".
„Mai degrabă am discuta dacă este potrivit ca să chemi oamenii la vot să-şi aleagă preşedinte de CJ după care se trezesc că, de fapt, cel care îi cheamă la ordine este tot prefectul, adică cel numit de «Împărăţie», adică de Guvern”.