Tabăra sinistraţilor din Dorohoi, năpădită de păduchi

 

Sinistraţii din tabăra de module au fost verificaţi de medicii Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) după ce a fost semnalată prezenţa pediculozei, adică a păduchilor. Totul a ieşit la iveală după ce angajaţii Centrului de zi „Jurjac” s-au alertat când au observat apariţia paraziţilor în părul câtorva copii găzduiţi de centru, care provin din familii de sinistraţi ce locuiesc la module. Toate acestea au fost confirmate de locatarii din tabără, dar şi de Radu Surdu, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS).
Conform RealitateaDorohoiană.ro, descoperirea a fost făcută la începutul acestei săptămâni, însă conducerea DAS a preferat să nu o facă publică În plus, a cerut angajaţilor să nu se scurgă informaţia către presă. Mai multe persoane ce locuiesc în tabăra de module au confirmat că în urmă cu câteva zile, cadrele medicale ale ISS au fost prezente în tabără unde au verificat majoritatea sinistraţilor, mai exact pe cei care erau prezenţi în tabără la acea oră. „Aşa este, au venit doctorii şi ne-au controlat în păr să vadă dacă nu avem păduchi. Ne-au băgat pe rând în sala de mese, acolo s-a făcut controlul. Ştiu că au găsit păduchi la câteva familii, dar de una dintre ele ştiu că îi avea înainte să vină în tabără” a declarat una dintre sinistratele ce locuieşte la module. Radu Surdu, directorul DAS, a confirmat în urmă cu două zile existenţa păduchilor la câţiva copii găzduiţi de Centrul de zi "Jurjac", ce provin din tabăra de module, precum şi intervenţia medicilor. El a precizat că celor descoperiţi cu pediculoză li s-a administrat tratamentul cuvenit, o soluţie care dată pe păr face ca paraziţii să dispară în câteva zile. Directorul DAS a minimalizat problema şi a sugerat să nu i se dea amploare printr-o mediatizare excesivă.
Apariţia păduchilor, favorizată de o igienă precară
Apariţia pediculozei este favorizată de o igienă precară şi potrivit specialiştilor, mediul de joacă al copiilor prezintă un risc ridicat de transmitere a pediculozei, însă nu este ceva grav în cazul în care se iau măsurile corespunzătoare. Deoarece păduchii nu zboară şi nici nu sar, pentru a se răspândi este nevoie de un contact personal sau prin obiecte (pieptăne, pălărie, căciulă). Cele mai frecvente infestări cu păduchi sunt întâlnite în cazul şcolarilor. Pediculoza reprezintă infestarea cu păduchi, care pot afecta capul (Pediculus humanus capitis), corpul (Pediculus humanus corporis) sau regiunea pubiană (Phtirius pubis).