Sute de copii cu părinți plecați în străinătate, ajutați printr-un proiect european finalizat peste plan de Primăria Flămânzi - FOTOGALERIE

Rezultate remarcabile și sute de participanți în cadrul unui proiect prin fonduri europene obținut de Primăria orașului Flămânzi, în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

 

Sală plină la Primărie

 

Joi dimineață a avut loc conferința finală a proiectului „EDUsmart - Măsuri integrate pentru stimularea participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate din Orașul Flămânzi, Județul Botoșani, Educație si competențe”, cod SMIS: 139093 lansat în anul 2021. Conferinţa a avut loc în sala de şedinţe a Primăriei Flămânzi şi a fost condusă de managerul de proiect, Mariana Miulescu, secretarul Primăriei Flămânzi.

 

Alături i-au fost prezenți viceprimarul orașului, contabilul şef, experți în achiziţii şi resurse umane din cadrul proiectului.

 

Scopul principal al acestui proiect european l-a constituit sprijinirea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate și indicatorii propuși nu doar că au fost atinși, ci chiar depășiți.

 

Scaunele din sală s-au ocupat în cel mai scurt timp de către cadre didactice, asistenți sociali și de beneficiarii acestui proiect, copiii din orașul Flămânzi, peste o sută de persoane strângându-se la conferința de încheiere a proiectului.

 

Acțiunea s-a desfășurat și în mediul online, prezenți fiind şi experți angajați în „EDUsmart” de la București. Aceasta s-a realizat prin prezentarea efectivă a indicatorilor atinși, criteriile de selecţie, activitățile făcute alături de copii și serviciile de suport educațional.

 

Mulțumiri copiilor și deopotrivă părinților

 

Activitățile din cadrul acestui proiect european s-au bazat pe consiliere psihologică pentru copii, cursuri de limba engleză şi TIC, excursii și tabere.

 

Managerul Mariana Miulescu a ținut să menționeze faptul că proiectul s-a adresat câtorva sute de copii de la instituţiile de învăţământ relevante, precum Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” şi Şcoala Gimnazială „Ion Bojoi” din Flămânzi. Și a mulţumit celor prezenţi pentru toată implicare.

 

,,Eu doresc să mulţumesc tuturor. Pot să spun că am lucrat bine cu toată lumea, vreau să mulţumesc şi copiilor care au avut răbdare şi care de la început ne-au acordat încredere şi bineînţeles şi părinţilor care sunt aici în România, dar şi celor plecaţi. Acest proiect cui s-a adresat? Acelor copii ai căror părinţi sau cel puţin un părinte este plecat în străinătate. Aşa cum ştiţi, grupul ţintă a fost format din 270 de copii, la care se adaugă şi părinţii.”

 

Mariana Miulescu, manager de proiect

 

A precizat și valoarea totală a proiectului care este de 1 milion de euro.

 

”Atâta timp cât suntem împreună înseamnă că am reuşit”

 

După mențiunile făcute de Mariana Miulescu, viceprimarul orașului Flămânzi, Ioan Guraliuc, a arătat că proiectul va avea o perioadă de sustenabilitate de 9 luni.

 

,,Anunțăm încheierea unei faze din POCU 3, așa cum l-am denumit noi, cu scuze din partea dlui primar că nu poate să fie prezent. D-na manager va prezenta, tehnic foarte multe informaţii legat de ceea ce s-a întâmplat pe parcursul a aproximativ trei ani în acest proiect. Eu pot spune doar atât: atâta timp cât în sală văd profesori, şcolari, asistenţi medicali, copii, părinţi, administraţie publică, toţi prezenţi pentru a suplini, poate, nevoia copilului care a rămas cu mama, ori cu tata, uneori cu bunicii. Atâta timp cât suntem împreună înseamnă că am reuşit în ceea ce ne-am propus.Timpul va fi, zic eu, cel care ne va da dreptate. Încă o dată, mulţumesc frumos.”

 

Ioan Guraliuc, viceprimarul orașului Flămânzi.

 

Din cei 270 de copii, 15,01% au provenit din mediul rural şi 10,01% au fost romi preșcolari, elevi din învățământul primar şi părinți/tutori.

 

De asemenea, grație proiectului, copiii au parte şi de aparatură performantă, o tabletă digitală pentru fiecare, folositoare mai ales în următoarele 19 luni destinate sustenabilității.

 

La sfârșitul conferinței, mai multe cadre didactice, cât şi un asistent social au ținut să mulțumească celor implicați în acest proiect care vizează dramele copiilor din unele familii. De asemenea, ei au contribuit major la diminuarea suferinței provocată de lipsa părinților plecați în străinătate.