Sute de botoșăneni din municipiu nu-și pot folosi toaletele din locuințe și îndură frecvent inundații cu fecale în apartamente: Când se înfundă, plecăm de acasăFOTOGALERIE

Problema este una care datează de mai mult timp și până la acest moment soluțiile găsite au fost doar pe termen scurt. Pentru că odată sesizat operatorul Nova Apaserv, echipajele de intervenție rezolvă avariile doar pentru un anumit interval de timp.

 

La bloc, cu toalete înfundate 

 

Botoșănenii care locuiesc în cvartalul Primăverii – Prietenii – Aleea Liceului – Sucevei întâmpină greutăți din cauza canalizării care refulează periodic. Mirosul de fecale ar fi cea mai mică problemă a oamenilor din această zonă care s-au trezit inclusiv cu resturi de pe conductă în locuințe. Resturi și fecale, de altfel dejecțiile care ajung în canalizare.

 

Și mai mult decât atât, disconfortul este cu atât mai ridicat cu cât nu își pot folosi nici toaletele din locuințe fiind nevoiți să găsească soluții pentru nevoile firești.

 

Operatorul Nova Apaserv este asaltat cu sesizări din această zonă.

 

 

„Am avut inundație în casă, cu rahat”

 

„Problema persistă de mai multă vreme, tot au venit băițeii au încercat ei niște soluții, cu o sârmă, dar nu s-a rezolvat nimic. La două, trei luni de zile se întâmplă la fel. De fiecare dată am primit același răspuns, până nu schimbă Primăria șinele de tramvai nu se poate interveni pentru că, canalul colector trece exact pe sub linia de tramvai. Se știe că este totul politic și probabil că se așteaptă să treacă alegerile. Nu există niciun interes din partea celor de la Nova Apaserv”,

 

„Nu mai putem folosi toaletele. Am avut în urmă cu jumătate de an am avut inundație în casă, cu rahat. Tot ce venea de pe canal, mi-a refulat în casă. Problema este mai veche, știu toți cei de la Nova Apaserv, mi-au spus băieții de la intervenții: da, șeful știe, dar până după alegeri nu se rezolvă nimic. Noi nu mai putem sta în situația asta. Cei de la Nova Apaserv ar trebui să găsească o soluție, adică ei ar trebui să aibă soluția, nu se poate sparge, hai să desfundăm măcar. În zona Carrefour e înfundat, au mai fost solicitări săptămâna trecută și de la locatarii din zona Prieteniei”,

ne-a transmis un botoșănean din zonă

 

  • Când se înfundă, ce faceți?

 

„Când se înfundă, plecăm de acasă. Eu acum mi-am pus în casă clapete antirefulare, dar apa, undeva într-un subsol refulează. Mai scade nivelul spre dimineață când se poate folosi, dar pe timpul zilei se înfundă înapoi”.

 

„Noi avem și fotografii făcute cu ce se scoate din canalizarea aia”

 

Într-adevăr conducerea societății Nova Apaserv cunoaște problema și le dă dreptate unora dintre botoșăneni. Mai ales cei de la parterele blocurilor sunt afectați de această problemă.

Există însă și cetățeni care ar confunda coșul de gunoi cu rețeaua de canalizare și astfel prin gesturile lor îi afectează pe alți botoșăneni din zonă.

 

„La două, trei zile cred, noi intervenim acolo. Intervenim de fiecare dată pentru că într-adevăr e o problemă și nu numai vara, când și mirosurile contribuie la acest disconfort. Dar noi intervenim pentru că e o zonă într-adevăr unde, o să necesite pe viitor un proiect de reabilitare, pe partea de canalizare. Conducta are o oarecare vechime și noi de fiecare dată am chemat și președintele de asociație pentru că astăzi se intervine și merge vidanja și nu ar fi nevoie ca după două, trei zile să intervenim iar. Asta din cauza utilizării canalizării, am chemat și președintele, noi avem făcute și fotografii cu ce se scoate din canalizarea aia”,

Albert Tănasă, director SC Nova Apaserv SA

 

  • Ce se scoate din canalizare?

 

„Ce se scoate, ce vreți să vă spun pe românește ce se scoate, că se scot materiale textile. O canalizare oricât de veche ar fi, dacă ar funcționa exact pe ce ar trebui să existe pe acea rețea de canalizare, nu ar fi probleme. Într-adevăr sunt vechi, se mai obturează dar nu ar trebui să fie intervențiile operatorului atât de dese. Dar asta este, ăsta e gradul de civilizație și fiecare înțelege să utilizeze instalația interioară din apartament până la cea exterioară cum știe mai bine. Noi avem obligația să intervenim de fiecare dată, nu am spus niciodată că nu intervenim”,

Albert Tănasă, director SC Nova Apaserv SA

 

Conducerea Nova Apaserv susține că există o serie de soluții pentru rezolvarea acestei probleme, iar primul pas ar fi de obținere a unui aviz de la Primăria Botoșani, pentru spargerea carosabilului, acolo unde s-ar bănui că se înfundă cel mai dus conducta de canalizare.

 

Și eventual să fie înlocuită o porțiune de 15 – 20 de metri din respectiva canalizare.

 

„Pentru orice intervenție ne trebuie autorizație de spargere de la Primărie. Dacă se obțin avizele și identificăm exact care este zona în care se produce cel mai des obturarea și funcționarea corectă a canalizării, acolo se va interveni. Dar deocamdată, intervenim dacă este cazul, și la două zile se merge în zona respectivă, tot primim alte sesizări din partea altor persoane”,

Albert Tănasă, director SC Nova Apaserv SA

 

Problema cu rețeaua de apă și canalizare din municipiul Botoșani este cunoscută de toată lumea. Însă, la acest moment, proiectele cu fonduri europene vizează doar extinderile și nu se poate vorbi despre programe de reabilitare a rețelei pe porțiuni mari.

 

Din acest motiv, directorul Nova Apaserv susține că toți operatorii din țară fac adrese către Parlament sau Guvern să se proporționeze fondurile și pentru modernizări nu doar pe parte de extinderi și astfel să se poată interveni și în zonele unde rețelele sunt deja cu durata de viață trecută.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store