Sute de botoșăneni au ocupat centrul orașului: Vedeţi numai aici câţi au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la... - FOTO&VIDEO

Patru zile de sărbătoare pentru melomanii din Botoşani, care au ieşit cu sutele pentru a se bucura de acordurile simfonice pe care Orchestra Filarmonicii şi invitaţii ei le-au rostogolit cu generozitate nu doar în centrul oraşului, ci şi în noul amfiteatru al municipalităţii, cel de la Cornişa.

 

Concertele estivale au debutat joi, 22 august 2019, când publicul adunat pe Pietonalul Unirii a aplaudat prestaţia soliştilor invitaţi, soprana Cristina Simionescu, mezzo-soprana Maria Miron și tenorul Andrei Lazăr, sub bagheta dirijorală a lui Mircea Holiartoc. Vremea a fost prielnică şi vineri, astfel că iubitorii muzicii simfonice şi-au ocupat din timp scaunele pe care organizatorii le-au amplasat în faţa scenei.

 

Sâmbătă, în schimb, botoşănenii au fost invitaţi în amfiteatrul de la Cornișa Aquapark&Sports, unde Filarmonica Botoşani a prezentat fragmente din primele două spectacole, aceiaşi solişti încântând deopotrivă publicul.

 

Duminică, 25 august, este programat ultimul concert estival din această serie, dirijorul Mircea Holiartoc propunând de data aceasta un program cu muzică de film, pop și canțonete de largă popularitate.

 

”Vă invităm cu drag duminică pentru ultima noastră întâlnire, de la ora 19.00, pe Pietonalul Unirii, avem un program deosebit pentru dumneavoastră”, a fost invitația pe care dirijorul Mircea Holiartoc a adresat-o botoșănenilor.

 

Carismă, calitate, frumuseţe

 

A fost muzică accesibilă, cu lucrări orchestrate, arii şi duete de largă popularitate din creaţia celor mai cunoscuţi compozitori: P.I. Ceaikovski, G. Verdi, G. Puccini, A. Dvorak, G. Bizet, J. Offenbach, L. Delibes, E. Kalman, F. Lopez, Fr. Lehar, Gh. Dendrino.

 

Soliştii invitaţi au reuşit să ofere o atmosferă magică, în ciuda zgomotelor citadine, a forfotei care însufleţeşte în fiecare seară centrul oraşului, chiar şi în ciuda cârdurilor de ciori care au traversat zona, în drumul lor către copacii de pe pietonal.

 

Soprana Cristina Simionescu este absolventă a Academiei de Arte ”George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea canto, cu master la aceeaşi universitate, dar şi cu titlul de doctor în muzică. Este solistă a Operei Naţionale Române din Iaşi, totodată profesor de canto clasic la Universitatea Naţională de Arte ”George Enescu”. O artistă cu o excelentă capacitate interpretativă şi vocală, ale cărei personaje sunt bine aşezate în acţiunea operei, fără să alunece în improvizaţii spectaculoase.

 

Mezzo-soprana Maria Miron, prezenţă strălucitoare pe scena amplasată pe Pietonalul Unirii din Botoşani, şi asta nu doar datorită rochiei delicate, ci mai ales zâmbetului cu care artista şi-a gratulat spectatorii. Vine de la Opera Naţională din Iași, iar prezenţa radioasă, carismatică şi atât de firească a încântat audienţa. Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este câştigătoarea Marelui premiu la Concursul Naţional Hariclea Darclee în anul 1997.

Nu cel din urmă, tenorul Andrei Lazăr a stârnit aplauze la scenă deschisă. Cu un repertoriu divers şi dificil totodată, de-a lungul timpului a fost distins cu Marele Premiu la Concursul Naţional de Lied Ionel Perlea. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din, a debutat la Opera Naţională Bucureşti, colaborând apoi cu Opera Comică pentru Copii, dar având în palmares şi numeroase turnee în ţară şi în străinătate, interpretând personaje din Verdi, Mozart, Rossini, dar şi Dan Dediu sau George Enescu. Este solist al Operei Naționale din București.

 

Totul s-a petrecut la Botoșani sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc, un maestru în adevăratul sens al cuvântului, care a reuşit să creeze împreună cu orchestra momente cu adevărat plăcute pentru publicul botoşănean, fără să cadă nici o clipă în ispita divertismentului gratuit.

 

Dornici de muzică bună

 

Botoşănenii care au asistat la concertele estivale au apreciat calităţile vocale, bucuria interpretării, dar şi căldura cu care cei trei solişti şi-au întâmpinat spectatorii. Iar aplauzele au fost şi ele pe măsură. Însă dincolo de frumuseţea momentului artistic, dincolo de imaginea unui pietonal plin de melomani, stă tristeţea sălilor goale din stagiunile Filarmonicii, de ani şi ani. Concertele estivale ne demonstrează că în Botoşani există iubitori ai muzicii simfonice. Or, la o simpă vedere şi o minimă socoteală, vedem un public în care domină persoanele de vârsta a treia şi peste. În mare măsură pensionari.

Mulţi dintre cei întrebaţi dacă merg şi în sală, la concertele Filarmonicii, au spus că preţul biletelor îi depăşeşte pe cei mai mulţi dintre ei. Doamnele nostalgice îşi amintesc de concertele din urmă cu 30-40 de ani, când în ciuda frigului din sălile de concerte publicul era în număr mult mai mare. Astăzi, însă, un bilet de 20 de lei este mult peste posibilitățile unui cuplu de pensionari care ar dori să participe săptămânal la concertele simfonice. Și nu doar pentru pensionari.

 

”Am văzut pe scena din Botoşani mari artişti, mulţi nici nu mai trăiesc, păcat că astăzi sălile sunt aproape goale. Poate şi biletele sunt cam scumpe, ginerele meu spune că îi place mult muzica simfonică, dar ca să meargă cu soţia trebuie să plătească 40 de lei. Mergi la un concert pe lună, că în fiecare săptămână nu poate fi vorba. Oare de ce or fi scumpit aşa, că nu ştiu câţi oameni îşi mai permit, şi iată, vedeţi numai aici câţi oameni în vârstă au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la concertele săptămânale, dar nu îşi permit, ştim cum sunt pensiile azi...”,

Ioana Ştefanei, din Botoşani

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store