Creștinii au mulțumit Domnului pentru binefacerile de peste an și s-au rugat pentru sănătate, daruri duhovnicești și spor în toate în anul care tocmai a început.
Sute de botoşăneni au petrecut noaptea dintre ani în bisericile din oraş. Dacă în unele lăcaşuri slujbele de mulţumire au fost programate cu două-trei ore înainte de miezul nopţii, au fost şi biserici în care clopotele au răsunat chiar la cumpăna dintre ani.
În Biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoşani, zeci de creştini au cântat La mulţi ani alături de preotul Petru Fercal.
Copii, familii tinere, vârstnici, cu toţii au asistat cu bucurie, începând cu ora 23.30 şi până mult după miezul nopţii, la slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos.
Nu întâmplător în bisericile ortodoxe s-a citit, în ultima noapte a anului, acest acatist. Rânduiala stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 1 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus. Iisus înseamnă în limba ebraică, ”Dumnezeu mântuieşte”. Potrivit basilica.ro, în cadrul acatistului este pronunțat de aproximativ 200 de ori. Pentru un creştin ortodox, cel mai folositor mod de a petrece noaptea dintre ani este în primul rând acela al rugăciunii de mulţumire, adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite.
Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate şi gravitate fiecare clipă a vieţii prezente.
”Iată, la trecerea dintre ani vă doresc să rămâneți în iubire faţă de aproapele. Este important să rămâneți “Prieteni” cu Dumnezeu, cu Sfântul Ioan Botezătorul și cu toți Sfinții, iar Maica Domnului ne va acoperi mereu sub sfânt acoperământul său! Nu uitați să mulţumiți pentru anul care tocmai a trecut şi sperăm ca anul nou ce tocmai a sosit să fie plin de cât mai multe daruri duhovnicești”,
Pr. Petru Fercal, parohul Bisericii ”Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani
Preotul Petru Fercal a vorbit, în cuvântul de învăţătură, şi despre echilibrul creştinului, despre viaţa duhovnicească şi cea pământească.
”Trebuie să înţelegem că păzirea poruncilor este succesul nostru în viaţa duhovnicească şi în bunăstare pământească. Uneori viaţa pământească ne abate cu totul şi atunci Dumnezeu rămâne trist. Să încercăm să fim cu acel echilibru duhovnicesc în noi. Nimeni nu cere omului să nu se bucure de această viaţă pământească. Dar în acelaşi timp are nevoie omul şi de viaţa duhovnicească. Încercăm să cultivăm viaţa frumoasă duhovnicească. Dacă vrem să ne salvăm sufletele, familiile, ţara, ne întoarcem la Dumnezeu. Să fim cumpătaţi, să ştim să slujim cu dragoste, să ne bucurăm de viaţa pământească în mod echilibrat, plăcut lui Dumnezeu, să fim vrednici de Împărăţia lui Dumnezeu”,
Pr. Petru Fercal, parohul Bisericii ”Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: