Suspiciuni de fraudă la examenul unde salariaţii IJC au rămas fără serviciu

 

Examenele pe care le-au susţinut angajaţii Direcţiei Regionale în Construcţii Nord – Est, privind ocuparea posturilor după reorganizarea instituţiei, au ridicat suspiciuni în rândul personalului. Unii angajaţi sunt nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat proba scrisă, unde, potrivit unor surse, biletele cu subiecte au fost împărţite de organizatori, în loc să fie trase la sorţi. De asemenea, contestaţiile la examen au fost soluţionate de soţia unui membru al comisiei de examinare, ceea ce încalcă în mod flagrant chiar regulamentul de desfăşurare a concursului, emis de Inspectoratul de Stat în Construcţii, scrie cotidianul Bună Ziua Iaşi.

Mai mulţi foşti angajaţi ai inspectoratelor judeţene în construcţii din regiunea Nord – Est se declară nemulţumiţi de felul în care a fost organizat concursul care a avut loc în 5 decembrie la Iaşi. La nivel naţional reorganizarea acestei structuri vine cu desfiinţarea de 125 de posturi dintre care 65 de conducere. Nemulţumirile angajaţilor vizează mai multe aspecte, unele dintre ele dovedindu-se a fi încălcări flagrante ale regulamentului examenului. În urma probei scrise care s-a desfăşurat pe 5 decembrie, în Botoşani au mai rămas 7 salariaţi din 14. De altfel şi Ioan Ciobanu, şeful acestei instituţii a confirmat faptul că respectivii salariaţi care au rămas fără loc de muncă au contestat examenul. 
Incompatibilitate cu soţi în comisii
O scrisoare oficială trimisă de mai mulţi angajaţi către ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, atrage atenţia asupra unei situaţii de incompatibilitate din cadrul comisiilor de examinare şi de soluţionare a contestaţiilor. Liviu Florin Dragomir, membru în comisia de examinare la Direcţia Regională în Construcţii Nord – Est este soţul unui membru din comisia de soluţionare a contestaţiilor, Elena Cristina Dragomir. Numirea soţilor în cele două comisii este interzisă tocmai prin articolul 8 al Regulamentului de Organizare şi Desfăşurare a concursului, aprobat prin ordinul MDRT nr. 1176 din 2011.
Foştii angajaţi ai Direcţiei Regionale vor să declare examenul nelegal şi, astfel, să îl anuleze invocând prevederi ale Codului Muncii. Ei sesizează faptul că, potrivit CM, concedierea salariatului aşa cum a fost motivată de regulamentul examenului (art. 61, lit. d din Codul Muncii - "în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat"), poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau în lipsa acestuia prin regulamentul intern. În acelaşi timp, ei susţin că necorespunderea profesională trebuie dovedită obiectiv prin probe pertinente, evitându-se abuzul care să justifice o concediere nelegală şi netemeinică. "Nu pot să vă spun nimic despre componenţa comisiilor, nici despre modul în care acestea au fost întocmite, întrucât concursul de pe 5 decembrie nu a fost organizat de mine, ci de Inspectoratul de Stat în Construcţii", a declarat Valerica Andronache, seful Direcţiei Regionale în Construcţii Nord - Est.
Subiecte pregătite din timp şi date "cu dedicaţie"
Nici proba scrisă nu s-a desfăşurat în condiţii normale, potrivit unor surse care vor să îşi păstreze anonimatul, scrie bzi.ro. Pe 5 decembrie, când participanţii au vrut să ia la întâmplare un plic în care erau subiectele din bibliografia obligatorie, membrii comisiei au dat fiecărui concurent câte un subiect, semn că anumite persoane au fost favorizate în detrimentul celor care au primit subiecte „imposibile”. Alegerea cu dedicaţie a plicurilor a însemnat pentru unii foşti angajaţi concedierea dintr-un post în care au fost peste 10 ani de zile. De asemenea, cei ce au întocmit scrisoarea către Guvern în care cer anularea concursului, au sesizat şi încălcarea altei prevederi din regulamentul examenului. Inspectoratul de Stat în Construcţii, prin Direcţia Juridică şi Resurse Umane, avea obligaţia să afişeze pe site-ul instituţiei, într-o secţiune special creată, denumită "Examene", cu maxim 7 zile înainte, desfăşurarea concursului, numărul de posturi aferent compartimentului restructurat, data, ora şi locul desfăşurării dar şi bibliografia.