SURPRIZĂ imensă: De unde vin hainele de la C&A

C&A, unul dintre cele mai importante nume din moda mondială, este o companie de retail de îmbrăcăminte din Olanda cu numeroase locaţii deschise în România, inclusiv la Botoşani.

 

Grupul C&A, colaborează cu 20 de fabrici din România. Numărul unităţilor de producţie partenere a scăzut continuu în ultimii ani de la 40 în 2016 la 30 un an mai târziu şi la 20 astăzi.

 

Acesta este încă un semnal că marile nume din modă îşi restrâng colaborările cu fabricile din România, piaţă care devine prea scumpă pen­tru producţia de haine şi încălţăminte. În perioada 2008-2018 salariul mediu net din producţia de îmbrăcăminte şi încălţăminte a crescut de la 750 de lei la 1.600-1.800 de lei, conform ziarul finaciar, dar ră­mâ­ne cu până la 40% sub media naţio­nală, croitoresele şi cusătoresele pri­mind printre cele mai mici salarii pe economie.

 

C&A nu e singurul care îşi re­strân­ge parteneriatele, la fel a făcut şi re­tai­lerul britanic Debenhams. Spre exemplu, acum pe lista de furnizori mai apar 14 unităţi de producţie faţă de peste 20 în 2017 şi 27 în urmă cu trei ani. Ca urmare a acestor decizii unele fabrici se închid.

 

În România gigantul C&A are contracte cu fabrici de dimensiuni variate, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca număr de salariaţi.

 

Mai exact, C&A are furnizori şi cu afaceri de sub 5 milioane de lei şi câteva zeci de salariaţi, dar şi cu zeci de milioane de lei şi sute de salariaţi, cum este cazul Romanita SA din Caracal, judeţul Olt. Cele mai multe dintre aceste fabrici sunt amplasate în judeţele sărace ale ţării, în special în sudul şi estul României, unde producătorii de haine şi textile sunt printre cele mai mari angajatori şi investitori locali.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store