Surpriză de aproape două milioane $ de la Diaconu

 

Noua societate de termoficare oraşului a devenit una dintre cele mai profitabile firme din Botoşani. Cel puţin asta reiese din datele financiar-contabile prezentate de conducerea SC Modern Calor SA. Numai în primele şapte luni din acest an unitatea Consiliului Local a înregistrat un profit uriaş, pe care aproape orice patron din judeţ şi l-ar dori. Cum l-a obţinut este însă o poveste foarte interesantă.


Aproape 60 de miliarde de lei vechi profit în şapte luni
5.970.555 de lei, nici un leu mai mult, nici unul mai puţin este profitul brut pe care agentul economic condus de Ion Diaconu l-a înregistrat în primele şapte luni ale anului. Societatea a înregistrat venituri de 27,2 milioane de lei, ceva peste ceea ce îşi programase pentru amintita perioadă de timp şi a avut cheltuieli de 21,2 milioane de lei, sub suma planificată prin buget. Pe hârtie ar reieşi astfel că dintr-o termoficare falimentară avem în ceva mai puţin de un an de zile una senzaţională. Profitul înregistrat de SC Modern Calor SA este însă unul înşelător, iar acest lucru reiese tot din situaţia realizării prevederilor bugetului pentru intervalul 1 ianuarie – 31 iulie a acestui an, care a fost prezentat în consiliul de administraţie al societăţii la jumătatea lunii septembrie. Astfel, compania a avut venituri din activitatea de bază de 11,2 milioane de lei, în timp ce veniturile din surse bugetare, din care partea covârşitoare reprezintă subvenţii pentru acoperirea diferenţei dintre preţul real de producţie al gigacaloriei şi cel de vânzare, de 11,5 milioane de lei. Cu alte cuvinte, unitatea a primit mai mulţi bani de la bugetul de stat decât a făcut din vânzarea de energie termică şi electrică. Dacă societatea nu ar primi nici un fel de subvenţie, aşa cum se întâmplă la SC Nova Apaserv SA, ar fi avut de fapt o pierdere care s-ar învârti tocmai în jurul sumei cu care a ieşit pe profit. „Asta-i golănie. Sunt surse de la bugetul statului şi le treci la venituri? Şi uite ce înseamnă: subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ, alte sume primite de la bugetul de stat. Aşa au făcut, subvenţiile le-au pus la venituri”, ne-a declarat Gheorghe Sorescu, directorul filialei Botoşani a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR). 

Impozit pe profit de peste 8 miliarde de lei vechi
În aceste condiţii societatea a ajuns să plătească statului de aproape patru ori mai mult impozit pe profit decât preconizase prin buget. 830.443 este suma achitată cu acest titlu. Practic, o bună parte a banilor plătiţi din taxe şi impozite de botoşăneni au trecut prin Modern Calor şi se reîntorc la buget sub formă de impozit pe profit. Directorul CECCAR Botoşani este de părere că nu se întâmplă altceva decât că se mută nişte bani de la bugetul local la cel de stat. Acesta crede că ar fi necesară alocarea de fonduri de către municipalitate spre termoficarea centralizată în procente care să se ţină cont de numărul plătitorilor de taxe şi impozite şi de numărul abonaţilor pe care SC Modern Calor SA îi mai are. „Trebuie să păstrăm o proporţie. Dacă dintr-o sută de oameni sunt zece care sunt la Modern Calor, 10% trebuie să dăm la subvenţie, nu toată suma o dai la subvenţie ca să acoperi cheltuielile”, a mai afirmat Gheorghe Sorescu.
Societatea are însă deja de recuperat sume uriaşe de la beneficiari
Din indicatorii economico-financiari după primele şapte luni ale anului mai reies câteva aspecte interesante. Deşi se raportează un profit brut de aproape două milioane de dolari, societatea înregistra deja creanţe de 5,1 milioane de lei, adică aproape exact cât profitul net înregistrat în această perioadă de timp. Aproximativ trei sferturi din această sumă reprezintă datoriile pe care le au de plătit proprietarii de apartamente, dat fiind faptul că societatea a preluat facturarea individuală la 78 de asociaţii, la care se adaugă debitele asociaţiilor de proprietari. Pentru recuperarea acestor bani societatea a luat unele măsuri precum încasări directe de la populaţie, angajaţii SC Modern Calor SA deplasându-se la domiciliul datornicilor, preluarea debitelor de la asociaţii prin cesiune de creanţe, somarea şi notificarea restanţierilor, întocmirea de grafice de eşalonare pentru încasarea debitelor de la clienţii care doresc plata în acest mod, acţionarea în judecată a rău platnicilor şi executarea silită a acestora.
Profitul minune – o surpriză pentru aleşi
Datele financiar-contabile ale societăţii nu prea sunt cunoscute de toţi aleşii locali. Elocventă este afirmaţia consilierului local Gheorghe Vâzdoagă: „Habar n-am”. Acesta susţine că în Adunarea Generală a Acţionarilor nu s-a prezentat vreodată situaţia realizării bugetului de la Modern Calor şi că nici nu ştie ce profit înregistrează societatea. „Ştiu că bugetul local are programat să dea vreo 120 de miliarde de lei vechi subvenţie şi suntem în noiembrie. Cât au dat efectiv nu mai ştiu”, ne-a mai spus consilierul social-democrat. Nici primarul nu a văzut amintita execuţie bugetară de la termoficare. El susţine însă că plata amintitului impozit pe profit nu dezavantajează bugetul local fiindcă banii ajung tot la municipalitate. „Acei bani vin la noi şi este bine. Ne compensăm cu obligaţiile faţă de ei”, a afirmat Cătălin Flutur.

Edilul şef a făcut şi o comparaţie cu operatorul de apă şi canalizare care funcţionează în pierdere, arătând că, deşi SC Nova Apaserv SA nu primeşte subvenţie, aceasta nu se acordă nicăieri în România la furnizorul de apă şi că nu mai este vreo companie de acest gen în ţară care să meargă în pierdere. În încheiere trebuie menţionat că societatea şi-a depăşit cheltuielile la capitolul de reclamă şi publicitate. Pentru primele şapte luni unitatea avea preconizate 30.000 de lei şi a consumat 32.263 de lei. De asemenea, trebuie amintit şi faptul că SC Modern Calor SA a intrat anul trecut, în condiţiile în care furnizat energie termică doar câteva luni, în Topul Judeţean al Firmelor întocmit de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani, cu un profit de 3,2 milioane de lei.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Circa 100 de botoşăneni s-au debranşat de la Modern Calor
AFLĂ DESPRE PROFITUL PE ANUL TRECUT AL MODERN CALOR:
Aproape 3 milioane euro profit pentru cel mai tare patron din judeţ – TOPUL