Superstiţii de An Nou la botoşăneni, de la sutienul roşu la oglinda cu bărbatul

 

Din bătrâni se spune că trecerea dintre ani este momentul propice pentru vrăji şi respectarea unor superstiţii care au menirea de a aduce prosperitate şi noroc în noul an care bate la uşă. Cum migrarea din mediul rural spre cel urban se pare că este din ce în ce mai intensă, obiceiurile se pierd cu timpul. Însă unii botoşăneni încă mai respectă câteva tradiţii care ar trebui să aducă mai mulţi bani sau să dezvăluie identitatea ursitului.

„Să porţi aur ca să străluceşti tot anul”
Printre superstiţiile din noaptea de Revelion, momentul în care se spune că vrăjile au efect şi dorinţele sunt ascultate, se numără şi cele care ar trebui să aducă bani mai mulţi. „Să porţi aur ca să străluceşti tot anul precum bijuteriile, să porţi ceva roşu ca să ai noroc tot anul şi să ai bani mulţi în buzunar la trecerea dintre ani, bani mari de 50 sau 100 de lei să ai în buzunar. În fiecare an le preţuiesc. Dacă nu port ceva o bluză roşie, sigur am lenjeria sau sutienul roşu”, spune râzând Ana Maria Chelaru, actriţă. De asemenea, tot pentru noroc în noul an, primul care trece primul pragul casei ar trebui să fie un reprezentant al sexului tare. „Primul urător trebuie să fie băiat ca să meargă bine tot anul. Dacă e fată nu merge bine şi obiceiul ăsta îl ştiu de la mama”, spune Mariana Rusu, pensionară. Pe lângă obiceiurile cunoscute precum consumul de miere sau zahăr la miezul nopţii pentru a trece în noul an cu gust dulce şi aşa să fie toate zilele ce vor urma, mai sunt cele care presupun consumul unui fruct sau curăţatul unei legume. „12 bobiţe de struguri pentru fiecare lună a anului pentru a merge bine, bărbaţii trebuie să poarte şosete albe, dar nu ştiu exact de ce şi să porţi lenjeria intimă pe dos ca să aducă noroc”, explică Magda Ateodoresei, studentă.
„Să nu îţi laşi rufele nespălate că vei umbla murdar tot anul”
"Ceapa se desface şi se pun straturile pe un placaj în ordine. Fiecare lună, o folie şi aşa se ştie cât de ploioase vor fi lunile”, spune Ligia Popa. Unele tradiţii au fost adaptate la lumea zilelor noastre fără să ne dăm seama. „Să faci mult zgomot ca să alungi spiritele rele, iar varianta modernă la oraş se aplică cu artificiile. Să nu duci gunoiul în ultima zi din an ca să nu îţi duci norocul”, povesteşte Ruxandra Moldovan, salariată. Unele superstiţii chiar invită la distracţie prin respectarea lor. „Să nu îţi laşi rufele nespălate că vei umbla murdar tot anul sau să porţi haine noi şi mai ştiam că aşa cum îţi merge în prima zi a anului, îţi merge tot anul, deci nu trebuie să te superi, ci să fii vesel. Să nu rămâi dator, adică să nu intri cu datorii în noul an”, îşi aminteşte Andrei Purice, 25 de ani.
Cum îţi afli bărbatul predestinat
Se spune că noaptea de Revelion este ca o poartă a viitorul şi atunci este cel mai potrivit moment pentru fetele necăsătorite să îşi vadă ursitul sau să afle detalii despre acesta. „Eu ştiu un obicei pe care încă nu l-am pus în pratică pentru că mi se pare prea înfricoşător. La miezul nopţii iei o oglindă mare care să te cuprindă de la cap până la brâu şi aprinzi două lumânări, una de-a dreapta şi un de-a stânga. Iar la miezul nopţii te uiţi fix în oglindă şi te gândeşti la ursitul tău şi se spune că în acel moment el o să îţi apară în oglindă. Însă mie mi-e frică să îl fac pentru că am auzit fete care şi-au văzut moartea şi după asta au murit sau fete care nu au văzut nimic şi nu s-au căsătorit nici până acum”, mărturiseşte Simona A. După spusele acesteia, o altă metodă de a afla cu cine urmează să te căsătoreşti este cea a celor şase pahare identice.

În fiecare pahar se pune câte un obiect care ar semnifica o calitate a viitorului soţ. „Pe asta o ştiu de la bunica mea şi ea făcea când stăteau la şezătoare. Iei şase pahare sau căni identice şi ea punea grâu pentru prosperitate, noi am pus bani – bogăţie, dacă vroiai să vezi dacă îşi va bate soţia, puneai un pieptene, o şuviţă de păr dacă va umbla după alte femei. Ei, noi am pus o poză a unei femei decupată dintr-o revistă, noi am adaptat la vremurile noastre. Şi mie şi surorii mele ne iese la fel an de an”, a încheiat Simona.
Fie că respectă obiceiurile străvechi, fie că nu apleacă urechea la superstiţii, cei mai mulţi botoşăneni văd în noaptea de Revelion o ocazie de a petrece alături de prieteni sau familie, rămânând la latitudinea fiecăruia dacă vrea să treacă în noul an cu bani în buzunar sau… lenjerie roşie.
Elsa ŞEICA
CITEŞTE ŞI:
 2012 începe în Piaţa Revoluţiei, mii de botoşăneni aşteptaţi la revelionul din stradă - PROGRAMUL spectacolului