Reclame la televizor, reclame în tramvai, reclame pe străzi, suntem sufocați de reclame. Pe acest principiu, consilierii din Legislativul local au discutat îndelung înainte de a aproba regulamentul de publicitate al orașului.
Cosmin Andrei s-a înscris primul la cuvânt și a anunțat că PSD nu va vota favorabil pentru că orașul este practic aglomerat de tot felul de panouri, bannere, prisme și mesaje luminoase, unele chiar prezentând pericol asupra cetățenilor.
”Am fi avut acum ocazia să restricționăm amplasarea panourilor publicitare într-un oraș care a primit titlul de capitală verde al României dar care este sufocat de panouri publicitare. Vă pot da două exemplu, unul ar fi Parcul Filateliei și cel APM unde nu se mai pot vedea arborii de panouri publicitare. Nu mai vorbim de panouri care sunt înclinate și prezintă pericol pentru cetățeni, la Casa Cărții un panou care este înclinat și pe Pietonalul Unirii”
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
A invocat și un articol din regulament, cu numărul 44 în care practic se mențineau o parte dintre aceste corpuri de publicitate, ca și cum s-ar fi dorit susținerea unor operatori, colegi de partid cu unii aleși locali.
A intervenit Cătălin Flutur și a declarat că scopul acestui regulament este tocmai acela de a aerisi orașul.
”Încerc să vă explic, că avem obligația, odată cu modificarea legii din 2013 să aprobăm un alt regulament. Nu vorbim despre un panou îndoit, din contră, cred că marea problemă este pentru firmele de publicitate, este faptul că se reduce numărul de locații și de amplasamente. Eu pot să interpretez altfel, noi prin acest regulament, reducem numărul acestor panouri, asta vrem să facem, este o obligație legală, din 2013, se termină și 2016 și noi nu putem să respectăm o lege”
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Și ca să-și întărească spusele i-a invitat pe inițiatori să susțină proiectul de hotărâre.
”Odată aprobat regulamentul suntem obligați să trimitem ultima notificare către toți operatorii că toate panourile se desființează. Zonarea pe care ați văzut-o în regulament, este făcută așa cum prevede și legea pe anumite trepte de exigență în amplasarea panourilor. Deci panouri celor de genul celor de la Filatelie cu siguranță nu vor mai putea fi amplasate”
Dan Sandu, arhitectul șef al orașului
Eugen Țurcanu a venit cu un amendament prin care cel puțin unul dintre corpurile publicitare să fie înlăturat și astfel regulamentul să poată fi aprobat.
”Punctual, la art. 44 invocat de Cosmin Andrei, să dispară litera a, privitoare la publicitatea la intersecția străzilor Blvd. Mihai Eminescu cu Sucevei, în scuarul de pe partea stângă. Există acolo o prismă care obturează circulația. și așa pe Carrefour avem o grămadă de publicitate”
Eugen Țurcanu, consilier local.
Nu a fost.
PSD-iștii s-au opus. Proiectul, unul de patrimoniu avea nevoie de 15 voturi favorabile. Discuțiile vor fi reluate într-o ședință ulterioară, punctual pe fiecare zonă din oraș în parte.