Studiu la „Socola“ cu deţinuţi de la Botoşani : CE se întâmplă de fapt dincolo de zidurile Penitenciarului

Timp de doi ani, un medic de la unitatea medicală ieşeană a mers in penitenciarele din Botoşani,Iasi şi Vaslui.
 

 

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul unităţii medicale, a realizat studiul pe 888 de subiecţi, dintre care 458 de bărbaţi încarceraţi pentru diferite infracţiuni.

„Dintre cei 888 de subiecţi, 458 au fost deţinuţi custodiaţi în penitenciarele Botoşani, Iaşi şi Vaslui, iar 430 au fost subiecţi din lotul martor, fără probleme judiciare. Toţi subiecţii au fost selectaţi în funcţie de vârstă şi studii şi au fost împărţiţi în trei subgrupuri, grupul deţinuţilor cu tulburări de personalitate severe/ tulburări de personalitate non-severe reprezentat de 202 subiecţi, adică 28,8%, grupul deţinuţilor fără tulburări de personalitate, reprezentat de 256 de subiecţi, 22,7% şi lotul comunitar, fără probleme judicare şi psihiatrice, reprezentat de 430 de subiecţi, 48,4%”, a explicat dr. Cozmin Mihai, citat de Ziarul de Iaşi.

Astfel, în urma studiului, s-a observat că 45,4% dintre cei cu tulburări de personalitate non-severe au avut o copilărie nefericită, iar peste 20% dintre cei cu tulburări de personalitate severe şi non-severe provin din familii dezorganizate. De asemenea, s-a constatat că majoritatea deţinuţilor se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice sau sub influenţa substanţelor halucinogene când au comis infracţiunea pentru care au fost condamnaţi.

 

Mai exact, 30,5% dintre deţinuţii cu tulburări de personalitate severe consumaseră droguri în momentul comiterii infracţiunilor, iar 63,4% dintre deţinuţi au consumat alcool în acel moment. Comparativ cu restul populaţiei, deţinuţii au un risc mai ridicat de a avea tentative suicidare, specialiştii spunând că este un fenomen care rezultă din „interacţiunea dintre caracteristicile individuale ale deţinuţilor şi caracteristicile mediului în care sunt nevoiţi să trăiască”.

 

Studiul a arătat astfel că peste 51% dintre deţinuţii care prezentau diferite tipuri de tulburări de personalitate aveau în antecedente tentative suicidare, aproximativ un sfert dintre deţinuţii recidivişti avuseseră cel puţin o astfel de tentativă de-a lungul vieţii, iar 59% dintre deţinuţii cu antecedente de automutilare au precizat că au avut cel puţin o încercare de-a lungul vieţii.

„Tulburările mintale reprezintă un factor important de risc pentru trecerea la actul criminal, mai ales a celui care implică violenţa manifestată împotriva altor persoane. Fenomenul, studiat de foarte mult timp în străinătate, a reprezentat până acum o necunoscută la nivelul ţării noastre”, au precizat specialiştii unităţii medicale.

Concluziile cercetării, realizate pe parcursul a doi ani, vor fi prezentate astăzi, în cea de-a doua zi a „Şcolii de Vară” ce se desfăşoară la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi şi la care s-au înscris peste 100 de studenţi, medici rezidenţi şi medici specialişti.
 

download from google play download from apple store