Ştiri
DEZVĂLUIRI ȘOCANTE: din raportul IML - Alexandra Ivanov putea fi salvată printr-o procedură banală

Raportul de necropsie oferă se pare răspunsurile necesare care elucidează moartea tinerei Alexandra Ivanov.

Raportul necropsiei

 

Dezvăluiri șocante în cazul Alexandrei Ivanov, tânăra din Botoșani însărcinată în trei luni, care a murit pe patul de spital după opt ore de chinuri groaznice. Un specialist, pe baza necropsiei, a concluzionat că „starea septică generală și decesul” tinerei de 25 de ani au fost provocate de „procesele de putrefacție intra-uterină”.

 

Sarcina era oprită în evoluție, fătul era mort de 2-4 zile. Doctorii și asistentele au stat cu mâinile în sân.

 

„Concluzia generală este că raportul de necropsie susține teza inițială (...) respectiv de sarcină oprită în evoluție de 48-96 ore lipsită de intervenție, fără tratament antibiotic, fără chiuretaj, cu rezultatul de trombembolism pulmonar și edem pulmonar care au condus la decesul pacientei”,

 

a spus specialistul.

 

Al doilea șoc: corespondența Poliție – Spital a scos la iveală că Alexandrei Ivanov nu i s-au făcut analizele bacteriologice. Explicația e stupefiantă: laborantele spun că nu au primit probele, asistentele că „nu s-a reușit recoltarea până la deces”, iar medicul de gardă se apără spunând că ar fi dat indicație.

 

Întrebarea capitală: i s-a făcut Alexandrei hemoleucograma – o analiză completă a sângelui? „Categoric putea fi salvată”, este concluzia clară a unui reputat medic ieșean care lucrează într-o Unitate de Primiri Urgențe, conform reporteris.ro.

 

Fătul era mort de mult, infecția se generalizase

 

La începutul lunii februarie 2024, Serviciul Județean de Medicină Legală Botoșani a trimis către Poliție rezultatele detaliate ale necropsiei. Un specialist le-a interpretat:

 

 „Nu există semne de sarcină normală, sarcina fiind oprită în evoluție cu produs de concepție decedat de ceva zile. Mențiunile că semnele de putrefacție sunt mai avansate decât vârsta morții (Alexandrei – n.r.) înseamnă că procesele de putrefacție intra-uterină au provocat starea septică generală și decesul în lipsa acțiunii medicale, lucru care a dus la o accentuare a vitezei de putrefacție a cadavrului postmortem”.

 

Adică, trupul Alexandrei Ivanov s-a deteriorat mai repede pentru că fătul murise de câteva zile, iar infecția se generalizase.

 

„Uter ocupat de sac ovular cu produs de concepție cu vârsta gestațională de 3 luni, cu modificări autolitice și de putrefacție”,

 

a menționat medicul legist din Botoșani.

 

„Dacă se intervenea, astăzi trăia”

 

Pe 17 august 2023, Alexandra Ivanov a ajuns cu ambulanța la Spitalul Județean din Botoșani. Ora internării a fost 23:30. Sângerare genitală externă redusă și dureri hipogastrice au fost motivele inițiale.

 

După 8 ore, pe 18 august la 7:30 starea i s-a înrăutățit, a fost mutată în ATI, însă a fost prea târziu. La 8:20 s-a declarat decesul. Pentru că nu a fost tratată, deși s-a plâns de dureri mari. De pe patul de spital le-a trimis sms-uri disperate atât medicului curant cât și celui de gardă, însă niciunul nu i-a răspuns.

 

Specialistul care a interpretat rezultatele necropsiei a avansat o notă personală.

 

 „Probabil că, dacă s-ar fi luat măsura evacuării de urgență a produsului de concepție (făt – n.r.) și tratamentul antibiotic multimodal, astăzi ar fi trăit”.

 

Analizele de sânge ar fi arătat septicemia și starea de urgență

 

Sub rezerva anonimatului, un alt medic ieșean a explicat protocolul în astfel de cazuri: 

 

„Când a fost adusă cu Salvarea, ea era conștientă. Îi faci o ecografie, cordul e oprit, este clar că fătul a murit. Asta deja este o problemă pentru gravidă. Este potențial toxic. Fătul devine o bombă cu ceas în corpul femeii, că nu știi de când e acolo. Obligatoriu îi faci o hemoleucograma (un test de sânge complet) și vezi dacă e o stare sepsis (prezența bacteriilor în sânge) care poate duce la șocul septic, adică ultima formă după care urmează decesul”.

 

Acesta a mai spus că, în acest caz, continuarea era chiuretaj și antibiotice pentru tânără. Două manevre care i-ar fi salvat viața și acestea reprezintă un protocol standard, banal în asemenea cazuri.

 

Dezvăluiri-bombă: nu i s-au făcut analizele de laborator! Ca și cum n-ar fi existat un spital

 

Tot la începutul acestui an, Serviciul de Investigații Criminale a întrebat la Spitalul Județean de Urgență Botoșani dacă pe perioada internării tinerei Ivanov „au fost efectuate analize bacteriologice”?

 

Prin casa de avocatură, conducerea spitalului a răspuns că personalul laboratorului nu a primit probele de urină și bacteriologie. „Subsemnata Baletchi Anca, medic de laborator (...) vă comunic (...) că în data de 18.08.2023 probele pacientei Ivanov Alexandra (...) nu au fost aduse laboratorului, fapt consemnat prin comentariul lipsă probă în sistemul informatic și în înregistrările interne, pe listele de lucru (...) pt. sumar urină și (...) pt. secreția vaginală. Absența probelor s-a motivat de către asistenții de secție prin faptul că nu s-a reușit recoltarea până la deces”.

 

Bacteriile din sânge s-ar fi văzut imediat. Neglijență criminală

 

Medicul, căruia Reporter de Iași i-a cerut opinia, a menționat că analizele la urină se puteau face imediat în laborator, cele pentru secreție ar fi durat câteva zile, dar că, totuși, cele mai importante erau cele de sânge care n-ar fi trebuit să dureze mai mult de o oră.

 

„Dacă făcea hemoleucograma atunci, seara, se vedea dacă era o stare infecțioasă. Septicemie sau nu. Dar era o stare infecțioasă și-atunci putea să spună: «Am ecografic fătul mort, nu mai stau. Fac chiuretaj»”,

 

a detaliat doctorul ieșean.

 

Din documentele studiate de Reporter de Iași nu reiese dacă în cazul Alexandrei a fost făcută hemoleucograma. Dacă nu, de ce nu? Dacă da, care au fost rezultatele acestora și consecința terapeutică?

 

Medicul de gardă Mariana Pitrop contestă concedierea

 

În ziua morții Alexandrei Ivanov, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru „ucidere din culpă”, existând suspiciunea că „decesul s-a datorat îngrijirilor medicale necorespunzătoare”

 

După câteva zile, Mariana Pitrop, medic de gardă în acea noapte, a primit calitatea de „suspect”. Doctorul a fost concediat de la spital, dar a atacat decizia în instanță.

 

Procurorii și polițiștii continuă cercetările în această speță. Contactată ieri, Gianina Poroșnicu, avocata familiei, a declarat: 

 

„Alexandra Ivanov a murit cu zile! Se conturează tot mai mult culpa «sistemului» ca să spun așa, nevrând să nominalizez în acest moment vinovații (care sunt la plural). Este o chestiune de timp să aflăm ce a fost! Așteptăm concluziile oamenilor de știință, experții tuturor părților”.

 

Citește articolul integral AICI

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Garda de Mediu și-a serbat ziua cu oficiali, directori, oameni rari și elevi – VIDEO & FOTO
Se împlinesc 21 de ani de când în România a fost înființată Garda de Mediu, așa cum este cunoscută această instituție de către comunitate.Titulatura oficială în prezent este Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu.
S-au virat banii: Peste 17.000 de botoșăneni își primesc indemnizațiile de la stat
Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).
ACCIDENT în intersecție: Mașina unei șoferițe lovită în plin de un tânăr din Botoșani
În urma impactului violent, au rezultat doar pagube materiale.
Alți doi suceveni „instalați” de polițiști în Penitenciarul Botoșani
Doi bărbați din județul vecin au ajuns după gratii la Botoșani. 
Piese de schimb camioane și alte accesorii pot fi comandate online de la Conagro Parts
(P) Service-urile auto care vor să beneficieze de accesorii, piese și echipamente, Conagro Parts le oferă acces la o gamă largă de produse pentru camioane și utilaje de construcții. Calitatea lor este una superioară, sunt disponibile în mai multe variante, iar montajul lor se poate face simplu și rapid. Desigur, oricine are nevoie de astfel de piese poate comanda de aici.
Cadouri potrivite pentru fumătorii de țigări electronice - Iată cele mai bune opțiuni!
(P) Chiar dacă alegerea cadoului potrivit poate fi, de cele mai multe ori, o decizie aproape imposibilă, în ceea ce privește darul pentru un fumător de țigări electronice lucrurile stau total diferit, pentru că există câteva lucruri specifice la care poți apela întotdeauna, fără să dai greș. Dacă ai o cunoștință care vapează și se apropie ziua ei, uită de orice alt cadou, ia-ți o foaie și un pix și notează opțiunile pe care le vei regăsi în rândurile care urmează, iar treaba va fi gata cât ai clipi.
Anunț de la Casa de Pensii: CÂND intră banii pe card
Peste două milioane de pensionari așteaptă alimentarea cardurilor la jumătatea lunii martie 2024.
NOI modificări în cazul schimbului de locuințe: Klaus Iohannis a promulgat legea
Sectorul locativ din țară va beneficia de noi oportunități după ce președintele României a semnat actul normativ.
Muzeul Județean caută să angajeze paznic
O instituție de cultură de la Botoșani a scos la concurs un post vacant. 
Speranță într-un zâmbet: Operația care o poate salva pe Ema costă peste 26.000 de euro - FOTOGALERIE
În mijlocul unei lumi pline de visuri și speranțe, destinul unui copil a fost  umbrit brusc de un diagnostic ce îi pune în pericol nu doar prezentul, ci și viitorul.
După 12 ore de căutări: Denis a fost găsit de polițiștii botoșăneni – VIDEO
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au anunțat în urmă cu puțin că a fost găsit băiatul dat dispărut.
RAZII cu polițiști la Dorohoi: S-a lăsat cu amenzi și atenționări
Polițiștii au organizat o nouă acțiune în cel de-al doilea municipiu al județului. 
De la cantină nouă, la reabilitarea unui pavilion: Investiții pregătite la Sanatoriul Podriga
Consiliul Județean Botoșani continuă investițiile în sistemul sanitar. 
Proprietari de câini amendați de Poliția Animalelor după o acțiune „fulger”
Activitățile su fost desfășurate în două localități din județ, fiind verificate și persoane fizice.
Iftime, reacție cu primarii trecuți la PSD: Nu sunt plecați definitiv / Cred că lucrurile sunt stabilizate
Președintele interimar al PNL Botoșani a avut o primă reacție în presa centrală după plecarea primarilor la PSD.
Tânăr săltat din casă cu Poliția după ce și-a BĂTUT soția
În urma cercetărilor, tânărului i s-a impus un ordin de restricție.
APEL la 112: Un șofer beat pulbere a lovit o mașină parcată
Din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.
PROGNOZA meteo actualizată: Temperaturi peste cele normale pentru finalul lunii martie
Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 12 martie - 8 aprilie 2024.
FC Botoșani deschide „balul”: PROGRAMUL din play-out
Cele 30 de etape din sezonul regulat al Superligii au ajuns la final.
Oamenii de afaceri invitați la un seminar organizat de Camera de Comerț
Seminarul va avea loc vineri, 15 martie 2024.
Ce comentarii...daca personalul medical își facea minima datorie ar fi putut impiedica aceasta tragedie, oricum sunt convinsa ca se moare mult in spitalele din Romania ca urmare a comoditatii cadrelor medicale. Cei care lucrati in sistemul medical aveti bunul simț si nu va varsati veninul comentand aici.
23 februarie 2024, 07:55
De ce nu te ai făcut medic ?! Dacă ai impresia ca e atât de ușor când pacienta sta și trimite mesaje pe tel cu fătul decedat in acest timp Nu a vrut sa recunoască ce a făcut ,la internare ?! Un medic de garda intra la ora 6 și sta in spital pana a doua zi ,ora 14 Nu era Ivanov singurul pacient probabil din maternitate in acea zi ! Și nu bagă partidul și culoarea aici ,dovedești INCULTURA !
22 februarie 2024, 13:35
Nu va este rușine fam și anonim !!! Sunteți cadre medicale sau PSD- isti. Numai voi puneți gândi așa. Daca erai tu sau fiita ? Nu aveți nimic uman în voi, călcați pe cadavre!!!
22 februarie 2024, 09:15
Cand pacientul ajunge la spital ce inatorire are medicul? Pentru ce e plătit regește? Sa doarma? Concluzia este ca spaga e mai dulce decât salariul. Poti sa le faci salariul cat al presedintelui SUA, ei tot dupa spaga se uita. Mai nou spaga e sub forma de trimitere la cabinetul particular. Trebuie o delimitare clara, particular sau stat. Dupa aceea sanctiuni marite, majorarea pedepselor. Ce vedem acum e o joaca de copii.
22 februarie 2024, 07:58
"Fam" ai perfectă dreptate.
21 februarie 2024, 22:19
@famSi medicii care trebuiau sa-si faca datoria? Ce faceau?
21 februarie 2024, 22:01
Eroiii din linia intai, cu 200 milioane salariu si mai mult!Da, acum, ptr ca a murit un om iese adevarul la iveala si nu este singurul caz, care se voia bagat sub pres!Nesimtiti, lacomi, fara constiinta, incompetenti, astia sunt, de sus pana jos. Cu nasul pe sus.....
21 februarie 2024, 19:30
A stat atâtea zile acasa cu fătul mort in ea și la ora 23 s a gândit sa merarga totuși la maternitate Și a provocat întrerupere ?! Vai ce credincioasa era ,Ivanov ..doar nu era la prima sarcina .. masa asistenta medicală Erau in necunoștință de cauza ?!
21 februarie 2024, 18:29
Sondaj
Credeți că se salvează FC Botoșani de la retrogradare?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din păcate, observ că Partidul Național Liberal a luat altă cale și anume calea slugarnică devenind anexa pesedeului… Am atras atenția în mai multe rânduri despre calea greșită aleasă de peneliști, am reacționat în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
11.6 o C
Bucecea
11.0 o C
Darabani
11.3 o C
Saveni
12.1 o C
Ştefăneşti
12.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.