Știrea zilei
POVESTEA femeii care conduce o unitate de top la Botoșani, după o carieră de peste 40 de ani în care a văzut tot ceea ce se vrea a fi UITAT – VIDEO

Un om dedicat profesiei care a știut imediat după ce și-a scos buletinul care-i va fi calea în viață după o analiză a propriilor aptitudini. La 14 ani a luat decizia, la 18 ani a intrat în sistem și a rămas. Astfel s-a creionat o carieră profesională de 42 de ani în același domeniu de activitate.

Profesionistul care a pornit de jos

 

Doina Caba este economist de profesie și din noiembrie 2020 conduce cea mai mare unitate spitalicească din Botoșani, Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati”. Prezentă în studioul Botoșănenul TV, Doina Caba a făcut o serie de dezvăluiri, mai puțin cunoscute publicului larg.

 

Și-a amintit de perioada adolescenței când, extrem de talentată la matematică și cu sfatul unuia dintre profesori și-a dat seama că va deveni economist. Când a împlinit vârsta majoratului s-a angajat la Spitalul Orășenesc Darabani pe o funcție de execuție. În paralel, a urmat studii superioare în acest domeniu.

 

„Spun cu mândrie că sunt un om al sistemului sanitar pentru că de la vârsta de 18 ani am activat în sistemul sanitar. Acum nu știu dacă la dvs. în emisiune se spun și glume, eu spun că cineva mi-a făcut vrăji și am rămas în sistemul sanitar. Am pornit în sistemul sanitar pe funcții mici, de execuție, primul meu serviciu a fost la Spitalul Orășenesc Darabani pe funcția de registrator medical. Eram absolvent al Liceului Economic, m-am încadrat pe un post vacant din sistemul sanitar și atunci evoluția mea a fost treptată luând aproape cea mai de jos funcție. Apoi am fost contabil, am făcut facultatea la «fără frecvență» am devenit economist și treptat am ajuns director economic”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

 

„Când s-a închis spitalul mi s-a părut o tragedie”

 

În noiembrie 2012 a venit un veritabil șoc în cariera profesională a Doinei Caba. Guvernul României și apoi Consiliul Județean au hotărât atunci desfiinţarea Spitalului Orăşenesc Darabani şi reorganizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani.

 

„Trebuie să spun cu emoție că am suferit foarte mult atunci după 29 de ani și 6 luni lucrați la Spitalul Darabani. Când s-a închis mi s-a părut atunci o tragedie și mi-am dat seama că evoluția în sistemul sanitar a avut o parte bună. Am plecat din Darabani, probabil că dacă rămâneam în Darabani nu aveam o evoluție pe funcție sau pe experiențe sau pe văzut mult mai multă lume și mai multe spitale pe specialități. Așa că spun și la tineret că orice obstacol în viață poate fi un pas înainte cu realizări mai mari decât le-ai avut într-o anumită perioadă”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

În prezent ocupă cea mai mare funcție din sistemul sanitar botoșănean. Doina Caba susține că nu uită niciodată locul de unde a pornit, mai ales că fost martor direct al schimbărilor care au fost în domeniu, din perioadă în perioadă, din toate punctele de vedere.

 

„Am momente de satisfacție atunci când văd că sistemul sanitar se dezvoltă dar am și momente de tristețe sau dezamăgire atunci când văd că, comunicarea, empatia, respectul între spitale, între secții, între categorii profesionale, se diminuează. Și atunci spun eu, că dacă aș avea un rol mai important în afară de strategii de dezvoltare ar fi să reușesc să transmit personalului că respectul, încrederea și comunicarea între noi este baza și la Spitalul Județean Mavromati și în întreaga societate”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

Diagnostic cu stetoscopul

 

A lucrat în spitale cu dotări rudimentare, așa cum erau în perioada comunistă. Condițiile pentru pacienți erau de nivel extrem de scăzut, iar medicii erau nevoiți să pună diagnostice folosindu-se aproape 100% de propriile cunoștințe dobândite în procesul de profesionalizare.

 

Schimbările și evoluția din sistemul sanitar sunt colosale în ultimele patru decenii, mai spune managerul de la „Mavromati”. Atât din punctul de vedere al diversificării specialităților medicale cât și prin prisma dotării cu echipamente medicale astfel încât diagnosticarea să fie rapidă,  iar tratamentul adaptat corespunzător cu starea clinică a pacientului.

 

„Altfel se diagnostica în tinerețea mea, doar cu stetoscopul și altfel diagnosticăm acum cu aparatură de înaltă performanță care poate fi, un avantaj pe de-o parte sau un dezavantaj”, își amintește Doina Caba.

 

„Recunosc mobilier din 1981 și mă întristez”

 

În trecut, responsabilitatea cădea în sarcina medicului care stăpânea extrem de bine medicina și anatomia.

 

„Erau spitale cum mai sunt și acum anumite secții. Rudimentare și mă întristez când merg pe secțiile spitalului și recunosc mobilier din 1981. Și mă întristez că nu am reușit”, mai spune Doina Caba.

 

În respectiva perioadă inclusiv spitalele erau afectate de lipsurile comunismului, printre care și lipsa energiei electrice: „Nu aș vrea să fiu nostalgică să spun că n-am încadrat eu curentul electric care era pentru toată lumea limitat și se făcea tratament la lampa cu petrol. Eu mai povestesc și acum la colegii mei. Sau că sterilizarea nu să făcea prin echipamente tip de sterilizare și să făceau doar prin fierbere, pe plita electrică. Nu știu dacă riscurile erau mai mari sau oamenii erau mai conștiincioși. Îmi pun această întrebare în fiecare zi, pentru că noi deși avem mai multă aparatură, mai multe echipamente medicale, încercăm să dăm vina pe tehnologii și să ne implicăm noi mai puțin, ca oameni, în toate domeniile nu numai în sistemul sanitar. De la omul de rând, până la cel de vârf”.

 

Ca o concluzie după o carieră de peste patru decenii, Doina Caba este de părere că populația ar trebui să aibă mai multă încredere în sistemul sanitar. Iar acolo unde sunt derapaje, lansează un apel către botoșăneni să i le semnaleze. Doina Caba mai spune că este managerul care răspunde tuturor mesajelor care-i sunt transmise pe orice canal și chiar încearcă să găsească soluții pentru problemele care-i sunt aduse în atenție.

 

Emisiunea integrală o puteți urmări în materialul video de mai jos, tema articolului fiind abordată în partea de început.

 

Urmărește-ne și pe Google News

ACUM la Botoșăneanul TV, Doina Caba, managerul Spitalului Județean: Sănătate la stat sau la privat?VIDEO
Director financiar nou – vechi la Spitalul „Mavromati: NOTA obținută la concurs

 

Șoferi botoșăneni rămași fără permis din cauza unor medicamente de răceală
Există numeroase situații în care șoferii pot rămâne fără dreptul de a conduce după ce au luat o serie de medicamente pentru răceală.În astfel de cazuri ies pozitiv la amfetamine, deși nu au consumat substanțe interzise.
Liberala „uitată” șefă mai bine de un deceniu și-a depus demisia după ce a petrecut ultimii doi ani în (in)activitate
Aproximativ 12 ani de zile a lucrat în cadrul companiei de stat aproape exclusiv pe funcții de conducere.
PNL Botoșani are și Birou Politic Județean nou: ploaie de bugetari, a intrat și finul fiului lui Iftime, oamenii de afaceri promiși se lasă așteptați – LISTA
Preluarea conducerii organizației județene liberale de către Valeriu Iftime nu a adus oameni noi în față și nici pe departe antreprenorii pe care președintele grupului ”Elsaco” îi tot promite de o lună, după discuțiile pe care le-a purtat cu Nicolae Ciucă privind implicarea sa în PNL Botoșani ca șef al filialei.
PREMIERĂ: Funcție de conducere apolitică scoasă la concurs cu salariu de 9.000 de lei
Aproape că nu există funcții de conducere la Botoșani, fie că vorbim de aparatul bugetar sau de societățile cu capital de stat, unde persoanele ocupante să nu fie înregimentate politic.Vrea să spargă gheața unul dintre marii operatori ai județului.
Avanpremieră cu sute de oameni la ”Unirea”, actorii au coborât din film pe... scenă: Nu mă așteptam să fie atât de multă lumeVIDEO & GALERIE FOTO
Cinema Unirea a sărbătorit un an de la redeschidere cu avanpremiera filmului ”Principiul incertitudinii”, o producție românească în care apar și doi actori botoșăneni: Marius Rogojinschi și Bogdan Horga.
Prefectura a dat undă verde dizolvării societății Locativa
12 consilieri locali au votat în 20 decembrie 2023 hotărârea care prevede desființarea acestei societăți la care unic acționar este Consiliul Local Botoșani.
Șeful Poliției a condus personal misiunile după bătaia cu răngi, topoare și bâte din Primăverii: Timpul de intervenție a fost de 3 minuteVIDEO
Scenele șocante care au putut fi văzute sâmbăta trecută în zona Primăverii au avut impact asupra comunității.Două grupări s-au luat la bătaie în plină stradă, folosindu-se de topoare, bâte și scânduri.
Șefii PNL ”au uitat” să-l mai numească președinte pe Iftime, lider surpriză în fruntea filialei și amenințări îngrozitoare între găștile din partid
Deși Costel Șoptică a demisionat luni din fruntea PNL Botoșani, Biroul Politic Național al partidului încă nu l-a numit președinte pe Valeriu Iftime. Verginel Gireadă a renunțat la rândul său la funcția de prim-vicepreședinte, Ionică Nechifor s-a retras din postul de secretar general astfel încât conducerea organizației județene îi revine conform statutului celuilalt prim-vicepreședinte, adică Sorin Cornilă.
Primarul de la PNL care și-a anunțat în direct candidatura la PSD: Ce să rămân, să iau șuturi în fund? / Flutur și Iftime mă înjură pe la toate colțurileVIDEO
Primul liberal care a renunțat la funcția din PNL Botoșani după intrarea în partid a lui Valeriu Iftime este și primul care și-a anunțat transferul la PSD. Verginel Gireadă a făcut public ieri, în cadrul ultimei ediții ”Botoșăneanul TV”, că la alegerile din 9 iunie va candida pe lista social-democraților pentru un nou mandat de primar al comunei Mihai Eminescu.
Cutremur la PNL după lovitura de palat: O puzderie de primari stau cu bagajele la ușa PSD, se coace un veritabil exod politic
Preluarea conducerii PNL Botoșani de către Valeriu Iftime, care este programată să se oficializeze astăzi, în cadrul unei ședințe a Biroului Politic Național, va avea consecințe imediate în activitatea filialei județene.
Direcția 5, spectacol în sute de lumini cu Filarmonica Botoșani: Tatăl a preluat bagheta de la fiul său, ”Prințesa rock 'n' roll” a cântat într-un picior – VIDEO & GALERIE FOTO
”Ce repede a trecut un an! Și totuși ce dor ne-a fost de Direcția 5”! Poate că astfel au exclamat botoșănenii care îndrăgesc trupa condusă de Marian Ionescu. Pentru că altfel nu se explică faptul că la 15 luni de la precedentul concert susținut la Casa de Cultură a Sindicatelor, botoșănenii au umplut din nou sala.
Artistul de la spitalul care pune culoare în mâncarea pacienților, absolvent de facultate lucrează la bucătărie – VIDEO & GALERIE FOTO
Are 32 de ani și este absolvent al Facultății de Artă și Design, după ce în prealabil absolvise cursurile Liceului de Artă Ștefan Luchian.
S-a lansat canalul ”Botoșăneanul” pe WhatsApp! Cu un singur click afli primul tot ce este nou și important în Botoșani și nu numai – VIDEO
Ziarul Botoșăneanul este primul din județul nostru care și-a creat propriul canal de știri pe WhatsApp. În luna septembrie a anului trecut, Meta, compania care deține aplicația de mesagerie cea mai răspândită din lume, a lansat noul său produs: „Channels” (Canale).
Spitalul din Botoșani unde angajatorii își trimit salariații pentru teste de... somnologie – VIDEO
Astfel de testări sunt efectuate periodic la solicitarea unora dintre angajatorii botoșăneni care au semne de întrebare privitoare la proprii angajați.
Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
"Asa ca spun si la tineret!" Mai bine se perfectiona, doamna, si in materie de exprimare corecta in limba romana! Pentru un manager la unitate de top, e un pic cam nepotrivit!
23 februarie 2023, 06:15
Un om deosebit tot respectul , jos palaria.
22 februarie 2023, 21:31
Sondaj
Credeți că se salvează FC Botoșani de la retrogradare?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din păcate, observ că Partidul Național Liberal a luat altă cale și anume calea slugarnică devenind anexa pesedeului… Am atras atenția în mai multe rânduri despre calea greșită aleasă de peneliști, am reacționat în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
11.6 o C
Bucecea
11.0 o C
Darabani
11.3 o C
Saveni
12.1 o C
Ştefăneşti
12.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.