Stelian Aivăncesei cercetat disciplinar - VEZI ce spune şeful RUNOS în apărarea sa

 

În decursul zilei de joi, 15 decembrie, Stelian Aivăncesei, şeful Serviciului RUNOS de la Spitalul Judeţean a primit decizia de cercetare disciplinară din partea conducerii unităţii medicale în urma raportului Corpului de Control al preşedintelui Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac.
Cu toate că Stelian Aivăncesei aduce documente în apărarea sa pentru a explica cum s-a ajuns la erorile de calcul salarial, conducerea Spitalului Judeţean a decis ca acesta să fie cercetat disciplinar pentru a urmări dacă acesta a încălcat prevederile din Codul Muncii, regulamentul intern sau fişa postului. În ceea ce priveşte calculul greşit al salariului medicului Maria Vicol, Stelian Aivăncesei afirmă că greşeala lui nu a afectat-o pe aceasta deoarece ea este nou angajată iar în această lună a primit primul ei salar. Prin urmare, şeful Serviciului RUNOS a corectat modul de plată al angajatei înainte de a-şi primi drepturile băneşti. „Nu a fost prejudiciată absolut deloc pentru că plata salariilor s-a făcut abia acum, 15 decembrie”, a declarat Stelian Aivăncesei. Potrivit acestuia, o altă eroare consemnată în raportul comisiei de audit este cea a salarizării greşite a 16 angajaţi de la Spitalul din Săveni care au intrat în subordinea Spitalului Judeţean. În apărarea sa, şeful RUNOS menţionează că a făcut grila de plăţi conform legii care spune că „salarizarea se face la nivelul de salarizare în plată pentru funcţiile similare din instituţia/autoritatea publică în care acesta a fost încadrat”. Acesta a cerut de la reprezentanţii Biroului de Resurse documentele necesare stabilirii drepturilor băneşti însă pentru că nu le-a primit, i-a însărcinat pe aceştia să verifice corectitudinea datelor.
Accesul restricţionat la dosarele angajaţilor pare a fi motivul greşelilor
O eroare de calcul peste care a dat comisia de audit a Consiliului Judeţean a fost şi la salariile a şase angajaţi ai Spitalului Judeţean unde se pare că Stelian Aivăncesei nu a actualizat drepturile băneşti ale acestora conform actelor adiţionale pe care le-au prezentat conducerii spitalului deoarece li s-a modificat funcţia în urma unor concursuri sau cursuri de specializare. Şeful RUNOS îşi explică greşeala prin faptul că a primit cu întârziere actele doveditoare care i-ar permite să calculeze salariile după noua funcţie ocupată. Încă o greşeală consemnată în raportul făcut pe activitatea lui Stelian Aivăncesei de când a fost repus în funcţia de conducere a fost existenţa a două salariate preluate de la Spitalul din Săveni şi care aveau decizie de pensionare, dar care erau plătite în baza statului de funcţii şi a prezenţelor lunare. În opinia lui şefului RUNOS, în acest caz nu s-a făcut nicio eroare deoarece acestea au fost asimilate pe aceleaşi funcţii ca de la unitatea anterioară, rămânând pe post pâna la ocuparea lui conform legislaţiei în vigoare.

Comisia de audit a evaluat activitatea lui Stelian Aivăncesei timp de două săptămâni, între 14 şi 28 noiembrie 2011. Acesta ar fi trebuit să primească documentele care ar fi făcut dovada acordării creşterii de salariu unei angajate a Spitalului Judeţean datorită promovării unui examen de grad pe data de 18 noiembrie (foto sus), însă actele ajung la şeful RUNOS pe data de 29 ale lunii respective (foto jos), imediat după plecarea comisiei de control.

Aivăncesei - ţapul ispăşitor
Restricţionarea accesului la dosarele angajaţilor şi problemele de comunicare dintre reprezentanţii Serviciului RUNOS şi Biroul de Resurse Umane se pare că duc la crearea unor greşeli de salarizare, însă ţap ispăşitor a ieşit Stelian Aivăncesei, după cum spune şi acesta. „Acum mă sancţionează pentru că de la bun început au vrut să mă dea afară. (...)De la bun început m-am aşteptat, de prima oară, să se întâmple lucrul acesta”, a declarat şeful RUNOS. Mai mult, structura organizatorică este neînţeleasă şi de comisia de audit care scrie în raportmotivat de faptul că aceste prevederi nu sunt prea explicite şi nu am înţeles dacă Biroul de Resurse Umane este în subordinea Serviciului RUNOS sau nu (chiar dacă din denumire rezultă faptul că atribuţiile serviciului se referă la resurse umane, normare, organizare şi salarizare) am solicitat clarificări de la managerul spitalului care ne-a precizat că Biroul de Resurse Umane, deşi face parte din Serviciul RUNOS, are dublă subordonare”.
Elsa ŞEICA
CITEŞTE ŞI:
 Salarii calculate greşit la Mavromati, "război" între şefii de la resurse umane