O ambiție dusă la extrem, astfel poate fi descris efortul unui botoșănean care a ajuns în situația de a executa marele stat român. Și nu invers, cum s-a format deja un tipar în România. Un simplu președinte de asociație, dar cu o perseverență ieșită din comun.
Totul a început în anul 2012, când Ioan Bălan a regretat din nou, misiunea la care s-a înhămat și anume aceea de a fi președinte de asociație la o parte din locuințele sociale ale Primăriei și câteva blocuri ANL, unul în cartierul Bucovina și restul la Cișmea. Toate au fost înglobate în Asociaţia de Proprietari Sucevei 7 A+B.
Cum chiriașii acestor locuințe nu și-au achitat datoriile la utilități s-a ajuns la situația ca în anul 2016 Asociaţia de Proprietari Sucevei 7 A+B să înregistreze datorii la stat de 26.000 de lei, la care se adăugau penalităţi de 6.600 de lei şi dobânzi de 9.000 de lei. Pe fondul acestor debite, preşedintele structurii, Ioan Bălan, a avut poprire pe salariu, dar şi sechestru pe apartament.
Tot pe atunci, finanțiștii au instituit poprire și pe contul asociației care avea puține lichidăți, măsura fiind apoi extinsă asupra președintelui și contabilului.
Ulterior, Ioan Bălan a demonstrat că apartamentul era bunul soției dinaintea căsătoriei și astfel a scăpat de acest stres ce plana asupra familiei sale.
Și și-a început lupta proprie.
„Când mi-a tăiat gazul la ANL Cișmea și am avut probleme trebuia să acționez în instanță pentru plata utilităților, pe datornici. Erau care avea datorii cu anii. Când e vorba de locuințe sociale, mă judec cu Primăria, e simplu pentru mine. Cu ANL-iștii datornici la asociație am avut un braț de dosare și primele procese le-am pierdut pentru că eu am dat în judecată Primăria și Consiliul Local”,
Ioan Bălan, președinte Asociaţia de Proprietari Sucevei 7 A+B.
A deschis proces și a acționat Primăria, Consiliul Local, Consiliul Județean, Locativa și ce alte instituții i-au mai venit în minte.
Până când a înțeles cu cine trebuie să se judece.
„Locuințele ANL sunt ale statului român prin Ministerul Finanțelor și reprezentantul statului român în teritoriu este ANAF. S-a ajuns să se judece puricele cu elefantul. Am deschis întâi pentru un dosar, am primit scrisori și de la Sevil Shhaideh și de la Liviu Dragnea cât au fost miniștri la Ministerul Dezvoltării Regionale. Am fost ambițios și am câștigat”,
Ioan Bălan, președinte Asociaţia de Proprietari Sucevei 7 A+B.
O bătălie cu Statul Român nu este ușor de acceptat astfel că botoșăneanului președinte de asociație i-a fost greu, după obținerea sentințelor definitive și irevocabile să găsească un executor judecătoresc dispus să pună sentinţele în aplicare şi să recupereze banii.
Până la urmă l-a găsit, tocmai în capitală, pe Bogdan Ovidiu Trancă, care deja și-a început activitatea de recuperare a sumelor câștigate în instanță de asociația de proprietari și care, cumulate ajung undeva la 10.000 de lei. Practic, Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, trebuie acum să achite datoriile la utilităţi ale ANL-iştilor şi, ulterior, să se îndrepte împotriva chiriaşilor. Şi aceasta în condiţiile în care chiriile plătite sunt modice, unele şi de 5 – 10 lei, ceea ce înseamnă că botoşănenii care ocupă respectivele apartamente îşi pot permite să achite fără prea mari probleme gazul, lumina, apa şi celelalte.
Pe măsură ce banii vor intra în conturile asociaţiei vor fi direcționați către furnizorii de utilități cu care asociația are încheiate grafice de eșalonare.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL: