Staţia îmbolnăviţilor: Unitatea unde muncitorii se îmbolnăvesc de leptospiroză şi boli de piele şi li se taie salariile, iar şefii primesc bani să îşi opereze hemoroizii

”La omul sărac nici boii nu trag”. Proverbul popular descrie cel mai bine ce se întâmplă de vreun an încoace în cadrul societății Nova Apaserv controlate de Consiliul Județean Botoşani. Într-adevăr, compania a revenit pe linia de plutire, s-a înregistrat și un profit frumos de vreun milion de dolari în prima jumătate a anului. Asta însă şi pe spinarea celor mici și mulți, pentru că șefimea nu a fost afectată mai deloc. Din contră, a continuat să se bucure de aceleași salarii cum numai la companii de stat mai vezi.

 


S-au tăiat lefurile, angajaţii au migrat în grup la un nou sindicat

Și astfel se creează o premieră la Botoșani prin care marea masă de salariați dintr-o structură migrează către o altă unitate din același domeniu de activitate pentru a căuta reprezentativitate, fără frica presiunilor din partea conducerii, pe capul liderului sindical. Pe scurt, la Nova Apaserv, salariații ”au fost rupți” în două organizații : Sindicatul Apă și Canal condus de Radu Fegher și Sindicatul Aqua, avându-l în frunte pe Alexandru Ghiviziu, care a fost înființat în 2013, după ce șefii de la CJ Botoşani au început să taie în carne vie. Adică să taie din salarii.
Cei din urmă s-au văzut în aceeași postură în care se aflau și înainte și ca atare au decis să… migreze. Unde? Către Urban Serv, la Sindicatul de Servicii Comunitare și Utilități Publice (SSCUP), condus de Cristian Sadovei și care este afiliat la Cartel Alfa.

nova apaserv sindicat aqua

Liderul de la Urban Serv împuternicit să recupereze drepturile băneşti de la Nova Apaserv

Președintele acestei organizații a fost împuternicit astfel să le recâștige pe cale legală salariul de bază, primele de vacanță, sporul de fidelitate, primele și adaosurile la salariu conform CCM sau tichetele de masă. Angajații de la Apă au venit cu tot cu Biroul Executiv al sindicatului lui Alexandru Ghiviziu.
”Toți au aceeași împuternicire, semnată, datată și prin care mă împuternicesc pe mine ca și reprezentant. Au început să vină de prin iulie, iar din data de 1 septembrie am primit împuternicirea din partea Biroului Executiv din cadrul sindicatului. Toți au semnat că mă împuternicesc pe mine să-i reprezint în instanță și la negocierile la nivel de unitate”, a afirmat Cristian Sadovei.
Sindicatul Aqua nu a fost practic alipit celui de la Urban Serv, ci funcționează într-o entitate sindicală care este denumită Uniunea Teritorială a Sindicatelor din Servicii Comunitare și Utilități Publice și la care pot adera de exemplu și salariați ai societăților Modern Calor sau Locativa. 

nova apaserv sindicat aqua sporuri

Vechiul sindicat riscă să rămână fără reprezentativitate

Ulterior, liderul sindical de la Urban Serv, a declarat că va contesta și reprezentativitatea celuilalt sindicat, cel al lui Radu Fegher, președinte și la CNSLR Frăția Botoşani și care pare să fi cedat presiunilor făcute.
”După ce se depun actele în instanță vom contesta și reprezentativitatea celuilalt sindicat pe baze reale, care numără mai puțin de 50% din numărul total de angajați”, a spus Cristian Sadovei.

Bani câştigaţi la bară pentru oameni îmbolnăviţi de boli grave

Și va avea probabil succes și în acest demers, mai ales după victoria obținută la bară în cazul unui număr de 30 de salariați ai Stației de Tratarede la Cătămărăști care i-au cerut ajutorul anul trecut.
”Au venit de anul trecut din martie, din 2013. Ei aveau foarte multe drepturi, acolo sunt și foarte mulți bolnavi, determinați de medicul de medicina muncii al societății. Și li s-a luat tot, toate sporurile, nu li s-au mai acordat nici ajutoarele de sănătate. Ei fiind foarte bolnavi, trebuiau să urmeze niște tratamente, conform contractului la nivel de unitate puteau beneficia de anumite avantaje financiare ca urmare a acestor tratamente”, a mai adăugat Cristian Sadovei preşedintele SSCUP Botoşani.
De menționat că o parte dintre acești salariați au muncit la acest punct de lucru între 5 și 40 de ani și în toți acești ani s-au ales cu diverse boli profesionale, cum ar fi Hepatita B, leptospiroza, afecțiuni cardiace, boli de piele sau diverse artroze. Potrivit legii ar fi trebuit să beneficieze de o serie de avantaje financiare, însă în realitate lucrurile au mers tocmai pe dos în cazul lor.

boli profesionale nova apaserv

”Am fost personal să solicit să se dea banii, dl. director adjunct care era acolo pe atunci a spus că o să le dea câte 1 leu și când o să dorească el. Și atunci am dat în instanță, s-a câștigat la fond, vreo 3 de miliarde pentru toți 30, pe drepturi salariale. Urmează pe data de 24 septembrie la Curtea de Apel Suceava, finalizarea”, a mai menţionat Cristian Sadovei.
De subliniat că printre sporurile pe care acești oameni ar fi trebuit să le primească după ce au dus acasă boli de la locul de muncă se regăsesc cele de condiții deosebite de muncă sau de toxicitate. În proporție de 10, respectiv 15% și infinit mai mici decât cele de conducere, în cazul șefilor care ajung și la 50% din valoarea salariului de bază.

"Există un profit preconizat de un milion de dolari, dar nu sunt fonduri"

Liderul SSCUP Botoşani a făcut anul trecut trei adrese către conducerea SC cristian sadovei nova apaserv  Nova Apaserv SA în vederea rezolvării amiabile a situaţiei, însă i s-a răspuns la una singură. În octombrie a avut loc o întâlnire cu şefii societăţii de apă şi canalizare, la care s-au prezentat problemele menţionate şi la care a participat şi directorul adjunct Neculai Gheorghincă.
„N-am găsit înţelegere, motivarea eternă fiind că nu sunt fonduri. După cum ştiţi, deja există un profit preconizat de un milion de dolari, dar nu sunt fonduri… şi am anunţat că în conformitate cu legislaţia din România nu pot face altceva decât să mă adresez instanţei. La momentul respectiv nu era obligatoriu să trec prin partea de mediere”, a arătat Cristian Sadovei. 

De salariile directorilor nu s-a atins nimeni

Invitat săptămâna trecută la Somax TV, directorul adjunct al operatorului de apă şi canalizare a susţinut că angajaţii primesc salariile la maximum prevăzut de legea bugetului de stat şi că acele contracte individuale de muncă, precum şi contractul colectiv de muncă pe care le au perfectate nu pot depăşi prevederile din legea bugetului. El a arătat că un angajat de la staţia de tratare a apei primeşte în jur de 1.500 de lei pe lună.
„Dacă dvs. consideraţi că 15 milioane reprezintă un salariu derizoriu în municipiul Botoşani, daţi-mi voie să consider că este cel puţin un salariu la nivelul salariului mediu. V-aş ruga să luaţi în considerare faptul că acest salariu nu se acordă cum vrea patronatul sau cum vor sindicatele sau cum vor salariaţii, aceste salarii se acordă în primul rând conform legii”, a spus Neculai Gheorghincă la Botoşăneanul TV.
Întrebat dacă lui i s-a diminuat salariul asemeni muncitorilor de la staţia de epurare, tot la Somax TV Neculai Gheorghincă a răspuns că, „eu am fost numit director în 2013, deci nu putem vorbi de o diminuare a salariului. Nu cred că acesta este mobilul discuţiei noastre, că salariul meu a fost constant”.

somax tv botosaneanul tv nova apaserv

Muncitorilor îmbolnăviţi de leptospiroză li se taie lefurile, şefilor li se dau bani pentru hemoroizi

Pe de altă parte, în timp ce angajaţilor de la staţia de epurare li s-au tăiat lefurile, unii şefi ai companiei au primit un aşa numit „ajutor de boală” şi s-au operat pe banii unităţii. În primul semestru din 2013 şase salariaţi de la SC Nova Apaserv SA au primit câte 2.100 de lei brut, iar după cum se menţiona în raportul auditului, banii au fost acordaţi „cu foarte mare uşurinţă, fără viza medicului de unitate, fără documente justificative, pentru intervenţii uşoare, unele efectuate în clinici particulare”. Printre afecţiunile pentru care s-au acordat fonduri s-au regăsit hernie şi hemoroizi, iar printre beneficiari s-a numărat şi directorul adjunct Neculai Gheorghincă. Este nimeni altul decât cel care tot anul trecut a solicitat şi acordarea unei sume forfetare de 1.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport, respectiv cheltuieli cu carburantul şi cheltuieli de întreţinere/exploatare a autoturismului proprietate personală, solicitzarea nefiindu-i acceptată în condiţiile în care încă de la finele lunii mai consiliul de administraţie i-a stabilit o indemnizaţie lunară fixă de 6.500 de lei, adică de peste patru ori mai mare decât salariul mediu brut plătit la Botoşani. 14.700 de lei a cheltuit însumat unitatea în primul semestru din 2013 cu ajutoarele de boală acordate salariaţilor, o bună parte ajungând tot la şefii unităţii.
Radu Fegher, liderul vechiului sindicat de la SC Nova Apaserv SA, care a devenit de un an şi ceva preşedinte la uniunea judeţeană a CNSLR Frăţia, a refuzat o dezbatere pe acest subiect la Somax TV,  în timp ce ex-preşedintele Ştefan Ţarcă a acceptat doar o intervenţie telefonică.
Gabriela ERDIC
CITEŞTE ŞI:
 Hemoroizii şi hernia şefilor de la „Apă” operate pe banii abonaţilor – LISTA beneficiarilor
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Miliardarii paraleli cu hidrotehnica ce conduc Nova Apaserv - DOCUMENT