Pasiunea pe care a făcut-o ministrul Petre Daea pentru oaie salvează o staţiune de cercetare din Botoşani.
Instituţia va primi bani de la Guvern pentru prima dată în ultimii aproape 20 de ani
Începând de astăzi, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Popăuţi a scăpat de datorii.
„Banii au fost viraţi de Guvern de vineri, iar astăzi (ieri -- n.r.) am făcut plăţile în contul datoriilor istorice de 1,5 milioane lei pe care le avea Staţiunea Popăuţi şi care o împiedicau să se dezvolte”, a declarat Ionică Nechifor, directorul Staţiunii Popăuţi.
El a precizat că pe lângă banii pentru stingerea datoriilor, unitatea va primi, până la sfârşitul anului, şi fonduri pentru plata utilităţilor.
„Vom începe să reparăm laboratoarele, acoperişul, să lucrăm la centrală. Avem resurse proprii pentru astfel de lucrări. De anul viitor începem relansarea staţiunii pentru că nu mai avem datoriile istorice care să ne împiedice să accesăm proiecte şi să dezvoltăm această unitate atât de importantă pentru fermieri şi economia judeţului Botoşani”, a completat Ionică Nechifor.
Istoricul unei unităţi emblematice
Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi a fost înfiinţată în 1909, iniţial ca depozit de tauri din rasa Sura de Stepă, sub denumirea de „Tamazlac” cu o suprafaţă de 200 ha teren arabil. 1948 a fost unul dintre anii de referinţă când unitatea a devenit Staţiune Experimentală Zootehnică şi a început aclimatizarea oii din rasa Karakul la conditiile specifice zonei de nord şi centru a Moldovei. Imediat s-a trecut la importul de berbeci Karakul din URSS, Austria şi Germania pentru încrucişarea cu oile din rasa Ţurcană.
După trei generaţii de încrucişări şi o selecţie bine dirijată s-a reuşit crearea şi consolidarea genetică a noii rase de oi româneşti pentru pielicele, omologată în anul 1988 sub denumirea Karakul de Botoşani, varietatea neagră şi brumărie. (Sursa: Ziarul Evenimentul)