Sporuri ilegale pe cadavre la o instituţie cu lefuri de sute de milioane de lei vechi

 

O parte dintre angajaţii Serviciului Judeţean de Medicină Legală (SJML) au primit sporuri de manipulare cadavre adăugate la salariul de bază de 100% timp de aproape un an de zile. Aceştia au profitat de asemenea câştiguri băneşti deşi nu lucrau direct cu corpurile oamenilor, ci dimpotrivă făceau parte din personalul nemedical, pe posturi de chimişti, funcţionari administrativi sau dactilografi.
 
Sporurile acordate pe nedrept au fost aprobate de fosta conducere a Spitalului Judeţean, mai exact de managerul Doru Muntianu, din 2008. Doi ani mai târziu s-a efectuat un audit în urma căruia s-a descoperit că o serie de angajaţi primeau nelegal anumite drepturi băneşti. Practic, 11 angajaţi au primit sporuri de manipulare cadavre în perioada februarie 2008 - decembrie 2009, deşi aceştia îşi desfăşurau activitatea la birou sau în laboratoare, departe de corpurile respective. Noua conducere de la „Mavromati” a sistat din 2010 aceste bonusuri salariale şi a intentat un proces angajaţilor care au beneficiat de acestea pentru a recupera banii, însă Tribunalul Botoşani nu a dat câştig de cauză unităţii medicale. „11 persoane de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală au primit spor de manipulare cadavre deşi nu avea dreptul deoarece nu lucrau efectiv cu cadavrele. În urma unui control al auditului s-a făcut o acţiune la Tribunalul Botoşani, spitalul pierzând procesul”, a declarat Victor Niţu, juristul Spitalul Judeţean Mavromati.
Sporuri de peste un miliard de lei vechi acordate pe nedrept
Reprezentanţii Spitalului Judeţean nu au renunţat şi au făcut recurs la Curtea de Apel Suceava, iar acţiunea le-au fost admisă. Timp de un an de zile juriştii de la Mavromati s-au judecat cu angajaţii de la SJML, procesul începând în 2010 şi încheindu-se pe data de 22 noiembrie 2011 cu o hotătâre definitivă şi irevocabilă după cum spun aceştia. Prin hotărârea judecătorească s-a stabilit ca „pârâţii să plătească reclamantului (Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati – n.r.) următoarele sume (...) şi dobânda legală aferentă acestor sume începând cu data pronunţării deciziei şi până la plata efectivă”, se arată în hotărâre. De asemenea, pârâţii au solicitat ca şi cheltuielile de judecată să fie plătite de reclamant, însă instanţa a respins cererea acestora pe motiv că este nefondată. „În urma recursului făcut la Curtea de Apel Suceava s-a câştigat procesul şi sunt obligaţi să restituie acest spor în valoare totală care depăşeşte un miliard de lei vechi”, a mai afirmat Victor Niţu. Hotărârea a fost publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei, însă încă nu a ajuns oficial la cea mai mare unitate sanitară din judeţ. După spusele juristului, cei 11 angajaţi vor avea la dispoziţie trei ani de zile pentru a restitui suma totală de 130.350 de lei pe care au încasat-o pe nedrept.
Redăm mai jos lista angajaţilor care au primit nelegal sporuri:
Prenume şi nume
Suma care trebuie returnată în lei
 Carmen Turceag
 16.642
 Daniela Horodinschi
 20.290
 Marius Fieraru
 7.319
 Mihaela Hamburda
 25.729
 Doina Talpă
 16.642
 Alexandrina Maxim
 5.656
 Gheorghe Mănescu
 5.852,5
 Viorica Pătrăşcanu
 9.252
 Gelu Creţu
 6.012,5
 Elena Tărnăuceanu
 7.633
 Elena Muraru
 10.361

Anul trecut Botoşăneanul.ro a scris la Ancheta Săptămânii despre salariile uriaşe de la SJML. Numai şeful SJML Botoşani avea la acea dată o retribuţie de aproape un sfert de miliard de lei vechi:
 ANCHETELE ANULUI - SEPTEMBRIE : Medic cu salariu de aproape un sfert de miliard

Elsa ŞEICA