Sportul rege : Echipa care n-are „bătrâni”…să-i cumpere – CUM stă FC Botoșani

Întoarcere în timp sau eşecul generaţiei tinere? Media de vârstă a antrenorilor în Liga 1 a crescut cu 6 ani de la începutul campionatului. Rădoi, Alexa sau Baciu sunt istorie, în timp ce Mulţescu, Marin şi Stoichiţă sunt iar "la putere", este titlul ziariștilor de la Prosport, la un articol privitor la rezultatele înregistrate pe băncile tehnice ale echipelor de fotbal la noua generație sau la seniori.

 

Noua generația a cam dat chix?

Fără nici o excepţie, toate cele opt echipe care şi-au schimbat antrenorul, pe durata acestui campionat, au adus tehnicieni cu state mai vechi în Liga 1 decât precedenţii. CFR Cluj este ultima echipă care şi-a schimbat antrenorul cu unul mai în vârstă şi cu mai multe cluburi antrenate la activ. Antrenorii tinerii nu mai sunt la modă în Liga 1, unde media de vârstă a tehnicienilor a ajuns de la 44 de ani la aproape 51 de ani.
CFR Cluj este ultima echipă care a decis să-şi schimbe antrenorul în acest campionat al Ligii 1. În total, sunt opt echipe care au recurs la modificări pe bancă, faţă de staff-ul cu care începeau sezonul. Ca şi restul, gruparea din Gruia a înlocuit un antrenor mai tânăr, fără experienţă, cu unul mai în vârstă şi cu mult mai multe echipe pregătite de-a lungul timpului. Francisc Dican (48 de ani) a fost un experiment, prin faptul că era la prima aventură ca principal, în timp ce Antonio Conceicao (54 de ani) se poate lăuda cu 12 echipe diferite pregătite înainte de a semna cu CFR.

Media de vârstă a crescut cu 6 ani, în 5 luni

Alegerea făcută de clujeni atrage atenţia asupra unui trend existent în Liga 1. Antrenorii tineri încep să nu mai fie la modă în România, dacă ne gândim că toate cele opt formaţii care au făcut aceste schimbări au decis să apeleze la tehnicieni mult mai în vârstă şi cu mai multe echipe în CV.
Dacă la începutul sezonului erau pe băncile echipelor din Liga 1 tehnicieni precum Mirel Rădoi (34 de ani), Dan Alexa (36 de ani) sau Marius Baciu (40 de ani), în acest moment asistăm la reveniri precum cele ale lui Mihai Stoichiţă (61 de ani), Gigi Mulţescu (64 de ani) sau Florin Marin (62 de ani). Astfel, dacă la începutul sezonului media de vârstă a tehnicienilor din Liga 1 era de 44 de ani şi 8 luni, în acest moment antrenorii celor 14 echipe formează în medie 50 de ani şi 9 luni.

Marin, Mulţescu şi Stoichiţă au fost reactivaţi

Moda schimbării generaţiilor între antrenorii Ligii 1 a fost deschisă de ACS Poli Timişoara, unde Dan Alexa a renunţat după opt etape, iar în locul său a fost adus Florin Marin, un tehnician cu 26 de ani mai în vârstă şi cu 14 echipe diferite antrenate înainte de a semna cu bănăţenii. Petrolul a apelat şi ea la un antrenor de peste 60 de ani, Mihai Stoichiţă, după ce începuse sezonul cu Tibor Selymes (45 de ani).
Cel mai experimentat antrenor din Liga 1 este, de departe, Gigi Mulţescu, care la 64 de ani are 23 de echipe diferite la care a antrenat, înainte de a semna cu FC Voluntari. Asta în condiţiile în care “tinerii“ Bogdan Argeş Vintilă şi Flavius Stoican au eşuat la echipa nou-promovată.

Nimeni nu a adus un antrenor mai tânăr

Chiar dacă diferenţa de experienţă dintre antrenorii cu care s-a început sezon şi cei care antrenează în acest moment nu este atât de evidentă, precum în cazurile prezentate mai sus, şi celelalte formaţii care au recurs la înlocuiri pe bancă au adus tehnicieni cu mai mare experienţă. Steaua l-a readus pe Laurenţiu Reghecampf în locul lui Mirel Rădoi, ASA Târgu Mureş l-a schimbat pe Vasile Miriuţă cu Cristiano Bergodi, iar la Chiajna antrenează Adrian Falub, antrenor cu mai mare experienţă decât Marius Baciu, cel care începea sezonul. FC Botoşani respectă şi ea “regula” de a aduce un antrenor mai în vârstă decât precedentul. Cristian Pustai are însă mai puţine echipe antrenate decât Leo Grozavu, dar o mai mare experienţă la nivelul Ligii 1. În aceste condiţii, îmbătrânirea băncilor tehnice din Liga 1 este evidentă, Edi Iordănescu (Pandurii Târgu Jiu) fiind singurul reprezentant al generaţiei de antrenori sub 40 de ani.


44 de ani şi 9 luni era media de vârstă a antrenorilor din Liga 1 la începutul sezonului 2015-2016
50 de ani şi 9 luni este media de vârstă a actualilor antrenori din Liga 1

Antrenorii din Liga 1 la începutul sezonului şi în acest moment:

Astra:        Şumudică - 44 de ani - echipe antrenate: 13 - neschimbat
Viitorul:    Hagi - 50 de ani - echipe antrenate: 6 - neschimbat
Pandurii:    Iordănescu - 37 de ani - echipe antrenate: 1 - neschimbat
Dinamo:    Rednic - 53 de ani - echipe antrenate: 13 - neschimbat
Steaua:    Rădoi - 34 de ani - echipe antrenate: 0 - la începutul sezonului
                 Reghecampf - 40 de ani - echipe antrenate: 7 - în prezent
ASA:    Miriuţă - 47 de ani - echipe antrenate: 4 - la începutul sezonului
              Bergodi - 51 de ani - echipe antrenate: 10 - în prezent
CSMS Iaşi:    Napoli - 53 de ani - echipe antrenate: 7 - neschimbat
CSU Craiova:    Săndoi - 50 de ani - echipe antrenate: 3 - neschimbat
CFR:    Dican - 48 de ani - echipe antrenate: 0 - la începutul sezonului
             Conceicao - 54 de ani - echipe antrenate: 12 - în prezent
FC Botoşani: Grozavu - 48 de ani - echipe antrenate: 5 - la începutul sezonului
              Pustai - 50 de ani - echipe antrenate: 4 - în prezent
ACS Poli: Alexa - 36 de ani - echipe antrenate: 0 - la începutul sezonului
                 Fl. Marin - 62 de ani - echipe antrenate: 14 - în prezent
Concordia:    Baciu - 40 de ani - echipe antrenate: 6 - la începutul sezonului
                         Falub - 44 de ani - echipe antrenate: 7 - în prezent
Voluntari:    Vintilă - 43 de ani - echipe antrenate: 3 - la începutul sezonului
                     Mulţescu - 64 de ani - echipe antrenate: 23 - în prezent
Petrolul:    Selymes - 45 de ani - echipe antrenate: 9 - la începutul sezonului
                    Stoichiţă - 61 de ani - echipe antrenate: 14 - în prezent
*S-au luat în considerare numărul de echipe antrenate până la semnarea noului contract şi fără ca acestea să se repete.