Cu 1,5 milioane de euro în conturi, Spitalul Județean face apel la privați pentru aparatură medicală în lupta cu Covid: De ce 82 de miliarde de lei vechi nu sunt cheltuite?

Semne de întrebare s-au ridicat după apelul public făcut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani către mediul de afaceri și asociațiile neguvernamentale pentru a ajuta Spitalul Județean Mavromati cu aparate de oxigen pentru bolnavii de coronavirus care prezintă forme grave ale bolii.

 

Spitalul a trecut la minister cu bani de la CJ 

 

Apelul nu a rămas fără ecou și au fost asociații de la Botoșani sau lanțuri de magazine care au donat de urgență aparatura medicală solicitată.

 

Apelul a fost auzit însă și la Consiliul Județean Botoșani, instituție care a avut în subordine cea mai mare unitate medicală a județului și care a trecut la Ministerul Sănătății de la decretarea Stării de Urgență. Însă, alocările financiare au fost susținute tot de CJ Botoșani.

 

Fostul vicepreședinte Dorin Birta a arătat că nu poate să nu se întrebe cum s-a ajuns la situația în care să fie cerut ajutorul mediului privat, când Spitalul Județean Botoșani ar avea bani în conturi?

 

„Eu am fost foarte surprins de acest aspect și vreau să menționez că, Consiliul Județean a alocat, după cum bine știți, prin Hotărâre de CJ, sume consistente pentru Spitalul Județean pentru achiziția de ventilatoare, paturi ATI, dotări pentru limitarea efectelor covid, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. În perioada imediat următoare, după ce se vor liniști apele, voi solicita o situație de la Spitalul Județean”,

Dorin Birta, fost vicepreședinte CJ.

 

Din punctul de vedere al efectuării actului medical, fostul șef de la CJ susține că nu are absolut niciun reproș.

 

Însă din punct de vedere financiar este interesat să știe de ce nu se folosesc banii de la CJ pentru aparatura de care este nevoie.

 

*Dorin Birta, fostul vicepreședinte al CJ Botoșani 

 

„Vreau să întreb de ce 82 de miliarde de lei vechi nu sunt cheltuite? O să cer o situație să văd de ce până în acest moment nu s-au organizat licitații, nu s-a achizionat tot ce este nevoie pentru aceste unități atât de vitale. Eu cred că aparatura aceea trebuia achiziționată imediat după alocarea sumelor. O să vedem răspunsul pe care-l vom primi”,

Dorin Birta, fost vicepreședinte CJ

 

„Bani sunt, bani au fost”

 

Dorin Birta a făcut o trecere în revistă a sumelor care au fost direcționate către Spitalul Județean Mavromati.

 

Și din calculele sale a reieșit faptul că unitatea medicală ar avea în conturi peste 1,6 milioane de euro, echivalentul sumei de 8 milioane de lei.

 

„Bani sunt, bani au fost, ori de câte ori Spitalul Județean ne-a solicitat sume, indiferent de sume, CJ a alocat banii pentru tot ceea ce este necesar pentru prevenirea acestei cumplite boli. De la începutul anului, s-au alocat către Spitalul Județean pentru cheltuieli curente și tot ce are nevoie Spitalul Județean 8 milioane de lei. Și pentru investiții 5,3 milioane. În total 13,3 milioane de lei, din care au fost cheltuiți doar 5 milioane. Doar 50 de miliarde! 8 milioane apar în bugetul Spitalului Județean ca bani necheltuiți”,

Dorin Birta, fost vicepreședinte CJ

 

Jurnaliștii Botoșăneanul au încercat să îl contacteze pe managerul Spitalului Județean Mavromati, Radu Malancea, care însă nu a răspuns apelurilor și mesajelor telefonice.

 

În schimb, a transmis un mesaj prin intermediul purtătorului de cuvânt, Ioan Asaftei.

 

„Mulțumim conducerii Consiliului Județean pentru disponibilitatea de a aloca fonduri necesare  achiziționării  de echipamente și materiale necesare în această perioadă, dar considerăm că nici un ajutor suplimentar din partea diferitelor ONG-uri nu este de neglijat.

În această perioadă sunt cheltuieli mari de logistică, iar procedurile de achiziții din fondurile alocate de Consiliul Județean au o perioadă de derulare îndelungată până se pot face investiții (anunț, selecție de oferte etc), iar ONG-urile care au donat diferite aparate, cunoscând procedurile de achiziții, au răspuns cu promptitudine prin livrarea acestor echipamente și materiale necesare îngrijirii și salvării vieții pacienților.

Menționez, că oricum necesarul de echipamente și materiale este foarte mare și nu înțeleg de ce unele persoane sunt supărate de acest lucru.

Dacă doriți desfăsurătorul alocării fondurilor de la Consiliul Județean vă stăm la dispoziție”,

Este mesajul managerului Radu Malancea

 

În starea de urgență, Legiuitorul a permis ca achizițiile publice să fie efectuate prin procedura de negociere fără publicare.

 

Pe timpul stării de alertă, prin Legea nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, s-a prevazut, la art 5, alit a): “achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, prin negocierea fără publicare prealabilă”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store