Spitale asaltate de beţivi şi boschetari

 

Frigul continuă să facă victime la Botoşani, anunţă Somax TV. De această dată a venit rândul boschetarilorşi beţivilor să cadă pradă gerului. În ultimele 24 de ore, lucrătorii Serviciului Judeţean de Ambulanţă au adus aproximativ 15 de oameni ai străzii, dar şi alţi botoşăneni amorţiţi de alcool şi frig, la Unitatea de Primire a Urgenţelor. Aceştia prezentau degerături severe şi erau în şoc hipotermic. De cele mai multe ori, după ce primesc tratamentul adecvat, boschetarii se reîntorc în stradă, unde vor înfrunta din nou îngheţul.

Cazut pe stradaDeşi mulţi oameni ai străzii au reuşit să îşi facă rost de o internare prin spitalele judeţeului Botoşani sau de un loc călduţ la centrul de noapte, mai sunt şi cei care au rămas să îndure gerul pe sub balcoane sau prin adăposturi improvizate. Aceştia nu sunt primiţi în centrele de noapte fiindcă nu au analizele la zi, nu au acte de identitate, sau suferă de boli contagioase precum tuberculoza. Acesta este şi cazul lui Eduard Pop, de 38 de ani, care de opt ani umblă pe străzi şi doarme pe unde apucă. A fost găsit astăzi îngheţat în plină stradă în parcul Tineretului.

De cele mai multe ori persoane precum Eduard Pop se reîntorc în stradă, după ce sunt aduşi pe linia de plutire . În sezonul rece ajung clienţi fideli ai Spitalului Judeţean „Mavromati”, fiind trasportaţi cu ambulanţa în şoc hipotermic de mai multe ori într-o singură iarnă . Fără acte şi fără dovezi că au scăpat de boli contagioase, nimeni nu îi găzduieşte, dormind în canale sau pe sub balcoane.

Beţivii au dat şi ei mari bătăi de cap ambulanţierilor atât noaptea trecută, dar şi în timpul zilei, zeci de fani ai licorilor lui Bachus fiind culeşi de pe străzi îngheţaţi.

Persoanele aflate în stare de ebrietate de cele mai multe ori refuză internarea şi se manifestă violent, făcând viaţa grea ambulanţierilor la fiecare intervenţie de acest gen. Aşa s-a întâmplat şi cu Costică Răileanu, care a fost găsit aproape îngheţat bocnă sprijinind gardurile din apropierea Teatrului Vasilache, după ce s-a târât câteva ore de-a buşilea câteva sute de metri. Bărbatul nici nu mai ştie când s-a apucat de băut, dar ştie sigur că locuieşte singur, soţia fiind plecată la muncă în străinătate.

Atât oamenii străzii cât şi persoanele aflate în stare de ebrietate sunt internate şi tratate pe secţiile spitalului, până când îşi revin, ajutând unitatea sanitară să mai acumuleze datorii în plus, la cele 8 milioane de lei deja existente. Aceştia, de multe ori, când văd că se simt mai bine, fug din spital pentru a fi aduşi din nou, uneori chiar a doua zi, în aceeaşi stare.