Spirite încinse cu apă tăiată în Parcul Tineretului: Dl. Ţurcanu m-a păcălit

 

Scandal mocnit în Parcul Tineretului într-unul din blocurile anunţate de societatea Nova Apaserv pentru debranşare. Bun platnicii „s-au răzvrătit” împotriva vecinilor cu datorii şi au demarat o campanie prin care să îi determine să îşi stingă debitele către furnizorul judeţean de servicii. Deşi apa încă curgea la robinete în dimineaţa zilei de 5 martie, dată anunţată pentru tăierea apei, şefa scării deja a început să-şi facă griji.

Aleea Parcul Tineretului nr. 6, scara A, marţi 5 martie 2013 în jurul amiezii. Câţiva locatari s-au adunat în faţa blocului şi discută despre faptul că vor rămâne fără apă. Deşi anunţul cu privire la datoria totală a scării care trece de 23.000 de lei a dispărut de pe uşă, fiind cel mai probabil rupt de cei cu datorii, a rămas încă „lista ruşinii” lipită pentru a patra oară de şefa de scară, Lăcrămioara Buche.

"Oare chiar ne taie apa?"

Locatara vrea să îşi determine vecinii să îşi achite facturile pentru a îndepărta pericolul însă se loveşte de valuri de rezistenţă din partea acestora care par încă neîncrezători vis a vis de anunţul de debranşarea. Mai ales că o astfel de măsură este fără precedent în ultimii ani de zile la Botoşani, iar oamenii se agaţă de un firicel de speranţă cum că a fost doar alarmă falsă. Aşadar întrebarea „oare chiar ne taie apa?” flutură pe buzele tuturor.

"M-a păcălit, deci e un mincinos"

După ce a fost în audienţă la preşedintele Consiliului Judeţean, şefa scării a explicat că s-a mai liniştit după promisiunea făcută de Florin Ţurcanu cum că vor rămâne fără apă doar cei cu datorii. Astăzi însă lucrurile au luat o altă turnură şi un zvon că apa va fi tăiată după închiderea casieriilor de la Nova Apaserv a determinat-o să ia atitudine şi să-şi înfrunte vecinii chiar cu riscul izbucnirii unor certuri. „Dl. Ţurcanu a zis în felul următor, cu vine şi debranşează în casă, aşa mi-a spus ca după aia să se hotărască să spună cu nu, deci m-a păcălit, deci e un mincinos, nu una zice şi alta face, deci nu este un om de încredere”, concluzionează femeia.

"Aduc apă de la fântână... asta e"

Cu lista datornicilor în mână a început să bată la uşile vecinilor, prima oprire fiind parterul. „Nu vreau să ne certăm ăştia care nu plătesc cu ăştia care plătesc, nu ar fi frumos că nu ştiu dacă asta este intenţia dar nu ar fi frumos, ar trebui să ne înţelegem să vedem, vorbeşti cu mama să meargă la apă mâine, să încerce o negociere, o reeşalonare, un angajament de plată?”, a fost discuţia cu ocupantul unui apartament de la parterul imobilului.



Acelaşi discurs a fost ţinut şi pentru un alt locuitor de la parter, susţinător al unei familii cu copii minori şi care a promis cu jumătate de gură că îşi va plăti datoria de peste 1.600 de lei la apă. Are chiar şi o soluţie în cazul în care totuşi „marea debranşare” se va produce. „Aduc apă de la fântână dacă rămân fără apă, păi dar ce să fac? Eu plătesc 1 milion, 1 milion jumătate, am mai făcut o dată angajament”, a spus Alexandru Ciobanu.

Dinţi de 14 milioane în loc de apă

După ce a obţinut promisiunea celor doi vecini că vor încerca să îşi facă un grafic de reeşalonare, d-na Lăcrămioara urcă la etajul 1 pentru a încerca să convingă o altă familie să procedeze la fel. Se alege cu o uşă trântită în nas. Nedescurajată, trece la următorul etaj unde o vecină se afla pe scări. „Aaa, deci ne opreşte apa?”, a fost prima întrebare a acesteia cu un aer de neîncredere. Explică nervoasă că nu are de unde să plătească apa întrucât şi-a început o lucrare dentară pentru care trebuie să plătească 1.400 de lei. „Eu am să plătesc dar uite am dinţii de dat bani, am început şi îmi trebuie banii, ce să fac”, a spus femeia care are datorii la apă de puţin peste 1.000 de lei însă şi-a prioritizat dantura. „Nu aş vrea să fiu eu oaia neagră dar…mă doare sufletul de tine dar de mine chiar mi se rupe sufletul, ştii”, îi răspunde şefa scării care continuă discuţia cu o vecină din aceeaşi tabără, cea a bun platnicilor.


"Ferească Dumnezeu, până aici"

Aceeaşi neîncredere. Şi pensionara se arată optimistă că totuşi totul nu este decât o alarmă falsă şi nici nu concepe să rămână fără apă rece şi implicit fără căldură. Are o pensie de 500 de lei din care reuşeşte să îşi achite toate utilităţile. „Ferească Dumnezeu, până aici. Până la oprit apa, dacă eu am plătit tot sunt la zi, cum adică să îmi oprească apa. Ei trebuie să găsească soluţii să rezolve problema nu eu sunt în măsură să dau decizii dar nu sunt de acord. Dacă eu am plătit şi sunt la zi dintr-o pensie de 5 milioane şi îmi împart aşa cum trebuie”, a spus Camelia Baraboi care susţine că este pregătită să meargă chiar în audienţe la primar pentru a ieşi din situaţia în care a fost pusă de alţii. „Pentru dreptate şi pentru dreptul meu merg până în pânzele albe, orice dar nu vreau să mi se oprească apa”.

 

"Apa nu se mai deschide în veci că lumea nu dă bani"

Altă uşă, altă locatară fără datorii la apă. Cu doi copii mici şi mamă bolnavă, botoşăneanca nici nu îşi imaginează cum se va descurca fără lichidul vital care curge la robinet. Arată cu degetul mai ales spre reprezentanţii Nova Apaserv care nu au ştiut să îşi colecteze datoriile şi i-a lăsat în voia sorţii de datornici. „Este vina celor de la apă, i-au lăsat 20 şi ceva de luni fără să plătească. Cum ştie Modern Calor, internetul şi toate celelalte la trei luni să taie. La mine eu am doi copii, mama bolnavă, apă nu, nimic nu, ce facem? Că dacă apucă să oprească apa nu se mai deschide în veci aici că lumea nu dă bani”, spune Elena.

Şi cum nu crede în tabloul îmbulzelii la casieriile de la apă a vecinilor rău platnici, locatara imobilului din Parcul Tineretului consideră că ar exista o sumedenie de modalităţi prin care datornicii să fie obligaţi să-şi plătească datoriile. „Să intre cu un ordin judecătoresc ceva să îi forţeze, să îi ameninţe că îi dă afară din apartamente, că le pune poprire la salariu sau altceva sau să le taie din casă, dar cum ei nu deschid uşa fie ce-o fi, că nu stai să îi pândeşti, nu să le pună poprire cum băncile ştiu la ăştia care au card dă le oprească direct de pe card, ar putea să facă şi ei acelaşi lucru”, a mai spus botoşăneanca.

"Tu crezi că mie îmi place să-mi vină la uşă?"

Ultimul etaj a fost şi ultima oprire a şefii de scară la vecinul cu cea mai mare datorie la apă: peste 4.300 de lei semn că omul nu a mai trecut de mulţi ani pe la casieriile Nova Apaserv. Cu toate că deschide uşa se arată iritat de faptul că este luat la întrebări de vecina sa şi susţine c dacă ar avea de unde şi-ar achita datoriile fără să-i mai bată nimeni la uşă. „Nu de apă, nu am bani, nu am nimic. Eu am vorbit şi cu Dana (n.r. soţia) până după 15 aprilie nu pot, nu am, nu am. Tu crezi că dacă aş avea bani nu aş plăti? Tu crezi că mie îmi place să îmi vină la uşă”, a întrebat supărat botoşăneanul.

Bunii platnici: apă cu porţia de la CJ

Temerile oamenilor din Parcul Tineretului au fost însă confirmate de preşedintele Consiliului Judeţean care a declarat că, în după amiaza zilei de astăzi cel mai probabil se va trece la debranşarea imobilelor anunţate, unul dintre acestea cel mai sus menţionat. „Pentru început o să debranşăm toată scara dacă cetăţenii nu ne vor da voie să intrăm în casa lor să le oprim apa. Şi o să le dăm dimineaţa şi seara un pic şi vrem să facem conectarea pe exterior să le dăm la ăia care au plătit şi la ăia care nu au plătit să nu le dăm de acolo. Aşa e în toată România, deocamdată nu este contorizare pe exterior, nu e vina mea, trebuiau să fie nervoşi înainte”, a declarat Florin Ţurcanu.
Şeful CJ a venit chiar cu o soluţie care vine în întâmpinarea în primul rând al botoşănenilor fără datorii, respectiv contorizarea exterioară dar care însă presupune o serie de cheltuieli din partea abonaţilor casnici. „Ştiu că o scară a venit să facă reeşalonare şi alţii vor să facă contorizarea la intrarea în scară pe banii oamenilor şi pe banii mei, ei pun 60% şi cu 40% de la CJ. Dar trebuie să vină şi oamenii cu nişte bani că eu nu pot face totul pe banii societăţii, că nu am banii ăştia. Eu nu doresc să întrerup apa dar îmi doresc să scot societatea din necazuri şi o să încercăm acolo unde sunt probleme să facem contorizarea pe exterior”, a mai spus Ţurcanu care a explicat că o astfel de contorizare ar costa în jur de 6.000 de lei şi ar urma să fie implementată la scările de bloc unde sunt înregistrate datorii.
CITEŞTE:
13 scări de bloc programate pentru debranşarea de la apă - LISTA

Gabriela ERDIC