De două zile, Ana Ceornea este oficial în greva foamei. Iar motivul pentru care a ales să-și lege o pancartă de gât și să stea zilnic trei ore în fața Primăriei Răchiți și să nu mai mănânce deloc a fost acela că, nu avea cale de acces către casa în care locuiește cu Petru Ceornea, soțul ei, fost viceprimar în perioada 1996 – 2004.
Miercuri, în sala de ședințe a Primăriei au fost invitați principalii factori pentru a fi rezolvată problema și pentru ca protestatara să iasă din greva foamei. Astfel, primarul, pe rol de mediator, a făcut demersuri pentru ca atât postul de poliție, cât și cabinetul veterinar să cedeze câte o bucată de teren pentru amenajarea unei căi de acces.
”Noi am făcut toate demersurile, autorități locale, cu MAI și cabinetul veterinar, am făcut un protocol, avem aprobarea Poliției Județene și a Ministerului de Interne, pentru a se pune la dispoziție o parte din teren, medicul Laura Neamțu a fost de acord să ofere 1,89 m să întregească calea de acces atât cât să încapă o mașină”, a declarat Gheorghe Iacob, primarul de Răchiți.
Femeia aflată în greva foamei nici nu a vrut să se uite la documentul din față decât după mai multe insistențe. Într-un final, după ce l-a parcurs rapid, a arătat că-și va continua demersul, de această dată motivul fiind cu totul altul.
”Eu am proces, eu 7 ani v-am rugat și rog Primăria să-mi dea, până nu am intrat în greva foamei nu s-a rezolvat. Odată ce eu v-am rugat de atâtea ori, până la soluționarea protestului, am să demonstrez cu o plângere penală cam cum am pierdut eu servitutea. Este mânărie. Eu am făcut o revendicare să demonstrez că acei 86 de metri care-i deține doctorița sunt ai mei”, a replicat nervoasă Ana Ceornea.
A intervenit și șeful Postului de Poliție pentru a-i demonstra că din punct de vedere legale, au fost întreprinse toate demersurile pentru rezolvarea problemei.
”Urmare a adresei dv. vă facem cunoscut că suntem de acord în principiu cu folosirea accesului existent la Postul de Poliție Răchiți pentru numitul Ceornea Petru către proprietatea acestuia. Foarte clar scrie. Menționăm că accesul amintit rămâne în domeniul public al statului, pentru că vorbim de MAI, în administrarea MAI prin IPJ”, a spus și Toader Crihan, șeful Postului de Poliție Răchiți.
La discuție a luat parte și medicul de familie al protestatarei :”Modificările clinice care pot să apară și biologice, apar după cinci-șase zile după greva foamei, Deci d-na este în stare generală bună, dacă ea își riscă sănătatea având boli cronice, este riscul dumneaei. Dar la ora actuală nu necesită ajutor medical, putem să-l oferim dacă îl acceptă, dar nu îl acceptă”.
Și într-un final i-a fost dat cuvântul ”inamicei” numărul 1 al grevistei care a declarat la rându-i că este dispusă să încheie întreg conflictul și chiar să cedeze o parte din proprietate.
”Din punctul meu de vedere, mi-am încălcat dreptul câștigat prin instanță, prin cele două procese care s-au consumat și din care s-au obținut două hotărâri definitive și irevocabile, că familia Ceornea nu are acces prin curtea mea, eu am renunțat benevol la o suprafață de teren pe care am cumpărat-o, pe care am dat bani și pe care am câștigat-o în instanță, cu condiția să renunțe la procesele pe rol”, a spus și Laura Neamțu, medicul veterinar din Răchiți.
Nici vorbă! Femeia aflată în greva foamei, într-un ton de ”Nu renunț, nu renunț, e dreptul meu”, și-a reluat locul în fața Primăriei.