Sofia și botoșănenii, chef boieresc la conac în numele... mustului – VIDEO & GALERIE FOTO

(P) Mustăria de la Zăicești și-a aniversat pe 13 octombrie cei șapte ani de acasă. De acasă, adică de la conac. Tradiția merge mai departe și așa cum s-au obișnuit gurmanzii dornici să-i guste din bucate, într-o duminică de octombrie însorit a fost din nou mare sărbătoare.

 

De cum au pășit în grădină, mesenii au fost întâmpinați cu must de-un rubiniu ca-n povești să nu care cumva să uite în numele cui au venit să petreacă.


Au fost cu ochii pe ei măștile confecționate de Stan Dănuță, meșter popular din Bălușeni, premiat în mai multe rânduri pentru creațiile sale de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.


Și da, a fost o petrecere ruptă parcă din cărțile copilăriei. Prin fumul berbecuțului la proțap lumea a dansat pe iarba surprinzător de verde spre mijloc de toamnă și a cântat alături de Hyperion și de Fanfara de la Vorona condusă de profesorul Sergiu Dascălu.


Bine, asta până pe la 4 după-amiaza, când în mijlocul petrecăreților și-a făcut apariția Sofia Vicoveanca. Timp de o oră, doamna cântecului popular românesc a împletit melodiile cu snoavele care au descrețit frunțile botoșănenilor.


”Trebuie să vă spun ceva: eu cânt tare de mult, dar încă n-am fost aici. Eu pe 1 octombrie am împlinit 60 de ani de când slujesc cântecul popular. În rest, eu nu mă uit în buletin ca să nu-mi stric ziua. Sunt foarte multe doamne aici: dragele mele, să știți că anii nu sunt cei din buletin. Ani sunt cei pe care îi simți, pe care îi porți, așa că fiți luminoase, fiți voioase și iubite. E valabil și pentru bărbați”,


Sofia Vicoveanca, interpretă de muzică populară.


Cum atât managerul Dumitru Codău de la Conacul Zăicești, cât și meșterul popular Stan Dănuță purtau straie populare cu niște căciuli de miel impresionante cel puțin ca lungime, cântăreața le-a cerut spre amuzamentul celor prezenți să mai îndoaie ”paratrăsnetul” ăla din cap.


Muzica și dansul de sub frunzele de nuc din grădina de vară a conacului s-au combinat de minune cu bucatele de soi servite mesenilor exact ca la o mustărie boierească.


Astfel că din meniu nu au lipsit cașul de la stână, urda frământată cu mărar, slăninuţa afumată și zacusca de casă, cârnăciorii de oaie, ceafa și mititeii, cartofii umpluți cu brânză, pentru ca simfonia gustului autentic românesc să se încheie cu plăcinte cu brânză, coapte în vatră.


Mult peste o sută, scaunele la sărbătoarea mustăriei s-au epuizat cu o săptămână înainte de chef, așa că, dacă vreți să prindeți loc la petrecerea boierească de la anul, n-ar fi rău să vă (pre)ocupați din timp.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store