Social democrații și bătălia electorală: Falsă concurență și obsedați justițiari

Premierul Victor Ponta a intrat în prim-planul politic odată cu numirea sa în fruntea guvernului USL, în urma alegerile parlamentare din 2012. Venit pe un val de popularitate și sprijinit de aproape toate partidele politice, atât de dreapta cât și de stânga, Victor Ponta a menținut în jurul său nucleul USL, chiar și după tradarea PNL.

 

Victor Ponta, candidatul tuturor românilor

Membri marcanți ai PNL au rămas astfel fideli cauzei social-liberale și premierului Victor Ponta. Un exemplu în acest sens este Călin Popescu-Tăriceanu, care împreună cu Daniel  Chițoiu, și nu mai puțin de șase miniștri liberali din guvernul USL au ales să îl sprijine pe Victor Ponta în defavoarea  nou-venitului Klaus Iohannis. Un alt susținător al lui Victor Ponta, deși nedeclarat, rămâne Corneliu Vadim Tudor. Acesta, alături de electoratul său bine conturat, nu va putea susține un candidat al unei minorități precum Klaus Iohannis. Deci, implicit, electoratul România Mare se va îndrepta natural către singurul finalist cu un mesaj profund românesc- Victor Ponta. Dan Diaconescu, un candidat care mizează pe același segment de populație ca și Vadim Tudor va rămâne în tabăra lui Victor Ponta. În ciuda excluderii sale din licitația Oltchim și eșecul de la alegerile parlamentare din Gorj, Dan Diaconescu va rămâne fidel electoratului și programului său și va susține unicul candidat român din turul II.

Electoratul Român, cel mai important susținător al lui Victor Ponta

Cel mai important susținător al lui Victor Ponta rămâne însă Electoratul Român, atașat de valorile naționale, care nu ar accepta un candidat minoritar. Victor Ponta pornește cu prima șansă în alegerile prezidențiale pentru că este unicul candidat care răspândește un mesaj pozitiv și unificator. Victor Ponta aduce un model prezidențial diferit de cel promovat în ultimii 10 de Traian Băsescu, un model de președinte demn, care unește categoriile sociale.

Klaus Iohannis, susținut de oamenii președintelui Traian Băsescu

Klaus Iohnnis, cunoscut mai degrabă ca președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România decât ca președinte al PNL se bazează pe susținerea PDL. Însă, PDL rămâne un partid aflat încă sub sfera de influență a președintelui Traian Băsescu. Nume precum Adriean Videanu, Emil Boc, Vasile Blaga, Roberta Anastase se ascund în spatele lui Klaus Iohannis pentru a  mai prinde un mandat în funcții de înaltă demnitate. Iohannis rămâne astfel prizonierul intereselor politice ale PDL și PNL care așteaptă o răsplată pe măsură pentru finanțarea și susținerea în  campania electorală.  

Jocul falsei concurențe: Talibanii băsiști și Obsedații justițiari

Poziția proastă în fața lui Victor Ponta îl face pe Klaus Iohannis să accepte ajutorul Elenei Udrea și Monicăi Macovei. Ambele candidate fac jocul falsei concurențe pentru a activa un segment de populație la care Klaus Iohannis nu ar avea acces- ”talibanii băsiști” și ”obsedații justițiari”.”Talibanii băsiști”, cei care văd în Elena Udrea  imaginea președintelui Băsescu și ”Obsedații justițiari”, electoratul care reacționează la discursul vehement și justițiar al Monicăi Macovei sunt două tipologii pe care Klaus Iohannis mizează în turul II.
Iohannis, candidatul minorităților naționale.
Klaus Iohannis, până nu demult președintele Forumului Democrat al Germanilor din România și exponent al unei minorități naționale este susținut în mod natural de minoritarii maghiari. Susținerea acestora este condiționată în schimb de satisfacerea pretențiilor privind autonomia teritorială pe criterii etnice.  Iar Klaus Iohannis, care nu poate rata oportunitatea de a deveni președinte nu va avea de ales decât să îndeplinească   dorințele tuturor celor care îl susțin în turul II.
CITEȘTE:
PSD Botoșani: De ce e important ca șeful statului să fie român?