”It is a remarkable accomplishment that in the Botoșani county these customs and traditions are still kept, as they help us to fully enjoy and understand the winter holidays. Abiding to this tradition proves that we still hold dear our national conscience. I believe that the traditions and customs are an integrated part of the Romanian national conscience, as they express the ancestral wisdom of this people and are the core of our spiritual legacy”.
Știu că poate n-o să vă vină să credeți, dar acest text în limba engleză face parte dintr-un mesaj al fostului președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu. El se regăsește pe albumul ”Botoșani, datini și obiceiuri de iarnă”, editat în urmă cu vreo patru ani de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT). Aflat chiar la începutul albumului, mesajul are atașată o poză asemeni mai tuturor cărților de pe vremea comuniștilor care începeau invariabil cu dictatorul Nicolae Ceaușescu. CJCPCT este o instituție subordonată Consiliului Județean Botoșani, iar la data la care s-au tipărit aceste albume Florin Țurcanu era președinte.
Tot în primele pagini se menționează – ”Album editat de către Consiliul Județean Botoșani”, imediat fiind trecute numele președintelui și vicepreședinților CJ. Abia apoi îi aflăm pe cei care s-au ocupat efectiv de scoaterea pe piață a albumului:
Concepție, fotografii, prelucrare imagine, machetare, tehnoredactare computerizată, pregătire pentru tipar – Ozolin Dușa
Text: Dumitru Lavric
Traducere text în limba engleză: Cristina Olariu
Tipar digital realizat la Editura și Tipografia PIM Iași.
Și asta nu este tot. Cam în aceeași perioadă, tot CJCPCT s-a ocupat de scoaterea pe piață a unui album de prezentare a întregului județ care, de asemenea, începea cu un mesaj al lui Florin Țurcanu, atât în limba engleză, cât și în română.
La patru ani de atunci, actuala conducere a CJ Botoșani a ajuns în situația de a nu mai putea folosi nici unul dintre cele două albume.
”Nu știu câte mai aveau, dar faptul că decizia foștilor șefi a fost să își pună pozele și să vorbească în limba engleză le-au făcut să devină inutilizabile. Am încercat noi să facem niște mișcări, dar ne trebuie să facem promovarea județului, haideți să vedeți cum? Există CD-urile, să stabilească cei de la financiar cu cei de la promovare, să reedităm niște albume fără poza președintelui. Aceleași albume, care mi se par OK, dar fără poze și discursuri politice”,
Costică Macaleți, președinte CJ Botoșani.
Cum a ajuns fața și mesajul, culmea ironiei, în engleză, al lui Florin Țurcanu pe albumele județului nu este foarte clar. Actualul director al CJCPCT Botoșani susține că nu a tipărit nici un album în mandatul său și că doar a preluat aproximativ câte 150 de albume cu datini și obiceiuri și tot cam atâtea cu prezentarea județului
”În jur de 90 de lei unul și celălalt vreo 87 de lei, din câte îmi amintesc”,
Cornelia Ciobanu, director CJCPCT Botoșani.
Unitatea mai dispune doar de vreo 15 exemplare din fiecare, care se scot doar cu referat și bon de consum atunci când se predau Consiliului Județean, ajungând de obicei la delegațiile străine care ne vizitează județul.
Predecesorul Corneliei Ciobanu în fruntea Centrului de Creație nu știe nici el prea multe despre modul în care fostul președinte al CJ Botoșani a ajunsă să deschidă, în engleză, două albume ale județului.
”În mandatul meu eu nu am făcut decât să le retipăresc. Deci, în formatul în care au fost ele concepute, au fost făcute de către dl Ilie. Noi am primit atunci o singură tranșă de bani pentru retipărirea lor și formatul în care au existat ele la acea editură de la Iași, au fost efectiv retipărite cum erau, nu am avut cum să intervenim”,
Aurel Melniciuc, fost director CJCPCT.
Actualul director al Muzeului Județean reușise totuși să schimbe ceva la albumele inițiale cu ocazia retipăririi, dar nu să și elimine personajul politic ce avea puține legături cu lumea culturală.
”Dacă nu mă înșel, singura cerință pe care am avut-o noi atunci a fost să punem copyright-ul cu drepturile de autor pentru Centru, fiindcă lucrul ăsta nu a existat. Atunci, modul în care au fost create pentru mine a fost un mister, știu că a fost o convenție cu fotograful, textul l-a făcut dl Median, deci nicăieri nu apărea niște drepturi de copyright, de autor”,
Aurel Melniciuc, fost director CJCPCT.
200 de albume de prezentare a județului a retipărit atunci Centrul de Creație. Cât despre eliminarea mesajului cu poză al președintelui CJ de la acea dată, actualul director al Muzeului Județean este cât se poate de sincer.
”Oricum, când au fost retipărite dl Țurcanu era încă președinte și vă dați seama că nu puteam scoate noi pagina cu... În fine, așa a fost formatul, așa au mers la retipărire”,
Aurel Melniciuc, fost director CJCPCT.
Acesta susține că, de fapt, albumele cu poza lui Florin Țurcanu au fost tipărite în mandatul de director al lui Ilie Ion, care, ciudat lucru, și-a pierdut postul după tipărirea respectivelor albume în condițiile în care fostul șef al liberalilor încă era președinte al Consiliului Județean.
În septembrie 2015, când s-a aflat de dosarul pe care fostul șef al CJ Botoșani îl are la DNA, pe surse a transpirat și informația că anchetatorii îl suspectau pe Florin Țurcanu că i-ar fi solicitat lui Ilie Ion, pentru a fi menţinut în funcţia de director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, remiterea unor sume de bani. Astfel, Ilie Ion ar fi dispus tipărirea unui tiraj de 500 de exemplare dintr-un album privind tradiţiile culturale din judeţul Botoşani, pentru care ar fi decontat suma de 165 de lei, deşi ar fi achitat doar 65 de lei pentru fiecare exemplar. Diferenţa de 50.000 de lei ar fi fost folosită pentru a-și păstra funcția.
Actualii reprezentanți ai CJ Botoșani ajunseseră la o soluție asemănătoare avântului revoluționar din decembrie 1989 concretizată în ruperea paginilor politice din albume. Nu poate constitui însă o rezolvare serioasă a problemei la un asemenea nivel, așa că s-a decis retipărirea albumelor.
”Fonduri sunt, doar nu facem comandă și plătim cu 10 milioane albumul. Facem o licitație, transparent, o să vedem. Nu știu dacă reușim până la sfârșitul anului să facem albume, dar sacoșe, insigne, stegulețe cu Consiliul Județean, asta o să facem. Cred că bani pentru așa ceva și ca să putem trece sărbătorile pe linia de plutire, sunt. Eu am lansat provocarea, i-am rugat pe cei de la direcțiile tehnice să discute între ei și să vină cu o propunere: «da, putem face, avem bani pentru atât»”,
Costică Macaleți, președinte CJ Botoșani.
Cert este că, între timp, lucrurile s-au mai schimbat. În 2016 Muzeul Județean Botoșani a scos pe piață un minialbum intitulat ”Muzee botoșănene”, fără nici un cuvânt-înainte politic, dar cu traduceri integrale în engleză și franceză.
Oricum, după cum se arata și în mesajul cu poză al fostului președinte...
”The calendar and the family life customs are a perennial element of our traditional culture. The most widely sprean and most extravagant proved to be the winter holiday traditions”.