Soartă cruntă: O familie cu 9 copii trăiește de pe o zi pe alta, mănâncă mămăligă cu ceapă și dorm în soba cu funingine - FOTO & VIDEO

Nouă copii își duc traiul cu stomacul gol și fără hăinuțe, în localitatea Codreni, județul Botoșani. Aceștia sunt sărmani și se înghesuie în două paturi, iar cei care nu mai au loc dorm...în vatra sobei. Cu toate acestea, unul dintre ei nu s-a lăsat de școală și are note foarte bune la învățătură, informează Pro TV.

 

12 suflete se înghesuie în două paturi

Le-a venit rândul lui Costeluș și Neculai să doarmă în vatra. Culcușul s-a încălzit de la focul din sobă, dar e tare întunecat, iar copiii ies de acolo murdari și pe dinți de funingine. În cele două cămăruțe de numai 16 metri pătrați, cu doar două paturi, se înghesuie în total 12 suflete. Fata cea mare are 23 de ani și la rândul ei are trei copii mici, dar nu se întelege cu soțul, așa că stă cu mama și frățiorii ei. Și mama s-a despărțit de soț, pentru că se certau mereu. Acum singurele care veghează asupra celor mici sunt mama și bunica.
Dormim îngrămădiți. Unul peste altul. Unul la picioare, unul lângă cap, o serie în sobă. După ce se potolește focul, ei se bagă în sobă și dorm acolo. Nu avem unde. Doarme o seară ăsta, dupa aia celălalt. Fac cu randul”, a spus Brândușa Ilaș, mama celor nouă copii.

”Nu am ce să mănânc, nu îmi dă nimeni să sunt străină”

Doi dintre frați sunt plecați la școala ajutatoare din Dorohoi. Unul dintre ei are numai note de nouă și 10 și primește bursă de merit. Acasă însă ai lor abia se descurcă de pe o zi pe alta din alocații și ajutorul social.
Până vine alocația nu am ce să mănânc. Nu îmi dă nimeni pentru că sunt străină. Am mâncat și mămăliga goală sau cu ceapă. Și copiii la fel. Ce mâncăm noi, aia și ei”, a mărturisit mama. Preotul satului e singurul care îi mai ajută pe sărmani. Le oferă copiilor o masă caldă, în fiecare zi, atunci când se întorc de la școală: "Erau prin cimitir. Mă întrebam ce caută pe acolo, dar ei săracii căutau lumânări. Vai de viața lor. Atunci am zis ca acești oameni trebuie ajutați", a spus preotul Gheorghe Găina.

”Nu îndrăznesc să-și dorească jucării”

Nu au nici mâncare cateodată dar copiii merg la școală. Nu au absențe. Sunt copii silitori și inteligenți. Mama îi îngrijește așa cum poate”, a spus și Ligia Viziteu, asistent social.
Daca l-ar întâlni pe Moș Crăciun, copilașii nici nu ar ști ce să îi ceară mai întâi, pentru că totul le lipsește. Nu îndrăznesc să-și dorească jucării, conștienți că au nevoie de mâncare și hăinuțe călduroase.


[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
 Un preot din Botoşani hrăneşte mai tot satul din propria ogradă - VIDEO